Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Νέο φορο-σοκ: Αυξάνεται η παρακράτηση στους μισθούς ως και 90%


«Ψαλίδισμα» των αποδοχών για μισθωτούς και συνταξιούχους μέσω της παρακράτησης φόρου - Πόσα ευρώ θα χάνονται κάθε μήνα

Μαζί με τη νέα φορολογική κλίμακα έρχεται και η νέα αυξημένη παρακράτηση.
Ο συνδυασμός και των δύο τρώει έναν ολόκληρο μισθό κάθε χρόνο για ορισμένες κατηγορίες μισθωτών καισυνταξιούχων.
Νέο φορο-σοκ: Αυξάνεται η παρακράτηση στους μισθούς ως και 90%Η αύξηση της παρακράτησης φόρου, η οποία θα υπολογίζεται από τον Ιανουάριο του 2013 με την καινούργια φορολογική κλίμακα, φέρνει νέα "αφαίμαξη" χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη τα πρόσθετα αφορολόγητα για τα παιδιά, τα οποία καταργούνται.
Το νέο καθεστώς θα οδηγήσει σε αύξηση της παρακράτησης που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει μέχρι και το 90% για μισθωτό με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ.
Όπως προκύπτει από αναλυτικούς πίνακες που δημοσιεύει το "Έθνος" (για τους εργαζομένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και όλους τους συνταξιούχους) οι πρόσθετες μηνιαίες απώλειες κυμαίνονται από 13 έως και 136 ευρώ για όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά και οι αποδοχές τους κυμαίνονται από 916 έως και 2.917 ευρώ τον μήνα.
Από την άλλη, οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος μειώνουν την παρακράτηση μέχρι και 33 ευρώ τον μήνα για όσους δεν έχουν παιδιά και οι ετήσιες αποδοχές τους είναι χαμηλότερες των 25.000 ευρώ.
Το 2013, η παρακράτηση φόρου θα γίνεται με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών και θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο το οποίο θα έλθει στη Βουλή ίσως και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Ειδικότερα, καταργούνται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσάγια τα προστατευόμενα παιδιά και θα ισχύει νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου