Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

Υγεία και Δήμοι επιμένουν στις απευθείας αναθέσεις


Συνεχίζονται οι απευθείας αναθέσεις στις προμήθειες του Δημοσίου, παρά την δημοσιονομική κατάρρευση και τη λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών από την ίδρυση της, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων, έχει εκδώσει 85 απορριπτικές αποφάσεις για προμήθειες με απευθείας αναθέσεις.

Οι αποφάσεις αφορούν κυρίως το χώρο της Υγείας και ακολουθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από έγγραφο του προέδρου της Αρχής Βασίλειου Φλωρίδη προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, το οποίο αποκαλύπτει η εφημερίδα, υπάρχουν ενδείξεις ότι καθυστερούν εσκεμμένα οι διαγωνισμοί προμήθειας ιατροφαρμακευτικού υλικού, ώστε να προκληθούν ελλείψεις που καλύπτονται με απευθείας αναθέσεις και υψηλότερο κόστος.

Όπως αναφέρουν στελέχη της Αρχής στην Καθημερινή, συχνά πρόκειται για την προμήθεια ειδών για τα οποία δεν έγινε ο σωστός προγραμματισμός.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 4000 αναθέτουσες αρχές προμηθειών, γεγονός που, όπως τονίζει η εφημερίδα, διευκολύνει τις διάτρητες διαδικασίες. Το νέο Μνημόνιο προβλέπει τη σύσταση 13 Κεντρικών Αρχών Προμηθειών, από μία σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Επίσης, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων έχει επτά άτομα προσωπικό, ενώ προβλέπονται 25 θέσεις.

Στο μεταξύ, σε δοκιμαστική λειτουργία αναμένεται να τεθεί έως το τέλος του χρόνου το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Προμηθειών (ΕΣΗΔΠ) και καθ’ όλη τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2013 θα δουλεύει πιλοτικά.

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου