Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Φάμπρικα πιστοποιητικών βάφτιζε τους «μαφιόζους» τοξικομανείς



Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, οκτώ άτομα ενεργούσαν συντονισμένα προκειμένου να αλλοιωθούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διενεργούσε το τοξικολογικό εργαστήριο σε δείγματα κατηγορουμένων για κ
Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, οκτώ άτομα ενεργούσαν συντονισμένα προκειμένου να αλλοιωθούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διενεργούσε το τοξικολογικό εργαστήριο σε δείγματα κατηγορουμένων για κακουργηματικές υποθέσεις ναρκωτικών (φωτογραφία αρχείου).
Σε συνομιλίες μεταξύ των κατηγορουμένων για υποθέσεις ναρκωτικών αναφέρεται το όνομα του επικεφαλής του εργαστηρίου, καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη ως
«συνδέσμου» για την έκδοση ψευδών πιστοποιητικών τοξικομανίας, προκειμένου κατηγορούμενοι να τύχουν «ευεργετικών διατάξεων του νόμου, αλλά και ήπιας ποινικής και δικαστικής αντιμετώπισης».
Σε βάρος του διακεκριμένου καθηγητή δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ωστόσο για την ενδεχόμενη σχέση του με την υπόθεση διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Κρήτης. «Δεν επιθυμώ να σχολιάσω το περιεχόμενο συνομιλιών τρίτων, που γνωρίζω μόνο κοινωνικά. Είμαι σίγουρος ότι όλα θα πέσουν στο κενό», δήλωσε ο Αριστείδης Τσατσάκης στο «Εθνος της Κυριακής».
Η αναφορά του ονόματος του καθηγητή Τοξικολογίας στην υπόθεση έπεσε σαν «βόμβα» στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Ο Αρ. Τσατσάκης είναι πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Επιστημονικής Ενωσης Τοξικολογικών Εταιρειών και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους στο είδος του. «Το εργαστήριό μας είναι πιστοποιημένο από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς και κάνουμε μεγάλο αγώνα να παράγουμε γνώση για την επιστήμη, την κοινωνία και την οικονομία», είπε ο καθηγητής. «Πιστεύω ότι δεν θα βρεθεί κανένα στοιχείο εναντίον μου. Η έκταση που έχει δοθεί είναι υπερβολική. Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα δικαιωθώ».
«Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα δικαιωθώ», τόνισε στο «Εθνος της Κυριακής» ο καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης
«Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα δικαιωθώ», τόνισε στο «Έθνος της Κυριακής» ο καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης
Οι εμπλεκόμενοι
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αστυνομικών Αρχών που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, «οχτώ άτομα ενεργούσαν συντονισμένα προκειμένου να αλλοιωθούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διενεργούνται από το τοξικολογικό εργαστήριο σε δείγματα κατηγορουμένων για κακουργηματικές υποθέσεις ναρκωτικών και να εκδοθεί ψευδή ιατρική πιστοποίηση, ώστε αυτοί να χαρακτηρίζονται ως εξαρτημένοι χρήστες».
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στις 14 Σεπτεμβρίου του 2012, συνελήφθησαν στον Νομό Ηρακλείου 3 άτομα για καλλιέργεια 131 δενδρυλλίων κάνναβης. Μαζί με έναν ακόμη κατηγορούμενο που συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία, προφυλακίστηκαν. Και τότε άρχισαν τους... «διαλόγους» τους, μη γνωρίζοντας ότι ο «κοριός» της ΕΥΠ τους παρακολουθεί.
Στις συνομιλίες, φαίνεται πως αποφασίστηκε ως υπερασπιστική γραμμή, ένας να αναλάβει την ευθύνη για την καλλιέργεια των ναρκωτικών. Προκειμένου να τύχει των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου, ο φερόμενος ως «αρχηγός» της οργάνωσης φαίνεται να τον συμβούλεψε «να κινήσει άμεσα τη διαδικασία χαρακτηρισμού του ως εξαρτημένου χρήστη - τοξικομανή». Με την παρότρυνση της ομάδας του «αρχηγού», μάλιστα, ο κατηγορούμενος προσέλαβε δικηγόρο, ο οποίος, όπως αναφέρουν, «γνώριζε τον τρόπο και τη διαδικασία για να χαρακτηριστεί ως τοξικομανής».
Στις 22 Σεπτεμβρίου, ο «αρχηγός» φέρεται να συναντήθηκε με τον δικηγόρο. Μεταφέροντας τη συνάντηση αυτή στους συγκατηγορούμενούς του ανέφερε ότι «ο δικηγόρος δέχτηκε να μεσολαβήσει στην αλλοίωση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής και στην έκδοση από τον Αρ. Τσατσάκη ψευδούς βεβαίωσης - πιστοποίησης αποτελεσμάτων, από την οποία θα βεβαιωνόταν ότι ο κατηγορούμενος ήταν θετικός στην πρόσφατη -κατά τη λήψη του δείγματος- χρήση ναρκωτικών ουσιών». Για να γίνει αυτό ο δικηγόρος ζήτησε αρχικά το ποσό των 7.000 ευρώ και τελικώς το ποσό των 5.500 ευρώ, το οποίο θα προοριζόταν αμιγώς για την έκδοση των ως άνω ψευδών - αλλοιωμένων τοξικολογικών αποτελεσμάτων.
«Αφού εκδόθηκε η εν λόγω τοξικολογική έκθεση (υπ' αριθ. 2399/12 από 25-10-2012), που εμφανίζει τον κατηγορούμενο θετικό στη χρήση κοκαΐνης, στο πρόσφατο κατά τη λήψη δείγμα, επιβεβαιώνεται το περιεχόμενο των καταγραφέντων συνομιλιών, ενώ τεκμαίρεται βάσιμα ότι ο Αρ.Τσατσάκης έλαβε προς τούτο το ποσό των 5.500 ευρώ», αναφέρουν οι αστυνομικοί στη δικογραφία.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Η έρευνα για τη λειτουργία εγκληματικών ομάδων που ενέχονταν στην καλλιέργεια και διακίνηση κάνναβης, ζωοκλοπές και εμπόριο όπλων ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, ύστερα από ανώνυμες πληροφορίες για δύο από τους 16 συλληφθέντες. Τις πληροφορίες επιβεβαίωσαν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με την άρση του τηλεφωνικού τους απορρήτου. Περισσότερα από 67 άτομα συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, αφού καταζητούνται τέσσερα ακόμη άτομα. Μεταξύ των κατηγορούμενων και εν ενεργεία αστυνομικοί.
Κατ' εξακολούθηση
Αλλοίωναν τα αποτελέσματα και σε άλλες υποθέσεις
Στις επίμαχες συνομιλίες αναφέρεται ότι πιστοποιητικά τοξικομανίας είχαν χορηγηθεί και σε άλλες υποθέσεις. Για τον λόγο αυτόν, οι αξιωματικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση σημειώνουν στο διαβιβαστικό ότι ο καθηγητής τοξικολογίας «έλαβε κατά παράβαση των καθηκόντων του, άμεσα από τους δικηγόρους, χρηματικά ποσά, παραλείποντας την οφειλόμενη - ορθή τέλεση των καθηκόντων του, προκειμένου να αλλοιώσει τα αποτελέσματα των σχετικών τοξικολογικών εξετάσεων και να εκδώσει ψευδώς έγγραφο - πιστοποίηση, από το οποίο θα βεβαιώνεται ότι οι εν λόγω κατηγορούμενοι για υποθέσεις ναρκωτικών ήταν θετικοί στην πρόσφατη -κατά τη λήψη του δείγματος- χρήση ναρκωτικών ουσιών και κατ' επέκταση να χαρακτηριστούν ως εξαρτημένοι χρήστες - τοξικομανείς». Και καταλήγουν: «Από τη συνεκτίμηση των διαλόγων, αλλά και από σχετικές πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην Υπηρεσία μας, εκτιμάται βάσιμα ότι η έκνομη δραστηριότητα εκ μέρους υπαλλήλων της μονάδας τοξικολογίας του τοξικολογικού εργαστηρίου, λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια, κατ' εξακολούθηση, αποφέροντας σε αυτούς μη ακριβώς προσδιορισθέν -μεγάλο- παράνομο οικονομικό όφελος».
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
mapsara@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου