Το Volvo S60 που πήρε ο Φίλιππος Πετσάλνικος πριν από πέντε ημέρες |
Ευχές να είναι «καλορίζικο» και «καλοτάξιδο» δεχόταν πριν από λίγες μέρες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος για το ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο (με μόλις 5
χιλιόμετρα στο καντράν) που του παραχώρησε η Βουλή για τις μετακινήσεις του, ένα πολυτελές VOLVO S60, από εκείνα που έχει αποκτήσει το Κοινοβούλιο με τη μέθοδο του leasing και δεν αποδέχθηκαν περίπου 30 βουλευτές.
Αυτό που, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται βάσει εθιμικού δικαίου και σχέσεων… ευγενείας του νυν προέδρου της Βουλής προς τους προκατόχους του, αλλά και μια σειρά άλλων σημαντικών προνομίων, όπως η λειτουργία γραφείου εντός του κεντρικού κτιρίου της Βουλής ή σε κτίριο που ανήκει στη Βουλή, η δυνατότητα να απασχολούν μέχρι έξι μετακλητούς υπαλλήλους οι οποίοι… απολαμβάνουν το προνόμιο να έχουν δουλειά μέχρι να πεθάνει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, εκτός αν στην πορεία τα…. σπάσουν με εκείνον που τους διόρισε και δεν ανανεωθεί η θητεία τους μετά κάποια εκλογική αναμέτρηση, απολαμβάνουν οι πρώην πρόεδροι του Κοινοβουλίου. Είτε αυτοί που έχουν εκλεγεί βουλευτές, όπως είναι ο Απ. Κακλαμάνης και ο Β. Πολύδωρας, είτε αυτοί που έχουν αποχωρήσει από την πολιτική, όπως ο Φ. Πετσάλνικος, ο Δ. Σιούφας και η Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη.
Ειδικότερα το κόστος των προνομίων των τριών πρώην προέδρων της Βουλής που δεν έχουν εκλεγεί ξεπερνά τα 100.000 ευρώ ετησίως (πέρα από τη συνταξή τους), αν συνυπολογιστεί το κόστος των μετακλητών που απασχολούν -αν κάνουν πλήρη χρήση του δικαιώματός τους- καθώς και το κόστος του αυτοκινήτου που τους έχει παραχωρηθεί, χωρίς σε αυτό να υπολογίζονται τα έξοδα για τη λειτουργία του γραφείου που διατηρούν.
Σε αυτά τα χρήματα υπολογίζεται ο μέσος όρος αμοιβών των μετακλητών, που είναι περί τα 1.500 ευρώ τον μήνα, αλλά και το κόστος για το leasing που προσδιορίζεται στα 1.200 ευρώ τον μήνα. Τα συγκεκριμένα προνόμια μπορεί να θεωρούνταν αυτονόητα και αυτοδίκαια στα χρόνια των «παχιών αγελάδων», ωστόσο στις παρούσες οικονομικές συνθήκες και με το σύνολο των πολιτών να υποφέρουν από την οικονομική κρίση τέτοια προνόμια που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της Βουλής και κατ’ επέκταση τον προϋπολογισμό του κράτους μόνο προκλητικά μπορούν να χαρακτηριστούν.
Η διετής θητεία του δίνει το δικαίωμα για μία σειρά παροχών που απολαμβάνουν και όλοι οι… εν ζωή συνάδελφοί του |
Εξι μετακλητούς ως πρώην πρόεδρος και 4 υπαλλήλους ως νυν βουλευτής μπορεί να απασχολεί ο Βύρων Πολύδωρας επειδή έγινε πρόεδρος της Βουλής για 24 ώρες
Το πρώτο που εξασφαλίζει η Βουλή στους πρώην προέδρους του Σώματος είναι οι? τζάμπα μετακινήσεις. Και μπορεί οι δύο πρώην πρόεδροι που είναι και βουλευτές να δικαιούνται έτσι κι αλλιώς αυτοκίνητο, αλλά και έξοδα κίνησης, ωστόσο οι τρεις που δεν εξελέγησαν, με τη?γενναιοδωρία της Βουλής, επιβαρύνονται μόνο με τη βενζίνη του οχήματός τους, αφού για τα σήματα, για τις ασφάλειες, αλλά και για τα σέρβις? πονοκεφαλιάζουν άλλοι.
Ειδικότερα στον Φ. Πετσάλνικο έχει παραχωρηθεί, όπως προαναφέραμε, ένα VOLVO S60, το οποίο παραλήφθηκε από τη Βουλή στις 3/8/2012 έχοντας διανύσει 5 χιλιόμετρα. Αντίστοιχα η Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη κυκλοφορεί με ένα Honda υβριδικό αυτοκίνητο το οποίο δεν είναι με leasing, προφανώς αγοράστηκε από τη Βουλή στις 9/5/2008 και έχει διανύσει 35.235 χιλιόμετρα. Στον Δ. Σιούφα έχει παραχωρηθεί ένα TOYOTA PRIUS (επίσης εκτός leasing), το οποίο αποκτήθηκε από τη Βουλή στις 19/5/2008 και έχει «γράψει» 46.643 χιλιόμετρα. Οσο για τους πρώην προέδρους της Βουλής που έχουν εκλεγεί βουλευτές, ο Β. Πολύδωρας «κυκλοφορεί» με μια ολοκαίνουργια MERCEDES C200 μέσω leasing, αυτοκίνητο το οποίο παραδόθηκε στη Βουλή στις 26/6/2012 και έχει στο κοντέρ της 1.500 χιλιόμετρα, ενώ ο Απ. Κακλαμάνης έχει στη διάθεσή του ένα AUDI A6 μέσω leasing, το οποίο παραδόθηκε στη Βουλή στις 23/3/2011, «φορτωμένο» ωστόσο με πολλά χιλιόμετρα, αφού αριθμεί 122.193.
Οι τρεις πρώην πρόεδροι της Βουλής που δεν έχουν εκλεγεί βουλευτές, πρόσφατα? εξορίστηκαν από τα γραφεία που διατηρούσαν στο κεντρικό κτίριο της Βουλής εξαιτίας της νέας επτα-κομματικής Βουλής που προέκυψε από τις διπλές εκλογές Μαΐου – Ιουνίου και εγκαταστάθηκαν στο Μέγαρο Αρβανίτη απέναντι από το Κοινοβούλιο.
Μάλιστα ο Φ. Πετσάλνικος φέρεται να εξοστράκισε από γραφείο στον δεύτερο όροφο του Μεγάρου τον προκάτοχό του Δ. Σιούφα, προκειμένου να είναι «μεσοτοιχία» με το αντίστοιχο γραφείο που έχει παραχωρηθεί στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου (επικοινωνούν μέσω μιας πόρτας). Στο συγκεκριμένο κτίριο έχουν τη βάση τους και ο Δ. Σιούφας (έναν όροφο κάτω από τον Φ. Πετσάλνικο), καθώς και η Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη. Αντίθετα οι δύο πρώην πρόεδροι της Βουλής που έχουν εκλεγεί, ο Απ. Κακλαμάνης και ο Β. Πολύδωρας διατήρησαν -προφανώς λόγω της επανεκλογής τους- τα γραφεία τους στο κεντρικό κτίριο της Βουλής. Ο μεν Απ. Κακλαμάνης με το επιτελείο του παραμένει εδώ και πολλά χρόνια να κατέχει γραφείο στο ισόγειο του Κοινοβουλίου, ενώ ο Β. Πολύδωρας έχει εγκατασταθεί στον πρώτο όροφο της Βουλής σε γραφείο δίπλα από την αίθουσα της Γερουσίας.
10 υπάλληλοι για τον πρόεδρο της μίας μέρας
Εδώ μιλάμε για ρεκόρ Γκίνες… Μπορεί η πραγματική θητεία του Β. Πολύδωρα να κράτησε μόλις 24 ώρες, αφού προηγήθηκε η ορκωμοσία των βουλευτών και μετά την εκλογή του στην προεδρία του Σώματος την επομένη μέρα διαλύθηκε η Βουλή και προκηρύχθηκαν οι δεύτερες εκλογές (Ιούνιος), ωστόσο ο ίδιος δικαιούται να απολαμβάνει τα προνόμια του πρώην προέδρου της Βουλής, αλλά και εκείνα του νυν βουλευτή.
Και στις περιπτώσεις αυτές (όπως ισχύει και για τον Απ. Κακλαμάνη) δεν αναιρούν τα μεν τα δε. Ως πρώην πρόεδρος της Βουλής μπορεί να διατηρεί προσωπικό γραφείο και να απασχολεί μέχρι 6 μετακλητούς υπαλλήλους, ενώ και ως βουλευτής δικαιούται να έχει δύο επιστημονικούς συνεργάτες και δύο αποσπασμένους υπαλλήλους ή έναν επιστημονικό συνεργάτη και τρεις αποσπασμένους υπαλλήλους.
Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, δικαιούται να απασχολεί δέκα υπαλλήλους. Εκμεταλλευόμενος το δικαίωμα που του παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής, ο «σαμουράι» της πολιτικής προσέλαβε ως μετακλητή υπάλληλο στο γραφείο του την κόρη του Μαργαρίτα, ενώ… πρόλαβε να υπογράψει την εντολή να πάρουν όλοι οι υπάλληλοι της Βουλής το περιβόητο μετεκλογικό επίδομα των 1.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο επίδομα καθιερώθηκε επί προεδρίας της Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη προσδιοριζόμενο στα 2.000 ευρώ για κάθε εκλογική αναμέτρηση για τον κάθε υπάλληλο του Κοινοβουλίου. Χαρακτηρίζονταν δε ως μετεκλογικό διότι αναφέρονταν στην προετοιμασία των υπηρεσιών της Βουλής σχετικά με τη νέα σύνθεση του Σώματος (κάρτες βουλευτών, αυτοκίνητα κ.ά.). Ο σύλλογος των υπαλλήλων της Βουλής, στην πρώτη μάλιστα συνάντηση που είχαν με τον νέο πρόεδρο, του έθεσαν το θέμα του μετεκλογικού επιδόματος ζητώντας να καταβληθούν σε κάθε υπάλληλο 4.000 ευρώ, με τον Β. Πολύδωρα να βρίσκει τη χρυσή τομή και να τους δίνει με απόφασή του 1.000 ευρώ.
Μετά ωστόσο τη δημοσιοποίηση του θέματος και τον σάλο που προκάλεσε, ο νυν πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, που διαδέχτηκε τον Β. Πολύδωρα, αποφάσισε -προφορικά- να μη δοθεί το συγκεκριμένο επίδομα.
Διορισμοί
Μισθό από το κράτος στον… Καστοριανό επιστάτη και στη μνηστή του ανιψιού
Μπορεί «πρωταθλητής» στο βόλεμα συγγενών του να είναι ο νυν α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Τραγάκης, ωστόσο… αξέχαστα έχουν μείνει τα βολέματα της κόρης, του κουνιάδου και του γιου του κουμπάρου του Δ. Σιούφα, ενώ για τον Φ. Πετσάλνικο η ολοκλήρωση της κατασκευής του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο (εκλογική περιφέρεια του πρώην προέδρου της Βουλής) με έξοδα του Ιδρύματος της Βουλής… συνοδεύτηκε από το γεγονός ότι ο επιστάτης που επιβλέπει το Πάρκο πληρώνεται από τη Βουλή. Ο κ. Πετσάλνικος, μάλιστα, διόρισε με το ΦΕΚ 367 της 31/7/2012 ως μετακλητή υπάλληλο τη μνηστή του ανιψιού του, γιου του ξαδέλφου του πρώην δημάρχου Μακεδνών, Κωνσταντίνου Πετσάλνικου.
Η… ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι την ίδια ώρα που τα προνόμια στη Βουλή καλά κρατούν, οι αποφασίζοντες στο Κοινοβούλιο, εδώ και δύο χρόνια, εμπαίζουν 14 στενογράφους, οι οποίοι, μολονότι πέτυχαν το 2010 σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, εξακολουθούν να παραμένουν άνεργοι, περιμένοντας να ειδοποιηθούν από τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου. Στην προκειμένη περίπτωση μάλλον κανένας από τους επιτυχόντες δεν τυγχάνει να είναι συγγενής κάποιου πολιτικού.
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η Βουλή σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργεί ως… πολυεθνική εταιρεία, αφού έχει παραχωρήσει στα υψηλόβαθμα στελέχη της αυτοκίνητα προκειμένου να μετακινούνται… τζάμπα, χωρίς βέβαια να το δικαιούνται, αφού δεν είναι βουλευτές.
Πρόκειται για τον γενικό γραμματέα της Βουλής Θ. Παπαϊωάννου, στον οποίο έχει παραχωρηθεί ένα αυτοκίνητο MERCEDES Β170 μέσω leasing με παραλαβή του αυτοκινήτου από τη Βουλή στις 2/2/2009, ενώ σήμερα έχει διανύσει 34.590 χιλιόμετρα, αλλά και τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής Κ. Μαυριά, στον οποίο έχει παραχωρήσει η Βουλή ένα AUDI A6 με ημερομηνία παραλαβής 4/2/2000, που όμως είναι «φορτωμένο» με 192.370 χιλιόμετρα.
ΕΘΝΟΣ – Γιώργος Πίκουλας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου