Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Διώξεις για απάτες κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος μελών της ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου»

Ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος 14 ατόμων, μελών της ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου» αλλά και συγγενικών τους προσώπων, για απάτες κακουργηματικής φύσεως.
Η δραστηριότητα της εν λόγο ΜΚΟ φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρα για κάποια από τα μέλη της που διοργάνωνε συμπόσια πάνω σε κρουαζιερόπλοια σε όλο τον κόσμο με στόχο την «ευαισθητοποίηση» της κοινής γνώμης.http://www.koutipandoras.gr/wp-content/uploads/2012/12/simposio.jpg
Στο τεύχος του HOTDOC που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων, μπορείτε να διαβάσετε για τις απάτες σε τηλεμαραθωνίους και εράνους και πως διάφορες ΜΚΟ εισέπρατταν υπέρογκα ποσά για να βοηθήσουν την τσέπη τους παρά τα θύματα καταστροφών σε όλο τον κόσμο.
Όπως προέκυψε από την έρευνα που διεξήγαγε η οικονομική αστυνομία σε διάστημα δέκα χρόνων (2000-2010) η μη κυβερνητική οργάνωση «Κύκλος της Πάτμου» χρηματοδοτήθηκε με ποσό 9,5 εκατ. ευρώ για τη διοργάνωση εν πλω συμποσίων ενώ στο βιβλίο εσόδων-εξόδων καταχωρήθηκαν 6,5 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας από τον τραπεζικό λογαριασμό της ΜΚΟ είχαν μεταφερθεί ποσά σε λογαριασμούς μελών της για εξόφληση προσωπικών δανείων, λειτουργία off-shore εταιρείας για ανακαίνιση ακινήτων κ.ά..
Επιπλέον, εντοπίστηκε ένας τραπεζικός λογαριασμός σε υποκατάστημα ελληνικής τράπεζας στο Λονδίνο, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν εισροές συνολικού ύψους 4,2 εκατ. ευρώ από διάφορα εγχώρια και αλλοδαπά νομικά πρόσωπα (κοινωφελή ιδρύματα, οργανισμοί, επιχειρήσεις κ.α.) με τη μορφή χορηγιών και δωρεών.
Ενδεικτικά, όσον αφορά στις επιχορηγήσεις που έλαβε για την διοργάνωση συμποσίων, από την ΕΛΑΣ επισημαίνονται τα ακόλουθα:
- Για συμπόσιο στην Κασπία, η ΜΚΟ επιχορηγήθηκε με μεγάλο χρηματικό ποσό. Ωστόσο, το συγκεκριμένο συμπόσιο αναβλήθηκε με το πρόσχημα λόγων ασφαλείας που σχετίζονταν με την πολιτική κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν, χωρίς το αδιάθετο ποσό να επιστραφεί στο Υπουργείο.
- Για συμπόσιο στον Αμαζόνιο, από την έρευνα προέκυψε ότι τα πραγματικά συνολικά έσοδα της ΜΚΟ για την τέλεση του συμποσίου υπερέβαιναν κατά πολύ τα καταχωρημένα στα λογιστικά βιβλία. Σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό για το εν λόγω συμπόσιο τα έσοδα και τα έξοδα ήταν ισοσκελισμένα, γεγονός όμως που όπως προέκυψε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
- Για συμπόσιο στο Νείλο, η ΜΚΟ έλαβε, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση από το ελληνικό δημόσιο. Επειδή το συμπόσιο αναβλήθηκε, με το πρόσχημα αναταραχών στην περιοχή, έπρεπε να δοθεί ως αποπληρωμή ρήτρας για την ακύρωση του ναύλου, χρηματικό ποσό. Ταυτόχρονα, το σωματείο απέσπασε κι άλλο χρηματικό ποσό, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, από ελληνική τράπεζα. Ενδεικτικό της πρόθεσης των μελών της ΜΚΟ να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος, είναι το γεγονός ότι ενώ η αποπληρωμή της ρήτρας πραγματοποιήθηκε από τη δωρεά της ελληνικής τράπεζας, τα συγκεκριμένα παραστατικά υποβλήθηκαν ως δικαιολογητικά στο Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, όπως προέκυψε από το προανακριτικό υλικό, το ναυλοσύμφωνο μεταξύ της ναυτιλιακής εταιρείας και της ΜΚΟ, καθώς και σχετικό τιμολόγιο, είχαν συνταχθεί μετά την απόφαση για την αναβολή του συμποσίου.
Το υλικό που μελετήθηκε ξεπερνά τις 60.000 σελίδες, η ποινική δικογραφία τις 7.000 σελίδες και το διαβιβαστικό προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τις 250 σελίδες.
Σε βάρος 14 ατόμων ασκήθηκε ποινική δίωξη και εκδόθηκε βούλευμα για δέσμευση περιουσιακών τους στοιχείων. Η δικογραφία που σχηματίστηκε αφορά κακουργηματικής φύσεως αδικήματα και συγκεκριμένα τα αδικήματα της κακουργηματικής απάτης και της απάτης σε βάρος του Δημοσίου κατά συναυτουργία, κατ” εξακολούθηση και κατ” επάγγελμα, καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Το Κουτί της Πανδώρας επικοινώνησε με ανθρώπους που διετέλεσαν μέλη του Κύκλου της Πάτμου. Ο κ. Μαυρουδής, δικηγόρος, ήταν από τα πρώτα μέλη και συμμετείχε στη σύσταση του καταστατικού: «Ξεκινήσαμε τον Κύκλο της Πάτμου ως σωματείο που θα καλύπτει τις πνευματικές ανησυχίες του κόσμου, πάντα με άξονα το νησί και το καλό του τόπου. Συμμετείχαν 15 περίπου Πάτμιοι αρχικά αλλά βλέπαμε να γίνονται πράγματα ερήμην του δήμου, των φορέων και των κατοίκων του νησιού. Άλλα αποφασίζαμε στο διοικητικό συμβούλιο και άλλα γίνονταν, όπως στον καθορισμό ζωνών οικιστικού ελέγχου. Χωρίς να έχουν απόφαση από το Δ.Σ. του Κύκλου, κάποιοι επώνυμοι με διασυνδέσεις στην κυβέρνηση, κατάφεραν να εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα, όπως να δημιουργηθούν ζώνες ασφυκτικές για τον κόσμο που ήθελε να χτίσει στο νησί. Κάποιος έπρεπε να κατέχει 10 στρέμματα για να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο το οικόπεδό του, ευνοώντας συγκεκριμένους ανθρώπους.Βλέποντας πρακτικές σαν κι αυτές, εμείς αποχωρήσαμε πολύ νωρίς, από το 1992».
Ο κ. Σταματόπουλος, δήλωσε ότι ήταν απλό μέλος του Κύκλου της Πάτμου: «Ως απλό μέλος, είχα την ενημέρωση που είχαν όλα τα μέλη. Η επαφή μου ήταν μία φορά το χρόνο στη Γενική Συνέλευση όταν πήγαινα, ήμουν στην τελευταία όπου και διαλύθηκε πριν 2 χρόνια. Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί αφορούν το διοικητικό συμβούλιο και όχι για τα απλά μέλη. Εγώ δεν έχω καμία άλλη ενημέρωση. Υπήρχε μια παράλληλη οργάνωση στην Αγγλία η οποία ήταν δραστήρια, το RSE και η άλλη στην Ελλάδα που είχε ατονήσει πριν πολύ καιρό. Το RSE και ο Κύκλος της Πάτμου δεν είχαν όμως καμία οργανική σχέση. Κι εκεί είναι το πρόβλημα, το δεξί χέρι δεν ήξερε τι έπραττε το αριστερό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου