Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Επιστολή κατοίκου για την κεντρική πλατεία του Γέρακα


Λάβαμε επιστολή διαμαρτυρίας από την κ. Δήμητρα Σκορίνη η οποία έχει σταλεί στον δημοτικό σύμβουλο κ. Δρούγκα και τον Δήμαρχο Αθανάσιο Ζούτσο. Η κ. Σκορίνη θέτει μια σειρά ζητήματα για την κεντρική πλατεία του Γέρακα.
Η επιστολή της κ. Σκορίνη 

Αξιότιμε κ. Δρούγκα, 
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στον Δήμο σε σχέση με την άθλια κατάσταση η οποία επικρατεί
στην πλατεία του Γέρακα και είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις καφετερίες και τα café bar που μας έχουν κατακλύσει. 
Το 2005 αγοράσαμε ένα διαμέρισμα πάνω στην πλατεία του Γέρακα , ακόμη τότε τα πράγματα ήταν ήσυχα και κανείς από την οικογένεια μου ή ακόμη και από τους συγκατοίκους μας στην πολυκατοικία δεν είχε πρόβλημα στο να ανοίξουν 1-2 ακόμη μαγαζιά στην πλατεία (τότε υπήρχε μόνο ένα ακόμη) ώστε να έχει κανείς την δυνατότητα και την επιλογή να πιει ένα καφέ κοντά στο σπίτι του.
Στην επταετία που ακολούθησε η αλλαγή βέβαια ήταν δραματική διότι δεν άνοιξαν μόνο ένα δύο αλλά 6-7 αν δεν κάνω λάθος, και εν πάση περιπτώσει μέχρι εδώ καλά, ελεύθερη κοινωνία, ελεύθερη οικονομία με όλα τα συνεπακόλουθα.
Το πρόβλημα δεν είναι με τον αριθμό των καταστημάτων αλλά με την υπέρβαση των δικαιωμάτων τους και τις παραχωρήσεις του Δήμου.
Του Δήμου ο οποίος έφτιαξε πεζοδρόμια (από τα οποία πάσχει ο Γέρακας ) για να βγουν τα τραπέζια των μαγαζιών και όχι για να περπατούν οι δημότες, πράγμα το οποίο εγώ σαν λογικός και σκεπτόμενος άνθρωπος δεν το καταλαβαίνω. Δεν το έχω δει να συμβαίνει σε καμιά άλλη πολιτισμένη πόλη (με την οποία θα θέλαμε να μοιάσουμε) και πιστέψετε με λόγω της δουλείας μου έχω ταξιδέψει αρκετά.
Η δικαιολογία ήταν ότι έτσι θα άδειαζε το κυρίως σώμα της πλατείας και θα ήταν διαθέσιμο τους δημότες αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία .
Η πραγματικότητα είναι ότι τα μαγαζιά καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο χώρο από ότι θα έπρεπε και από ότι τους αντιστοιχεί.
Του Δήμου ο οποίος δεν διενεργεί κανένα απολύτως έλεγχο και δεν απαντάει στις διαμαρτυρίες των δημοτών για την ηχορύπανση που προκαλούν αυτά τα μαγαζιά , έχετε ποτέ περάσει γύρω στις 11.30-12.00 το βράδυ ακόμη και τις καθημερινές να δείτε πόσο δυνατά ακούγεται η μουσική τους? Κανονικά και με τον νόμο δεν θα έπρεπε να ακούγεται καθόλου η μουσική εκτός καταστήματος.

Του Δήμου ο οποίος δεν κάνει τίποτα για τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα που κάνουν την απίστευτη φασαρία πάνω στην πλατεία και στους γύρω δρόμους.
Όλη η πλατεία γύρω γύρω έχει γεμίσει «ικριώματα» με τραπέζια και καρέκλες και το θέαμα είναι πραγματικά αντιαισθητικό , ενοχλητικό, άσχημο και τριτοκοσμικό.
Και θα ήθελα να σας ρωτήσω, όλοι εμείς οι υπόλοιποι απλοί δημότες ( που δεν είμαστε επιχειρηματίες με μαγαζιά) δεν πληρώνουμε δημοτικά τέλη? Δεν έχουμε δικαιώματα ? Δεν δικαιούμαστε σεβασμό και ένα αξιοπρεπές και ανθρώπινο περιβάλλον να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας? Ο Δήμος μας το προσφέρει? Όχι. Το κέντρο του Γέρακα ,παρά τα υποτιθέμενα έργα , από πλευράς ποιότητας υποβαθμίζεται συνεχώς.
Κάποτε όταν διαμαρτυρήθηκα στον Δήμο για την κατάσταση αυτή η απάντηση ήταν « Εμ, σπίτι στην πλατεία δεν ήθελες ?» Ε Ναι λοιπόν , αυτό το σπίτι μου άρεσε και αυτό αγόρασα και όντως ποτέ δεν σκέφτηκα ότι επειδή το σπίτι μου είναι στην πλατεία θα είχα λιγότερα δικαιώματα ( αλλά τις ίδιες υποχρεώσεις) από τους υπόλοιπους δημότες.
Σας ευχαριστώ για την υπομονή και την κατανόηση.
Φιλικά 
Δήμητρα Σκορίνη 

anti-gerakas.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου