Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Ο «Ναμάντου» διηγείται το παραμύθι του μικρού μετανάστη στην Ελλάδα

«Με λένε Ναμάντου. Μη με ρωτήσετε κι εσείς από πού βγαίνει, δεν ξέρω και δεν καταλαβαίνω αν μπήκε από κάπου για να βγει. Ηρθαμε στην Ελλάδα για λίγο και ακόμα δεν έχει περάσει αυτό το “λίγο”. Θα μου πει η μαμά όταν περάσει». Ετσι ξεκινάει ο μικρός Ναμάντου τη διήγησή του στο παραμύθι της Δήμητρας Νικηφορίδου «Ο μικρός Ναμάντου διηγείται» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Οσελότος». Ενα παραμύθι που βλέπει με τα μάτια ενός παιδιού τη ζωή των μεγάλων. Ενα βιβλίο που αγγίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία την καθημερινότητα των ανθρώπων που αναζητούν στη χώρα μας μια καλύτερη μοίρα.

Ο Ναμάντου της πρωτοεμφανιζόμενης στη συγγραφική δραστηριότητα Δήμητρας Νικηφορίδου, μεταφέρει με πολύ συναίσθημα αλλά και με την καθαρότητα της παιδικής σκέψης, αυτά που ζει στην Ελλάδα  - και που ζουν κι άλλα παιδάκια που έχουν έρθει από μακριά.
Το παραμύθι του Ναμάντου απηχεί κοινωνικές ευαισθησίες που καλούνται να αναπτύξουν τα παιδιά, ειδικά αυτή την ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο στην Ελλάδα και αντανακλά τις ανησυχίες για τις ανθρώπινες αξίες που μοιάζουν σιγά σιγά χάνουν τη μάχη απέναντι στον ρατσισμό.
Τα παιδιά άλλωστε ξέρουν καλύτερα να λένε τις ιστορίες. Ακόμη και αυτές των μεγάλων...
* To παραμύθι «Ο μικρός Ναμάντου διηγείται» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος στην τιμή των 8 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου