Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012

Τριπλάσια η ρύπανση από τα τζάκια

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΥΣΗ ΞΥΛΟΥ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ
(ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σχόλια)

Η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι το αντίτιμο που ενδέχεται να πληρώσουν οι κάτοικοι των πόλεων, οι οποίοι, ελέω οικονομικής κρίσης, αντικαθιστούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με τζάκια και ξυλόσομπες για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσής τους.

Οι ποσότητες μικροσωματιδίων που μετρήθηκαν στην Αθήνα την Κυριακή ήταν υπερτριπλάσιες από τις φυσιολογικές, εξαιτίας της εκτεταμένης καύσης ξύλων
Οι ποσότητες μικροσωματιδίων που μετρήθηκαν στην Αθήνα την Κυριακή ήταν υπερτριπλάσιες από τις φυσιολογικές, εξαιτίας της εκτεταμένης καύσης ξύλων
Αν και είναι ακόμα νωρίς για να προσδιοριστεί το πόσο έχει επιβαρυνθεί η πρωτεύουσα από την ρύπανση που προκαλεί η καύση των ξύλων, η δυσφορία που αισθάνθηκε από την κάπνα όποιος βγήκε από το σπίτι του τα τελευταία βράδια αλλά και τα στοιχεία των μετρήσεων προκαλούν ανησυχία.
Οι ποσότητες μικροσωματιδίων PM10 που μετρήθηκαν την Κυριακή σε διάφορα σημεία της Αθήνας ήταν υπερτριπλάσιες από τις φυσιολογικές. Συγκεκριμένα, με όριο τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, στη Λυκόβρυση καταγράφηκαν 189, στο Μαρούσι 174, ενώ στο Χαλάνδρι και τον Ασπρόπυργο έφτασαν τα 150.
Το πρόβλημα ήταν προχθές εντονότερο λόγω της άπνοιας και της υγρασίας σε περιοχές του λεκανοπεδίου που, λόγω της θέσης και του μικροκλίματός τους, εμφανίζουν συχνότερα αυξημένους δείκτες ρύπανσης. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σε κοντινές περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή οι ποσότητες μικροσωματιδίων δεν ξεπέρασαν τις οριακές τιμές.
Τριπλάσια η ρύπανση από τα τζάκια
«Εκτός από μικροσωματίδια, η καύση του ξύλου παράγει επίσης μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα και οξείδια του αζώτου. Η επιβάρυνση από ξυλόσομπες και τζάκια μπορεί να είναι σημαντική. Κάποιες σποραδικές καταγραφές μεγάλων συγκεντρώσεων σωματιδίων PM10 δεν είναι πραγματικά επικίνδυνες, αλλά αν το φαινόμενο συνεχιστεί θα πρέπει να ληφθούν μέτρα», λέει ο
καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ματθαίος Σανταμούρης.
Ο κ. Σανταμούρης ανησυχεί, ωστόσο, περισσότερο για το μέγεθος της ρύπανσης στους εσωτερικούς χώρους, την οποία θεωρεί πολλαπλάσια από αυτήν που καταγράφεται στις μετρήσεις της ατμόσφαιρας.
Ο καθηγητής Π. Μπεχράκης
Ο καθηγητής Π. Μπεχράκης
«Ο χώρος μέσα στα σπίτια είναι περιορισμένος και δημιουργούνται τεράστιες συγκεντρώσεις σωματιδίων. Αν στο εξωτερικό περιβάλλον οι μετρήσεις δείχνουν 150 μικρογραμμάρια, στο εσωτερικό των σπιτιών όπου δεν γίνεται σωστή καύση των ξύλων μπορεί να φτάσουν τα 400 ή 500 μικρογραμμάρια.
Αν σκεφτεί κάποιος πόσες ώρες περνούν οι άνθρωποι στο σπίτι τους και συνυπολογίσει ότι σε αυτό ζουν παιδιά και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μπορεί να αντιληφθεί τα προβλήματα που προκύπτουν».
Πρόληψη
Για την πρόληψη των όποιων περιβαλλοντικών προβλημάτων προκύψουν στο μέλλον, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών προτείνει να ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης για το πώς γίνεται σωστά η καύση των ξύλων σε κλειστούς χώρους. «Πρέπει επίσης να καθοριστούν πρότυπα για τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, σε αντιστοιχία με της οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», καταλήγει.
Τζάκια - σόμπες ξύλου
Στα ύψη οι πωλήσεις
Εντυπωσιακή άνοδο παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες οι πωλήσεις τζακιών, σομπών που καίνε πέλετ ή ξύλο. Οι εκτιμήσεις των επαγγελματιών του κλάδου αναφέρουν ότι οι ξυλόσομπες που έχουν πωληθεί φέτος είναι 30% περισσότερες από πέρυσι, ενώ αυξημένο κατά 40% είναι το ποσοστό των καταναλωτών που επέλεξαν να μετατρέψουν τα τζάκια τους σε ενεργειακά. Αν συνυπολογιστεί, μάλιστα, ότι το 2011 ήταν μια χρονιά στην οποία καταγράφηκε αλματώδης αύξηση των πωλήσεων, μπορεί να συμπεράνει ότι την τελευταία διετία ότι ο συγκεκριμένος κλάδος έχει καταγράψει έκρηξη στον κύκλο εργασιών του.
Οπως ήταν αναμενόμενο, κατακόρυφα αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες και ο αριθμός των επιχειρήσεων που πωλούν ξυλεία. Αν και ο χειμώνας βρίσκεται ακόμα στην αρχή, το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι μεγάλο. «Εχουμε περισσότερο κόσμο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Λόγω της οικονομικής κρίσης, ωστόσο, οι περισσότεροι αγοράζουν μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το παρελθόν», λέει ο Χρήστος Μπάτας, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης επιχείρησης στο Χαλάνδρι.
Ο καιρός
Ο ίδιος εκτιμά ότι ο καιρός δεν έχει χειροτερέψει αρκετά ώστε να υποχρεώσει τους καταναλωτές να ανοίξουν τα καλοριφέρ και να φανεί πόσοι είναι πραγματικά αποφασισμένοι να βγάλουν τον χειμώνα μόνο με το τζάκι ή τις σόμπες. «Προς το παρόν αγοράζουν 100?200 κιλά για να βγάλουν λίγες μέρες, κάνοντας τον σχεδιασμό τους ανάλογα με το τι λέει η πρόγνωση του καιρού. Εκτιμώ πάντως πως όταν έρθει ο βαρύς χειμώνας οι περισσότεροι θα χρησιμοποιήσουν το καλοριφέρ».
Π. Μπεχράκης
Νωρίς για συμπεράσματα
«Είναι πολύ νωρίς για να στοιχειοθετηθούν επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών» εκτιμά ο πνευμονολόγος και καθηγητής φυσιολογίας της αναπνοής Παναγιώτης Μπεχράκης. Μιλώντας στο «Εθνος», ο κ. Μπεχράκης λέει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν επιδημιολογικές έρευνες και αριθμητικά δεδομένα τα οποία να δείχνουν ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι σημαντική και ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού. «Με τα δεδομένα που έχουμε ως τώρα δεν είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Θα πρέπει να δούμε πρώτα αν αυτή η ρύπανση είναι επίμονη και όχι παροδική. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι προσεκτική παρατήρηση του φαινομένου, ώστε να είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα αν χρειαστεί» τονίζει ο κ. Μπεχράκης.
Στέλιος Βογιατζάκης

Ασχετοι
Τετάρτη
5:26
10
Απο τα σχολια που διαβαζω καλα σας κανουν και σας πανε 1,4 το πετρελαιο και να σας 10πλασιασουν και την τιμη του ξυλου. Οταν θα τρεχετε στα νοσοκομεια και θα πληρωνετε για εσας η τα παιδια σας τα 100πλασια απο αυτα που θα δινατε για πετρελαιο θα το ξανασκεφτειτε. Δηλαδη το πελλετ γιατι δεν το προτιματε? Ντε και καλα να ρυπαινετε?. Τους αλλους ρυπαινετε ή τα παιδια σας? Αλλα βλεπεις μας μαραναν τα τζακια. . . Μη χε. . . λεφτα δεν εχετε τζακι θελετε.
Ανώνυμος
Τρίτη
23:51
01
γιατι ρε λεβεντες ριξατε αρνητικη ψηφο?
τι σας χαλασε οι οδοντογλυφιδες?
αν ναι θα το γυρισω σε καλαμακια απο τα σουβλακια.
εσεις εαν κρυωνατε κ ησασταν ανεργοι τι θα κανατε?
Δάσκαλος
Τρίτη
23:14
01
Μήπως αυτό μας προετοιμάζει για το λεγόμενο "φόρο περιβάλλοντος " που σκέφτονται να επιβάλουν στην αγορά ξύλων;
Ανώνυμος
Τρίτη
22:22
514
για ολα υπαρχει ενα κοστος,ας βρουν λυση λοιπον εκεινοι που θεωρησαν οτι για να βελτιωθει η πιστοληπτικη ικανοτητα της χωρας πρεπει να αυξηθει η τιμη του πετρελαιου.
εγω το τομαρι μου το θελω ζεστο. . . θα καιω μεχρι κ οδοντογλιφιδες. . . αν χρειαστει!
εγω
Τρίτη
19:19
168
μμμμ. . . . . . πως γουσταρω να ντουμανιαζω την γειτονια με την καμιναδα μου. . . .
ο πυρομανης
Τρίτη
17:39
619
δηλαδή ανεβάσανε της τιμές πετρελαίου , αερίου , ρεύματος και θέλουν να μας που ότι το τζάκι είναι ρυπογόνο και πως να βρούμε άλλους τρόπους να ζεσταθούμε.
Despina
Τρίτη
17:03
1317
Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του κ. κρυουλιάρη και επαυξάνω. Εγώ εχω και χρησιμοποιώ μαντεμένια ξυλόσομπα από το 1997, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι προτίμω ένα εκατομμύριο φορές την αύξηση των σωματιδίων και τη μυρωδιά του ξύλου, από τη μπόχα που εκπέμπουν οι πολιτικοί και από την αφαίμαξη του ελληνικού λαού. ΕΛΕΟΣ πια θα έπρεπε να ντρέπεστε για τις ανησυχίες που εκφράζετε κάποιοι. . . . . .
Ο κρυουλιάρης
Τρίτη
15:54
734
Συμπολίτες μου, εάν εσείς που μένετε κοντά στα σπίτια των πολιτικών τουμανιάζετε καλά τα τζάκια σας, ώστε η γειτονιά σας να γίνεται τεκές και η αιθάλη να κατραμιάζει το σύμπαν και να κάνει τη μέρα νύχτα, ε τότε οι πολιτικοί θα ξανασκεφτούν την απόφασή τους για το πετρέλαιο θέρμανσης στο ενάμιση Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου