Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Προθεσμιακές καταθέσεις: «Κλειδώστε» την απόδοση των τόκων


«Παράθυρο» ευκαιρίας ως το τέλος του χρόνου για να «κλειδώσουν» τη φορολόγηση των τόκων τους με συντελεστή 10% και να προλάβουν την αύξησή του κατά 50%, που έχει προγραμματιστεί για το 2013, έχουν οι αποταμιευτές. Η αύξηση της σχετικής φορολογίας περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το επόμενο διάστημα, επιβαρύνοντας όλους τους καταθέτες και ειδικά όσους τηρούν λογαριασμούς προθεσμίας, όπου τα επιτόκια είναι σαφώς υψηλότερα. Οπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο φόρος 10% παρακρατείται κατά τον χρόνο του εκτοκισμού, εξαντλώντας τη φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου φυσικού προσώπου.
Ωστόσο, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, σε όσες περιπτώσεις στο παρελθόν επήλθε μεταβολή του συντελεστή παρακράτησης, ο νόμος προέβλεπε ειδική ρύθμιση για τους λογαριασμούς προσυμφωνημένης διάρκειας, για τους οποίους λαμβάνονταν υπόψη ο χρόνος σύναψης της προθεσμιακής και όχι η ημέρα καταβολής των τόκων. Εφόσον αυτό ισχύσει και σε αυτή την αλλαγή, όσοι «κλείσουν» τα χρήματά τους σε λογαριασμό προθεσμίας ως και τις 31.12.2012 θα φορολογηθούν με 10% και όχι με 15%, ανεξάρτητα από το αν θα εισπράξουν τους τόκους τους το 2013 ή το 2014.

«Τους επόμενους μήνες θα υπάρχουν στην αγορά προθεσμιακές καταθέσεις δύο ταχυτήτων, ως προς τον φόρο που θα επιβάλλεται στους τόκους» υπογραμμίζει επικεφαλής λιανικής τραπεζικής ενός εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων με τα μεγαλύτερα μερίδια στην εγχώρια αγορά. Λόγου χάρη, σε μία προθεσμιακή κατάθεση 100.000 ευρώ, διάρκειας 12 μηνών, με μεικτή απόδοση 5%, οι τόκοι ανέρχονται σε 500 ευρώ. Με συντελεστή 10% το μετά φόρων «εισόδημα» του καταθέτη διαμορφώνεται σε 450 ευρώ, ενώ με 15% σε 425 ευρώ. Δηλαδή το καθαρό επιτόκιο στην πρώτη περίπτωση ανέρχεται σε 4,50% και στη δεύτερη σε 4,25%.

Οι επιλογές των καταθετών
«Μπορεί σε απόλυτους αριθμούς η διαφορά να μη φαντάζει τόσο τρομακτική, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι 25 μονάδες βάσης που χάνονται με τον αυξημένο συντελεστή, υπό άλλες συνθήκες μπορεί να αποτελέσουν ακόμη και λόγο για αλλαγή τράπεζας» υπογραμμίζει τραπεζικό στέλεχος, σχολιάζοντας το παραπάνω παράδειγμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, εν όψει της επικείμενης αλλαγής, οι καταθέτες ανάλογα με το πού διατηρούν σήμερα τις αποταμιεύσεις τους καλούνται να εξετάσουν τις επιλογές που έχουν προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το όφελός τους. Συγκεκριμένα:

1) Καταθέτες χωρίς προθεσμιακή. Οσοι έχουν χρήματα σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης έχουν μία τελευταία ευκαιρία ως το τέλος του έτους να τα τοποθετήσουν σε μία προθεσμιακή κατάθεση και να φορολογηθούν με 10% και όχι με 15%.
2) Καταθέτες με ενεργή προθεσμιακή. Η συγκεκριμένη κατηγορία αποταμιευτών καλείται να αποφασίσει με γνώμονα κυρίως τον χρόνο που απομένει ως την ωρίμανση του προϊόντος. Οσο πιο σύντομα λήγει η προθεσμιακή κατάθεση τόσο πιο ισχυρό το κίνητρο για πρόωρη ανάληψη και επανατοποθέτηση ως τις 31.12.2012 των αποταμιεύσεων σε ένα νέο προϊόν.

Η διάρκεια της κατάθεσης
Αφού έχει αποφασίσει κάποιος να «κλειδώσει» τον φορολογικό συντελεστή του στο 10% ως το τέλος του 2012, θα πρέπει να αξιολογήσει όλες τις επιλογές που έχει, καταλήγοντας και στον χρόνο της προθεσμιακής κατάθεσης που θα επιλέξει. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι τα επιτόκια μετά την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ και την προσωρινή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ξεκινήσουν μία πτωτική πορεία. Ο ρυθμός υποχώρησης των αποδόσεων θα επιταχύνεται όσο περνά ο καιρός και δημιουργούνται μεγαλύτερα και καλύτερα κεφαλαιοποιημένα σχήματα, στο πλαίσιο του νέου κύκλου συγχωνεύσεων που έχει ήδη ξεκινήσει.
Βέβαια, ασφαλείς προβλέψεις για την ταχύτητα με την οποία θα αποκλιμακωθούν τα επιτόκια δεν μπορούν να διατυπωθούν. Το πλέον πιθανό πάντως είναι ότι σε έξι μήνες από σήμερα οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων θα έχουν υποχωρήσει αισθητά, χωρίς να αποκλείεται η μείωσή τους ακόμη και κατά 50% από τα σημερινά τους επίπεδα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί κίνητρο για το «κλείδωμα» μιας απόδοσης για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, γεγονός που θα εξασφαλίσει ένα σίγουρο εισόδημα ακόμη και για την περίοδο εντός του 2013 που το κόστος των καταθέσεων θα έχει μειωθεί σημαντικά.

Είσπραξη προκαταβολικά

Μια έξυπνη ιδέα για καταθέτες με υψηλές αποταμιεύσεις είναι να εκμεταλλευτούν τις προσφορές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά, μέσω των οποίων μπορούν να εισπράξουν τους τόκους της προθεσμιακής τους κατάθεσης προκαταβολικά.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο καταθέτης εκμεταλλεύεται τον χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης, εφόσον συνάψει την προθεσμιακή κατάθεση εντός του 2012, και έχει τη δυνατότητα να επανεπενδύσει και τους τόκους την ίδια ημέρα, οι οποίοι επίσης θα φορολογηθούν με 10% και όχι με 15% που προβλέπεται από το 2013.

Για παράδειγμα, για προθεσμιακή κατάθεση ετήσιας διάρκειας 300.000 ευρώ με προκαταβολή τόκων και μεικτό επιτόκιο 4,50%, ο αποταμιευτής λαμβάνει την ημέρα σύναψής της 12.150 ευρώ.

Τους τόκους μπορεί να τους επανατοποθετήσει σε μια νέα προθεσμιακή κατάθεση και να εξασφαλίσει και για αυτά τα χρήματα τον φορολογικό συντελεστή του 10%, αυξάνοντας τη συνολική τελική του απόδοση.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου