Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Εντός του έτους δύο αποκρατικοποιήσεις




Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση ανάμεσα στη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και τρόικα, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Η συνάντηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί και οιωνός ότι η διαπραγμάτευση φτάνει προς το τέλος της, αφού παραδοσιακά αυτή πραγματοποιείται λίγο πριν δοθεί από την τρόικα το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης. Όπως ενημέρωσε τους επικεφαλής της τρόικας, εντός του έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί δύο αποκρατικοποιήσεις, αυτή του IBC που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επικύρωσης της συμφωνίας, καθώς και των κρατικών λαχείων.
Επίσης η διοίκηση του Ταμείου έκανε αναλυτική παρουσίαση των επόμενων βημάτων. Έμφαση δόθηκε σε ΔΕΠΑ και ΟΠΑΠ, η ολοκλήρωση των οποίων εκτιμάται πως μπορεί να υλοποιηθεί εντός των πρώτων μηνών του 2013. Παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στις εκκρεμότητες που η χώρα μας έχει την υποχρέωση να επιλύσει και τονίσθηκε πως θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το χρονοδιάγραμμα, παρά τις καθυστερήσεις που υπήρξαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα στην συζήτηση που είχε εν συνεχεία με τον υπουργό Οικονομικών και αφού αποχώρηση η διοίκηση του Ταμείου, ζήτησε να μην παρατηρηθούν εκ νέου καθυστερήσεις. Είναι γνωστό άλλωστε πως οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» στην καταβαλλόμενη προσπάθεια τόσο της Ελλάδος όσο και των πιστωτών να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.

Κρατικά λαχεία

Στην τελική του φάση εισέρχεται ο διεθνής διαγωνισμός για τη μεταβίβαση του δικαιώματός επί της αποκλειστικής παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων για 12 έτη.

Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ προσκαλεί τους συμμετέχοντες να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, στη βάση του τελικού κειμένου της Σύμβασης Παραχώρησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου ο προτιμητέος πλειοδότης επενδυτής θα έχει ανακοινωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου.

Τα σχήματα που συμμετέχουν στον διαγωνισμό είναι τα εξής:
Της Osterreichische Lotterien Gesellschaft m.b.H.
Της σύμπραξης των εταιρειών Sisal S.p.A., Damco Energy S.A. και Damlot Α.Ε.
Της σύμπραξης των εταιρειών OPAP Investment Limited, Lottomatica Giochi e Partecipazioni S.r.l., Intralot Lotteries Limited και Scientific Games Global Gaming S.a.r.l.

Εκτός Δημοσίου

Και με νόμο θεσμοθετείται η δυνατότητα για την πλήρη έξοδο του Δημοσίου από τις κρατικές επιχειρήσεις. Όπως προβλέπεται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, καταργείται η υποχρέωση να κατέχει κάποιο ελάχιστο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιό τους. Η ρύθμιση αυτή αφορά στις εταιρείες ΕΛ.ΠΕ., ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΟΛΘ, ΟΛΠ και όλα τα περιφερειακά λιμάνια. Επίσης, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τις χρήσεις γης για τα υπό αποκρατικοποίηση ακίνητα.

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΔΗ
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου