ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Μια ζωή που τα είχε όλα. Πόνο και πίκρα στην αρχή, εκτόξευση στον
ουρανό στη συνέχεια, χρήμα, ίντριγκες, απολαύσεις και εξουσία στα
καλύτερά του. Σήμερα 23 χρόνια μετά από όλα αυτά, στέκεται ένα βήμα πριν
από τη φυλακή.
Ο 40χρονος Λαυρέντης Λαυρεντιάδης συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη για
υπεξαίρεση ποσού 701 εκατ. ευρώ, από την τράπεζα «Ρroton Bank». Με
εντολή του oικονομικού εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη, του ασκήθηκαν
κακουργηματικές διώξεις για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και σύσταση
εγκληματικής οργάνωσης. Τα σύννεφα γύρω από το όνομά του άρχισαν να
συγκεντρώνονται σταδιακά από τις αρχές του 2011. Μέχρι τότε η πορεία του
ήταν μόνο ανοδική.Από το 2000 μέχρι και το 2010 ήταν ο άνθρωπος που τα είχε όλα. Αυτή ήταν η χρυσή του εποχή. Μέχρι και την ασθένειά του είχε νικήσει, καθώς κατάφερε με εναλλακτική ιατρική και ομοιοπαθητική να χτυπήσει τη βαριάς μορφής ρευματοειδή αρθρίτιδα από την οποία πάσχει.
Το σοκ της ξαφνικής απώλειας του πατέρα του Βασίλη, το 1990, τον καθήλωσε στην καρέκλα. Μόνο
με ένα θαύμα θα περπατούσε, και αυτό έγινε.
Η διαδρομή του
Με καταγωγή από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα τη Σμύρνη και την Καππαδοκία, ο Λαυρεντιάδης κληρονόμησε στο DNA του το επιχειρηματικό δαιμόνιο. Γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου 1972. Είναι παντρεμένος με τη ναυπηγό Κατερίνα Νικολίτση και έχουν τρία παιδιά. Μεγάλωσε στου Ρέντη, πήγε σχολείο στην Ιωνίδειο Σχολή και ως έφηβος έπαιζε μπάσκετ στο «Παπαστράτειο». Σπούδασε λογιστική και χρηματοοικονομικά στο Αμερικάνικο Κολλέγιο και έχει μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ. Ο πατέρας του, Βασίλης Λαυρεντιάδης, ήταν συνιδιοκτήτης κατά 50% μιας μικρής επιχείρησης της Νεοχημικής, που έκανε εμπόριο χημικών προϊόντων. Oταν έχασε τον πατέρα του, κι ύστερα από παρότρυνση του οικογενειακού τους φίλου Πέτρου Κυριακίδη, εξαγόρασε και το υπόλοιπο 50% της Νεοχημικής.
Για τον Κυριακίδη μάλιστα και όσα τους συνέδεαν, είχε δηλώσει κάποτε: «Είναι μια σχέση πατέρα και γιου. Μου θύμιζε πάντα τον πατέρα μου. Είναι ευφυής, σοφός, γεμάτος αγάπη αλλά και μαχητής. Hμουν φίλος με τον γιο του Μιχάλη, έτσι υπήρχε φιλική σχέση... Ο Πέτρος Κυριακίδης με έκανε επιχειρηματία. Εκείνος με συμβούλεψε πώς να κάνω τις εξαγορές και με βοήθησε με την εμπειρία που είχε στις πολυεθνικές να συστήσουμε την ομάδα του ομίλου».
Το 1998 ο Λ. Λαυρεντιάδης απέκτησε τις εγκαταστάσεις της Hoechst στην Αυλίδα, ενώ το 2003 η Νεοχημική εισήλθε στο Χρηματιστήριο.
Δέκα χρόνια μετά, η εταιρεία πουλήθηκε στην Carlyle Group αντί 700 εκατ. ευρώ, με την αξία της μετοχής να φτάνει τα 19 ευρώ, την ώρα που είχε εισαχθεί αρχικά στο χρηματιστήριο με τιμή 1,39 ευρώ.
Στον χώρο των φαρμάκων εισέρχεται πολύ δυναμικά το 2005, όταν προχωρεί στη συγχώνευση τεσσάρων μικρών εταιρειών (Veterin, ΕΒΙΚ, Lamda Detergent και Elpharma), δημιουργώντας την Alapis. Η φαρμακευτική εταιρεία το 2008 συγκαταλεγόταν στις πιο κερδοφόρες της χρονιάς, με τζίρο γύρω στο 1 δισ. ευρώ.
Στο τέλος της ίδιας λαμπερής για εκείνον χρονιάς, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της Alapis, για να ιδρύσει μαζί με άλλους επιχειρηματίες και θεσμικούς επενδυτές ένα «private equity fund», με την επωνυμία, Lamda Partners, που επιχειρεί από το Λονδίνο. Το fund επενδύει στην Ελλάδα, κυρίως στους κλάδους της υγείας, της βιομηχανίας και του real estate.
«Μπαράζ» εξαγορών
Στη συνέχεια ο δραστήριος επιχειρηματίας στρέφεται δυναμικά στον χώρο των μίντια, μαζί με τον φίλο του Πέτρο Κυριακίδη, και προχωρά σε «μπαράζ» εξαγορών στα ελληνικά ΜΜΕ. Περιοδικά, εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοπτικά κανάλια, άλλα με μειοψηφικό πακέτο και άλλα κατά 100% περνούν στην ιδιοκτησία του.
Επιπλέον, σύμφωνα με το περιβάλλον του, η «αγάπη του για τον Ολυμπιακό ως Πειραιώτη» τον οδήγησε στην αγορά του 10% της Θρύλος ΑΕ και του 50% του «Καραϊσκάκη».
Σε μια πιο ανέμελη εποχή, την περίοδο που ο Λ. Λαυρεντιάδης εμφανιζόταν ως «εν δυνάμει πρόεδρος του Ολυμπιακού», οι δημοσιογράφοι συνήθιζαν να τον ρωτούν για την ομάδα. Στις απαντήσεις που τους έδινε είχε αποκαλύψει ότι θαύμαζε τον θρυλικό Αττίλιο, τον άνθρωπο που ξεσήκωνε την «ερυθρόλευκη» κερκίδα. Φαίνεται, όμως ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης είχε και αγαπημένο παίκτη: τον Αφρικανό Λούα Λούα, προσωνυμία που του αποδόθηκε εξαιτίας αυτής της αδυναμίας του από τους φίλους του Ολυμπιακού...
Η τραπεζική περιπέτεια
Ευθύνες για την υπεξαίρεση 701 εκατ.
Στις αρχές του 2009, το 31,315% που κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς στην Proton Bank, περιέρχεται στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, σηματοδοτώντας την είσοδο του επιχειρηματία στον τραπεζικό κλάδο. Στο τωρινό εισαγγελικό πόρισμα, ο επιχειρηματίας θεωρείται ο αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης που συνέλαβε το σχέδιο της εκταμίευσης των 701 εκατ. που φέρονται να έχουν καταλήξει σε εταιρείες που βρίσκονται υπό τη σκέπη του σε συγκεκριμένο όμιλο. Η δίωξη στρέφεται επίσης εναντίον 15 εκπροσώπων διαφόρων εταιρειών που φέρονται να ενήργησαν για λογαριασμό του Λ. Λαυρεντιάδη. Παράλληλα κατηγορούνται 6 μέλη του πρώην ΔΣ της Proton Bank και της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων καθώς και 6 ιδιώτες που φέρονται ότι διακινούσαν χρήματα σε μαύρες σακούλες για λογαριασμό άλλων εμπλεκομένων. Ο Λ. Λαυρεντιάδης έχει αντικρούσει μέχρι τώρα τις κατηγορίες δηλώνοντας αθώος, ενώ επιχείρησε να αποτρέψει τη σε βάρος του δίωξη επιστρέφοντας πριν από καιρό 51 εκατ. ευρώ.
Από μικρός ζωγράφιζε
Λάτρης της θάλασσας και της τέχνης
«Λατρεύω τη θάλασσα και κάθε μορφή τέχνης», έλεγε το 2010, σε μια δημόσια αποκάλυψή του. Εκεί λοιπόν ανοίχτηκε λέγοντας: «Από μικρός μου άρεσε να ζωγραφίζω και η τέχνη αποτελούσε πάντα κομμάτι του εαυτού μου. Αν με ρωτήσεις, θα ήθελα κάποια στιγμή να ελαττώσω τον χρόνο που αφιερώνω στη δουλειά και να ασχοληθώ με τη δημιουργία της τέχνης. Θεωρώ ότι είναι ''οξυγόνο'', ειδικά για εκείνους που ασχολούνται με το επιχειρείν. Ως όμιλος τώρα ο πολιτισμός, ο αθλητισμός καθώς και οι φιλανθρωπικές ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, οφείλουμε να δώσουμε από τα κέρδη μας στην κοινωνία».
Τα σπίτια και το γραφείο του κοσμούσαν διακεκριμένα έργα ζωγραφικής, ενώ, μέσω των εταιρειών του, έκανε χορηγίες. Κέρδισε την υποστήριξη της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, κυρίας Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, και ήταν μέγας ευεργέτης του Μεγάρου Μουσικής.
ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ
Τρ. Κολλίντζας
Ο καθηγητής - συγγραφέας
Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Τρύφωνας Κολλίντζας ανέλαβε τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου της Proton Bank από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2010 μετά την αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου της Τράπεζας Αττικής. Ο κ. Κολλίντζας διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο, καθώς έχει εκδώσει πολλά βιβλία οικονομικού περιεχομένου.
Αντ. Αθανάσογλου
Ιδρυτικό στέλεχος
Ανήκει στα ιδρυτικά στελέχη της Proton Bank και κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας όταν ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών. Να σημειωθεί ότι ήταν από τα ελάχιστα στελέχη που είχαν συμφωνήσει η αμοιβή τους να είναι σε μετοχές την περίοδο της οικονομικής άνθησης.
Δημ. Σαραμαντής
Ο έμπιστος συνεργάτης
Ανέβηκε την ιεραρχία της τράπεζας και έφθασε να καταλάβει τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου μόλις η τράπεζα αποκτήθηκε από τον κ. Λαυρεντιάδη, πριν κατείχε τη θέση του γενικού διευθυντή. Ο κ. Δ. Σαραμαντής συμμετείχε στο τμήμα των πιστοδοτήσεων, το οποίο εξέταζε τις αιτήσεις για τη λήψη επιχειρηματικών δανείων.
Πέτρος Κυριακίδης
Στενός φίλος και µέντορας
Ο Πέτρος Κυριακίδης ανήκει στους πρωταγωνιστές της υπόθεσης Λαυρεντιάδη, καθώς βρίσκεται στο πλευρό του Λαυρέντη από τότε που εκείνος ήταν 18 ετών. Για χρόνια, όπως ο ίδιος ο επιχειρηµατίας εξοµολογείται, ο Πέτρος Κυριακίδης έπαιζε τον ρόλο του µέντορά του. Ο στενός φίλος και συνεργάτης του κ. Λαυρεντιάδη από το 2008 και ύστερα εισέρχεται δυναµικά στον χώρο των ΜΜΕ, αποκτώντας αρχικά πακέτο µετοχών που ξεπερνούσε το 10% σε επιχειρήσεις έκδοσης καθηµερινών και κυριακάτικων εφηµερίδων. Επίσης, δηµιούργησε την εταιρεία Daily Press Magazines, που είχε στον έλεγχό της την ηµερήσια εφηµερίδα Espresso και την Espresso της Κυριακής. Στη συνέχεια αγόρασε τον ραδιοφωνικό σταθµό Flash, καθώς και τις εφηµερίδες: «Ισοτιµία», «Σφήνα» και «Veto», που σταµάτησαν µετέπειτα την έκδοσή τους.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟ «ΤΣΟΥΝΑΜΙ»
Διώξεις για 28 άτομα με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος
Με εντατικότατους ρυθμούς θα προχωρήσει η ανακρίτρια Ιω. Χατζάκη την υπόθεση της Proton Bank, ολοκληρώνοντας μέσα στα αμέσως επόμενα 24ωρα τις απολογίες τουλάχιστον εκείνων των κατηγορουμένων για τους οποίους εξέδωσε εντάλματα σύλληψης.
Στην πολυδαίδαλη υπόθεση που ερευνάται από τις αρμόδιες αρχές από το καλοκαίρι του 2011, κρίθηκε προφυλακιστέος προχθές το βράδυ ο επιχειρηματίας Λ. Λαυρεντιάδης ύστερα από απολογία -όπου αρνήθηκε τις κατηγορίες- που του πήρε η ανακρίτρια Ιω. Χατζάκη στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου νοσηλευόταν φρουρούμενος.
Τις επόμενες μέρες πρόκειται να απολογηθούν οι συνεργάτες του στην πρώην διοίκηση της Proton Bank Τρύφωνας Κολλίντζας (διεύθυνων σύμβουλος), Αντώνης Αθανάσογλου και Δημήτρης Σαραμαντής, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν ύστερα από ένταλμα της ανακρίτριας, κρίνοντας ότι είναι ύποπτοι φυγής.
Υστερα από προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Ιω. Δραγάτσης διαπιστώθηκε ότι μέσα από την τράπεζα είχαν δοθεί επισφαλή δάνεια ύψους 701 εκατ. ευρώ προς εταιρείες του άμεσου ή έμμεσου ενδιαφέροντος του Λ. Λαυρεντιάδη και ότι κάποιες από αυτές οδηγούνταν μέσα σε σύντομο διάστημα σε εκκαθάριση.
To πόρισμα
Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης με βάση το πολυσέλιδο εισαγγελικό πόρισμα προχώρησε στην άσκηση δίωξης σε βάρος 28 ατόμων με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα («ξέπλυμα χρήματος»), απιστία από κοινού κατ' εξακολούθηση καθώς επίσης και για απάτη και υπεξαίρεση που συνοδεύονται με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Το σύνολο των κατηγοριών καταλογίζεται στον Λ. Λαυρεντιάδη, καθώς το εισαγγελικό πόρισμα τον θεωρεί ιθύνοντα νου στην όλη υπόθεση, ενώ οι στενότεροι συνεργάτες του θα απολογηθούν για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, άμεση συνέργεια στο «ξέπλυμα» και απάτη από κοινού.
Η υπόθεση ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες και μηνυτήριες αναφορές άλλων τραπεζών, και σε έρευνα που διενήργησε η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος διαπιστώθηκε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο ένας κύκλος ροής χρημάτων μέσω δανείων που ουσιαστικά στήριζαν επιχειρήσεις συμφερόντων του Λ. Λαυρεντιάδη.
Στη διάρκεια της έρευνας ο επιχειρηματίας φέρεται να διαπραγματεύθηκε με τις δικαστικές αρχές την αποδέσμευση τραπεζικών του λογαριασμών (που «μπλόκαρε» η ανάκριση σε Ελλάδα και εξωτερικό) προκειμένου να επιστρέψει κάποια κεφάλαια στην Proton Bank.
Ωστόσο, η διαπραγμάτευση δεν οδήγησε σε αποδέσμευση των κεφαλαίων και συνεχίστηκαν οι δικαστικές έρευνες.
Τα πρόσωπα
Ανάμεσα στους ποινικά διωκόμενους είναι επίσης 15 εκπρόσωποι εταιρειών που φέρονται να συνεργάστηκαν στην υπόθεση για την είσπραξη δανείων που έδιναν τραπεζικά όργανα που ήταν σε συνεννόηση και μετείχαν στο ΔΣ και στην Επιτροπή Πιστοδοτήσεων της τράπεζας. Επίσης έχουν διωχθεί και 6 ιδιώτες που φέρονται ότι διακινούσαν χρήματα σε μαύρες σακούλες για λογαριασμό άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση.
Εντάλματα εκδόθηκαν για τη Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου (της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων της Proton Bank) που βρισκόταν σε επικοινωνία με τις Αρχές για να εμφανιστεί και για τον Πέτρο Κυριακίδη στενό συνεργάτη του Λ. Λαυρεντιάδη και με δραστηριότητα στον τομέα των ΜΜΕ, ο οποίος δεν είχε εντοπιστεί από τις διωκτικές αρχές.
Ο Λ. Λαυρεντιάδης σε δήλωσή του επέκρινε την απόφαση της δικαιοσύνης να κριθεί προφυλακιστέος γιατί εμφανίστηκε σε όλα τα στάδια ενώπιόν της, αν και ήταν στο εξωτερικό, ενώ αντιμετωπίζει και σοβαρό πρόβλημα υγείας που αγνοήθηκε προκλητικά.
Χαρακτήρισε διάτρητο, αντιφατικό και εντελώς προκατειλημμένο το πόρισμα της ΤτΕ, στο οποίο στηρίχθηκε η δίωξή του, επικρίνοντας τη δικαιοσύνη ότι αγνόησε παντελώς τα κραυγαλέα σφάλματα του πορίσματος που εντόπισε με ειδική οικονομοτεχνική πραγματογνωμοσύνη.
Υποστήριξε ότι καταστρατηγήθηκαν τα δικονομικά του δικαιώματα και εξέφρασε τη λύπη του γιατί χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά διερωτώμενος γιατί κάποιοι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα 160 εκατ. ευρώ που από τον Ιούλιο δήλωσε ότι θέλει να καταβάλει.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Επίσης....
Η ιστορία του Λαυρεντιάδη, γραμμένη γλαφυρά |
Γραμμένη πέρυσι, από τον Κώστα Βαξεβάνη, για το περιοδικό Unfollow. Τα θαύματα λένε διαρκούν τρεις μέρες. Το θαύμα Λαυρεντιάδη διαρκεί 20 χρόνια. Το θαύμα του γιου ενός μικρού επιχειρηματία στο Αιγάλεω που κατάφερε να… |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου