Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Οι ζημίες στα Ταμεία από τα δομημένα και το «κούρεμα»


Το κοινό κεφάλαιο επτά ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος υπέστη μια απομείωση 48,75% μετά το PSI, προσεγγίζοντας σε αξία το 1.099.220.917 ευρώ έναντι 2.144.691.368 πριν από τις 28 Φεβρουαρίου οπότε ανακοινώθηκε το PSI. H τρέχουσα αξία των ομολόγων που διατέθηκαν στα Ταμεία σε αντικατάσταση εκείνων που «κουρεύτηκαν» έφθασε τα 614.242.526 για να ανεβούν ελαφρώς στα τέλη Αυγούστου του τρέχοντος έτους στα 655.886.508 κερδίζοντας ένα 10% έναντι της περιόδου που ακολούθησε την ανακοίνωση του «κουρέματος». Οι συνολικές απώλειες των Ταμείων, παρά τη βελτίωση των τελευταίων μηνών στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, προσεγγίζουν («κούρεμα» και τρέχουσα αποτίμηση στη δευτερογενή αγορά) το 70% ή το 1,489 δισ. ευρώ.

Ορισμένα Ταμεία όπως το ΤΕΑΥΦΕ (Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών) ενώ παρουσίασαν απομείωση των περιουσιακών τους στοιχείων κατά 30 εκατομμύρια ευρώ στα σταθερά ομόλογα, εμφανίζουν αξιοπρόσεκτη σταθερότητα στα δομημένα προϊόντα που είχαν αγοράσει.

Ετσι, σύμφωνα με τα extraits της ΤτΕ, το σύνολο των τόκων που είχε εισπράξει το ΤΕΑΥΦΕ από το 2007 ώς το 2011 έφθασε τα 30,8 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα και το δομημένο ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ (Ταμείο Συντάξεως Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών - Θεσσαλονίκης), για το οποίο έχουν γίνει δύο προφυλακίσεις και το οποίο -αντίθετα με το ΤΕΑΥΦΕ- επεστράφη στην Τράπεζα Proton, η Τράπεζα της Ελλάδος κατέβαλε για να το δεσμεύσει 123 εκατομμύρια ευρώ (έναντι αξίας 130 εκατομμυρίων στο άρτιο) στις 8/6/2007.

To προϊόν που είχε αγοράσει το ΤΕΑΥΦΕ ήταν τραπεζικό και συνδύαζε το euribor με την πορεία του ευρώ. Η ζημία των Ταμείων τουλάχιστον στη δευτερογενή αγορά ήταν προϋπόθεση για να εφαρμοστεί ο νόμος 1608/50 «περί καταχραστών του ελληνικού Δημοσίου», καθώς ο τελευταίος προϋποθέτει ζημία.

Οι ανακριτές ειδικά στην υπόθεση του ΤΣΠΕΑΘ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ζημία υπήρχε επειδή το ομόλογο δεν πουλήθηκε στο 100% αλλά στο 82%, ωστόσο ο δικηγόρος Μανώλης Ροδουσάκης σημείωσε ότι το ποσό αυτό δεν προέκυψε από τους τελικούς επενδυτές καθώς «τα 130 εκατομμύρια αφενός είχαν καταλήξει στο Δημόσιο μέχρι το τελευταίο ευρώ, στο δε ΤΕΑΥΦΕ τα λεφτά κατέληξαν μέχρι κεραίας στην εκδότρια τράπεζα».

Τα χρήματα των ενδιαμέσων κατεβλήθησαν με άλλους τρόπους (Swaps ή διμερείς συμβάσεις), παρά το γεγονός ότι στην περίπτωση αυτή υπάρχουν χρηματορροές στον πρώην πρόεδρο του ταμείου ΤΣΠΕΑΘ που δεν μπόρεσε να αποδυναμώσει στη διαδικασία της ανάκρισης. Ενα άλλο επιχείρημα της πολύκροτης αυτής υπόθεσης, που δρομολογήθηκε με την ταυτόχρονη αγορά από 19 Ταμεία δομημένων προϊόντων, μοιάζει πάντως να αποδυναμώνεται για την ώρα εξαιτίας της εξέλιξης των προϊόντων διαχρονικά, λόγω του «κουρέματος» – καθώς τα απλά ομόλογα αποδεικνύονται για τα αποθεματικά των Ταμείων «πολύ πιο επικίνδυνα» από τα δομημένα προϊόντα που είχαν χαρακτηρισθεί «πολύ επικίνδυνα» για τα αποθεματικά των Ταμείων, καθώς απεικόνιζαν στοιχήματα με μαθηματική πολυπλοκότητα και αβεβαιότητα ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου