του κ. Γιάννη Χατζηβασιλειάδη* |
Οι αποφάσεις για τα φωτοβολταϊκά δείχνουν ότι παρά την κρίσιμη κατάσταση της χώρας τίποτε δεν άλλαξε στην νοοτροπία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ.
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ με απόφασή του στις 10.08.2012 παρεμβαίνει στην αγορά φωτοβολταϊκών με αναστολή νέων αδειοδοτήσεων, δίδοντας το μήνυμα ότι η εξουσία μπορεί να απαγορεύει έργα και να προωθεί επιλεκτικά άλλα, αυτά που υπάγονται στην διαδικασία fast track ως στρατηγικές επενδύσεις, κάτι που αποτελεί μεγάλη πλάνη εγείροντας ερωτηματικά.
Η απόφαση σε συνδυασμό και με την μείωση των τιμών ενισχύει την εμπορία των αδειών προς όφελος των αεριτζήδων και εις βάρος επενδυτών και καταναλωτών. Εάν πράγματι ήθελε το ΥΠΕΚΑ να περιορίσει τον ρυθμό των εφαρμογών μπορούσε να χρησιμοποιήσει μηχανισμούς της αγοράς υποστηρίζοντας έργα με τα μεγαλύτερα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη και βάζοντας ένα άνω όριο ισχύος, όπως κάνουν πολλές χώρες. Μεγάλες μονάδες, σαν αυτές του fast track, όντας στο κατώφλι της ανταγωνιστικής αγοράς, μπορούν να υποστηρίζονται θεσμικά χωρίς εγγυημένες τιμές που επιβαρύνουν τους καταναλωτές, όπως γίνεται σε Ισπανία, ΗΠΑ.
Οι νέες τιμές για τα φωτοβολταϊκά δεν χρειάζονται σχολιασμό γιατί θα αργήσουν να χρησιμοποιηθούν. Ισχύουν όμως οι παλιές τιμές για ένα μεγάλο πλήθος έργων και αυτών των μεγάλων του fast track βεβαίως, υιοθετώντας τις στρεβλώσεις του θεσμικού πλαισίου. Επί σειρά ετών δεν έχουν αναπροσαρμοσθεί οι παλιές τιμές, αν και οι τιμές του εξοπλισμού μειώθηκαν πάνω από 70%, οπότε με την απόφαση παρατείνονται εξασφαλίζοντας υπερβάλλοντα κέρδη. Έτσι, η επιβάρυνση στους καταναλωτές πολύ σύντομα θα υπερτριπλασιασθεί και ο ισχυρισμός ότι η απόφαση λαμβάνεται για την προστασία των καταναλωτών είναι πλάνη.
Με άλλη απόφαση μεταφέρεται το 25% των εισφορών υπέρ της ΕΡΤ σε λογαριασμό για την κάλυψη των υποχρεώσεων από τις ΑΠΕ. Αυτές οι εμβαλωματικές λύσεις, όπως το ειδικό τέλος λιγνίτη που επιβαρύνει τους καταναλωτές, τα έσοδα από δημοπρατήσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επωφελέστερα για κοινωνικές παροχές, καθώς και οι αυξανόμενες επιβαρύνσεις των τελών ΑΠΕ στους καταναλωτές, δεν αποτελούν λύση αφού το πρόβλημα είναι οι υψηλές εγγυημένες τιμές και η ανόητη υποστήριξη ακριβών και ανώριμων τεχνολογιών.
Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα, αυτός ο νέος ετήσιος πόρος επί είκοσι χρόνια θα καλύψει ένα μέρος μόνο των επιβαρύνσεων για τα έργα που προωθεί η κυβέρνηση με τον μηχανισμό fast track, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται τα βάρη στην οικονομία και τους καταναλωτές για μακρά περίοδο χωρίς οφέλη. Τέτοιες αποφάσεις, καθώς και η αναζήτηση νέων πόρων, δεν συνάδουν με την καλή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, όπου η πολιτική ηγεσία εξακολουθεί και σε τέτοιους καιρούς να έχει χαμηλές επιδόσεις.
Θα ήταν επωφελέστερο να διατεθούν πόροι για μελέτες και έρευνες σε καινοτόμες τεχνολογίες που είναι αναγκαίες για την μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ με καλές προοπτικές ιδιαίτερα στα νησιά, όπου θα απασχοληθούν εκατοντάδες νέοι επιστήμονες παράγοντας πολύτιμο έργο που θα οδηγήσει σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Τέτοιες αποφάσεις απομακρύνουν τη χώρα από την Ευρώπη πολύ νοτιότερα, εκθέτοντας τον λαό της. Η απόσυρση των αποφάσεων για διόρθωση θα αποτελούσε συνετή πράξη.
(επιστολή προς την εφημερίδα «Καθημερινή» -δημοσιεύθηκε στις 09/10/2012)
* Ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης είναι Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος, Σύμβουλος Μηχανικ, Μέλος Δ.Ε. και Γενικός Γραμματέας του ΙΕΝΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου