Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Σε προστατευόμενο Γεωπάρκο αναδείχθηκε ολόκληρη η Λέσβος


Στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων εντάχθηκε ολόκληρο το νησί της Λέσβου, επεκτείνοντας τα όρια του υπάρχοντος Γεωπάρκου Απολιθωμένου Δάσους σε όλη τη Λέσβο. Ηαπόφαση ένταξης του Γεωπάρκου Λέσβου επικυρώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Γραφείου Γεωπάρκων της Unesco στο πλαίσιο του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στην Arouca της Πορτογαλίας.

Μέχρι σήμερα, προστατευόταν από την Unesco, μόνον η περιοχή των απολιθωμένων δένδρων στο Σίγρι, στο δυτικό τμήμα της νήσου. Πλέον το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco μετά και την ένταξη των νέων μελών αριθμεί πλέον 92 Γεωπάρκα από 28 χώρες από όλο τον κόσμο ενώ στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων συμμετέχουν 52 Γεωπάρκα από 17 Ευρωπαϊκές χώρες. Ο σχετικός φάκελος υποψηφιότητας, που κατατέθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 2011 από τον δήμο Λέσβου, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, προέβλεπε την αναγνώριση ολόκληρου του νησιού ως γεωπάρκου και την ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Την προσπάθεια ενίσχυσαν πολλές υπηρεσίες και τοπικοί φορείς της Λέσβου όπως η Κ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου, η διεύθυνση Δασών Λέσβου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών- Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, το Ψηφιακό Μουσείο Γ. Ιακωβίδης του Ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου.


Γεωπάρκα και αντιμετώπιση της κρίσης

Τις εργασίες του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων χαιρέτισε ο κ. Manuel Barroso, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο των Γεωπάρκων για την ανάπτυξη των περιφερειών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ατζέντας «Ευρώπη 2020». Κεντρικής ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο οποίος ανέλυσε τη στρατηγική των Γεωπάρκων για ευφυή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στην Ευρώπη την επόμενη δεκαετία.

Η συμβολή των Γεωπάρκων σε μία ευφυή ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη την εφαρμογή καινοτόμων μεθοδολογιών για την συνολική θεώρηση και ανάδειξη όλων των τοπικών γεωλογικών, φυσικών και πολιτιστικών πόρων. Τα Γεωπάρκα μπορούν παράλληλα να λειτουργήσουν ως ανοικτές τάξεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα κλιματικής αλλαγής, πρόληψης και προστασίας από τις φυσικές καταστροφές αλλά και εκπαίδευσης για την αειφορία.

Τα Γεωπάρκα μπορούν παράλληλα να υποστηρίξουν μια βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από την ανάπτυξη του γεωτουρισμού, ειδικών μορφών τουρισμού και δημιουργίας κατάλληλων υποδομών. Παράλληλα, λειτουργούν ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης βοηθώντας στην ανάπτυξη νέων ευκαιριών εργασίας σε καινοτόμα πεδία και συνεργαζόμενα με τοπικές επιχειρήσεις και φορείς ώστε να προβάλουν μέσα από συνεργίες την ταυτότητα και το ελκυστικό πρόσωπο κάθε περιοχής.


«Συγχαίρω τον καθηγητή Νίκο Ζούρο, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση αυτή, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Τσακίρη και το επιτελείο των συνεργατών μας στον δήμο, οι οποίοι προετοίμασαν τη σχετική αίτηση, το δημοτικό μας συμβούλιο, για την ομόφωνη απόφαση υποβολής της ως άνω αίτησης, καθώς και όλους τους προαναφερόμενους για την ουσιαστική βοήθεια που προσέφεραν», επισημαίνει ο δήμαρχος Λέσβου, Δ. Βουνάτσος.
92 Γεωπάρκα από 28 χώρες από όλο τον κόσμο αριθμεί πλέον το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco μετά και την ένταξη των νέων μελών.
52 Γεωπάρκα από 17 ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων.
Στις 30 Νοεμβρίου 2011 κατατέθηκε ο σχετικός φάκελος υποψηφιότητας από τον δήμο Λέσβου.
Τις εργασίες του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων χαιρέτισε ο Manuel Barroso, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο των Γεωπάρκων για την ανάπτυξη των περιφερειών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ατζέντας «Ευρώπη 2020».

Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων

Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2000, από τέσσερις φορείς που διαχειρίζονται περιοχές γεωλογικών φυσικών μνημείων: Reserve Geologique de Haute-Provence (Γαλλία), Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (Ελλάδα), Geopark Gerolstein/Vulkaneifel (Γερμανία), Maestrazgo Cultural Park (Ισπανία). Τον Απρίλιο του 2001 υπογράφηκε επίσημη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Δικτύου και της Unesco, η οποία συμμετέχει στην διοικούσα επιτροπή και στη συμβουλευτική επιτροπή που αποτελούν τα δύο όργανα λήψης αποφάσεων του δικτύου. Τα κύρια χαρακτηριστικά σε ένα Ευρωπαϊκό Γεωπάρκο είναι:
  • Πρέπει να έχει ξεκάθαρα όρια και αρκετή επιφάνεια που να επιτρέπει μια πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Οι θέσεις ενδιαφέροντος σε ένα Ευρωπαϊκό Γεωπάρκο πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους σε ένα οργανωμένο δίκτυο και να υποστηρίζονται από μέτρα προστασίας και διαχείρισης.
  • Πρέπει να διαθέτει ένα οργανωμένο φορέα διαχείρισης ο οποίος να είναι σε θέση να επιβάλει πολιτικές προστασίας και ανάδειξης της γεωλογικής κληρονομιάς και βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή του.
  • Συμβάλει ενεργά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του, μέσα από την ανάδειξη της ταυτότητας του που συνδέεται με την γεωλογική κληρονομιά και έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού.
  • Αναπτύσσει, εξελίσσει, πειραματίζεται και προωθεί μεθόδους για την προστασία και ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς.
  • Υποστηρίζει την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την εκπαίδευση και ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας σε διάφορους κλάδους των γεωεπιστημών, την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Πρέπει να εργάζεται στα πλαίσια του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, ώστε να συμβάλει στη συνοχή και δυναμική του.

Παγκόσμιο Δίκτυο της Unesco για Γεωπάρκα

Η Unesco, σε συμφωνία με το πρόγραμμα δράσης που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνδιάσκεψη στην 29η και 30η Συνεδρίασή της (Νοέμβριος 1997 και Νοέμβριος 1999) επέκτεινε τις δραστηριότητές της στο Πρόγραμμα «Γεωπάρκα», για να προωθήσει την δημιουργία ενός Παγκόσμιου Δικτύου επιλεγμένων περιοχών απ΄ όλο τον κόσμο, εντάσσοντας τη διατήρηση των εξαιρετικών δειγμάτων της γεωλογικής κληρονομιάς της Γης σε μια στρατηγική για περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη. Στις 13 Φεβρουαρίου 2004 παρουσιάσθηκε η ίδρυση του Συντονιστικού Γραφείου της Unesco για το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, το οποίο λειτουργεί με έδρα το Πεκίνο. Ως Γεωπάρκα χαρακτηρίζονται από την Unesco, περιοχές οι οποίες διαθέτουν εξέχουσα και ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά. Ένα Γεωπάρκο περικλείει σημαντικό αριθμό γεωτόπων με ιδιαίτερη σημασία ως προς την ποιότητα, την σπανιότητα, την επιστημονική και την εκπαιδευτική αξία τους, και την αισθητική έλξη που προκαλούν.

Tου Κοσμά Ζακυνθινού
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου