Μπορεί να είσαι πλανόδιος λαχειοπώλης, το ετήσιο εισόδημά σου, σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση, να είναι μόλις 2.530 ευρώ αλλά, παρ’ όλα αυτά, να βγάζεις σε τράπεζες του.....................
εξωτερικού 357.202 ευρώ; Η απάντηση είναι ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί πουθενά, παρά μόνο στην Ελλάδα.
Ο άπορος Αθηναίος λαχειοπώλης με τις καταθέσεις των 357.202 ευρώ είναι ένα μόνο από τα εκατοντάδες ακραία παραδείγματα καραμπινάτης φοροδιαφυγής που περιλαμβάνεται στη λίστα των 54.246 καταθετών του εξωτερικού, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ καθώς τα εισοδήματά τους δεν μπορεί να δικαιολογήσουν το ύψος των καταθέσεών τους: στην περίπτωση του λαχειοπώλη, δηλαδή, δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι... κέρδισε το λαχείο, γιατί σ’ αυτή την περίπτωση τα χρήματά του θα είχαν ήδη φορολογηθεί, θα είχε σχετική βεβαίωση των κερδών του και δεν θα είχε μπει στον κατάλογο.
Στην πρώτη θέση της συγκεκριμένης λίστας φιγουράρει φορολογούμενος που δηλώνει στην Εφορία ναυτικός και έχει εισόδημα 25.099,50 ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόσωπο που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Απω Ανατολή με ναυτιλιακές επιχειρήσεις και ναυπηγήσεις, έχει βγάλει εκτός Ελλάδας το δυσθεώρητο ποσό των 52.133.146,94 ευρώ.
Οι πρώτοι 15.000 του καταλόγου, για τους οποίους έχουν προχωρήσει διασταυρώσεις και έλεγχοι, πρόκειται να κληθούν να εξηγήσουν την προέλευση των χρημάτων που απέσυραν από τις ελληνικές τράπεζες και μετέφεραν στο εξωτερικό, υπό την απειλή να υποχρεωθούν να κα- ταβάλουν στο κράτος το 45% αυτών των καταθέσεων.
Η λίστα των 54.246 καταθετών του εξωτερικού, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της, καταρρίπτει αυτό που θεωρούνταν έως τώρα προφίλ του φοροφυγά: κοντά σε γιατρούς, δικηγόρους, επιχειρηματίες, φιγουράρουν πένητες – κατά τις φορολογικές τους δηλώσεις –, αγρότες, ταξιτζήδες με καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην αλλοδαπή, σκηνοθέτες, κηπουροί, ζωγράφοι και συγγραφείς, εργολάβοι, ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων, χονδρέμποροι διαφόρων ειδών, λογιστές. Ιδιαίτερα προσοδοφόρα μάλιστα αποδεικνύεται η ενασχόληση με το εμπόριο κρέατος και την εκτροφή ζώων.
Στη συγκεκριμένη λίστα, με απλά λόγια, βρίσκεται ο φοροφυγάς της διπλανής πόρτας: αυτό που δείχνει η εξέτασή της από την πλευρά των επαγγελμάτων όσων περιλαμβάνονται σε αυτή είναι ότι το εθνικό σπορ της φοροδιαφυγής ασκείται από όλα τα επαγγέλματα και τα κοινωνικά στρώματα.
Για παράδειγμα, δικαστικός επιμελητής σε ακριτική πόλη της Βόρειας Ελλάδας με εισόδημα 31.129,79 ευρώ έχει καταθέσεις στην αλλοδαπή ύψους 788.502,55 ευρώ. Εκτελωνιστής από την Αττική δηλώνει 16.731,18 ευρώ και έχει βγάλει 929.976,26 ευρώ. Εμπορος κυνηγετικών όπλων στην Αττική δηλώνει εισόδημα μηδέν και την ίδια στιγμή έχει στην αλλοδαπή 4.000.000 ευρώ.
Μία δημοσιογράφος (ασκούσε το επάγγελμα ως ελεύθερη επαγγελματίας από το 1990 έως το 2006) με εισόδημα στην Εφορία μηδενικό, μετέφερε στο εξωτερικό καταθέσεις 350.000 ευρώ.
Ένας αγρότης από την Ηπειρο, ασκεί το επάγγελμα από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας και παρά τα εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματά του –τα 496,73 ευρώ που δήλωσε στην Εφορία δείχνουν ότι θα πρέπει να εξασφαλίζει το φαγητό του σε συσσίτια– εντούτοις έβγαλε στο εξωτερικό το ιλιγγιώδες ποσό των 12.587.184,98 ευρώ.
Σύμφωνα με την Εφορία, ασκεί το επάγγελμα του «αγρότη ειδικού καθεστώτος», που πρακτικά σημαίνει ότι εισπράττει επιστροφή ΦΠΑ, ανάλογα με τα τιμολόγια πώλησης των προϊόντων του που προσκομίζει στην Εφορία.
Πρόκειται ενδεχομένως για τον πιο επιτυχημένο κηπουρό στη χώρα. Παρέχει «υπηρεσίες διαμόρφωσης και περιποίησης κήπων (υπηρεσίες κηπουρού)», όπως αναφέρεται στην έναρξη της δραστηριότητάς του, μόλις πριν από δύο χρόνια σε πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας.
Με ετήσιο εισόδημα δηλωμένο στην Εφορία μόλις 2.275,88 ευρώ, οι καταθέσεις των 610.000 στο εξωτερικό είναι μάλλον απίθανο να δικαιολογηθούν αν δεν έχει κερδίσει το... ΛΟΤΤΟ.
Τουλάχιστον δύο επαγγελματίες εκμετάλλευσης ταξί φιγουράρουν στη λίστα και μάλιστα ως πάμπτωχοι για την Εφορία, όχι όμως και για τις τράπεζες του εξωτερικού. Ο ένας, που έχει διακόψει τη δραστηριότητά του από το 2005 και ζει σε δήμο της Δυτικής Αττικής, δήλωσε στην Εφορία μόλις 333,56 ευρώ, αλλά έχει κομπόδεμα 877.449,55 μακριά από την κρίση της ελληνικής οικονομίας.
Ο δεύτερος, επίσης από Δυτική Αττική, με μηδενικό εισόδημα έκανε κουμπαρά στο εξωτε- ρικό και τον γέμισε με 587.822,76 ευρώ. Ο συγκεκριμένος έχει διακόψει στην Εφορία τη δραστηριότητα της εκμετάλλευσης ταξί το 2006, την οποία ασκούσε επί εντεκάμισι χρόνια.
Πηγή: Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου