Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Αλλαγές στο ενεργειακό πιστοποιητικό

Ζητούνται η απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσής του και ο περιορισμός του κόστους

Το ενδεχόμενο να απλοποιηθεί κατά πολύ αλλά και να περιοριστεί το κόστος έκδοσης ενός από τα πλέον απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να έχει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου, μελετούν αυτήν την περίοδο οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ο λόγος για το ενεργειακό πιστοποιητικό, δηλαδή το έγγραφο που φέρει την ενεργειακή ταυτότητα κάθε διαμερίσματος ή κτιρίου και η έκδοσή του είναι υποχρεωτική, εφόσον κάποιος επιθυμεί να μισθώσει ή να πωλήσει το ακίνητό του. Όπως προκύπτει, έπειτα και από σχετικό αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), στο υπουργείο Περιβάλλοντος, μελετάται η δυνατότητα έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού και μέσω Διαδικτύου, με πολύ χαμηλότερο κόστος απ’ ό,τι ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, από την ανάλυση των στοιχείων που έχουν προκύψει από τα πάνω από 200.000 ακίνητα που έχουν λάβει έως σήμερα το σχετικό πιστοποιητικό, προκύπτει ότι 90% των ακινήτων είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, από τα 192.445 κτίρια που επιθεωρήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου 2011 με Σεπτέμβριο 2012, τα 184.389 κατατάσσονται στην κατηγορία Γ ή χαμηλότερη. Ένα στα τέσσερα από τα κτίρια που είτε πωλήθηκαν είτε μισθώθηκαν εθεωρείτο εξαιρετικά ενεργοβόρο και κατατάσσεται στη χαμηλότερη ενεργειακή βαθμίδα, ενώ μόλις 326 κτίρια κατατάσσονται στις δύο πρώτες βαθμίδες.

Έτσι, προτείνεται η άμεση έκδοση του πιστοποιητικού για τα μεγαλύτερης ηλικίας, και κατά κανόνα πιο ενεργοβόρα ακίνητα, με κλίμακα που θα διαμορφώνεται με βάση την ηλικία του ακινήτου και όχι άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που θα απαιτούσαν την επιθεώρηση από ενεργειακό επιθεωρητή. «Η ισχύουσα διαδικασία έκδοσης ενός πιστοποιητικού για ένα διαμέρισμα (αυτοψία, συγκέντρωση στοιχείων, εισαγωγή περίπου 200 δεδομένων στο υπάρχον λογισμικό) συνολικής διάρκειας πολλών ωρών, πρέπει να απλοποιηθεί άμεσα και ουσιωδώς», τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.

Σύμφωνα με την πρόταση των ιδιοκτητών ακινήτων, η κατηγοριοποίηση μπορεί να γίνεται άμεσα, με βάση τις εξής κλίμακες: Ενεργειακή κλάση Η (κατώτατη) για τα παλαιά κτίρια κατασκευής μέχρι και το 1980 (δηλαδή προ της ισχύος του παλαιού κανονισμού θερμομόνωσης), ενεργειακή κλάση Ζ για τα κτίρια κατασκευής 1981 έως 2000, λόγω της επελθούσας σημαντικής βελτίωσης της ποιότητας των κατασκευών ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή κλάση Ε για τα κτίρια κατασκευής έτους 2001 και νεότερα. Εφόσον βέβαια το ακίνητο έχει υποστεί αναβάθμιση των χαρακτηριστικών του (π.χ. νέες μονώσεις, νέα κουφώματα κ.λπ.), τότε ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να καλεί ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να βελτιώσει την κατάταξη του ακινήτου στην ενεργειακή κλίμακα κι έτσι να προσδίδει και υπεραξία στο ακίνητό του.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου