Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

"Ο καθένας θέτει τους δικούς του στόχους"


Θάνος Κλωνόπουλος
Έχει διακριθεί σε πανελλήνια πρωταθλήματα, έχει κάνει ρεκόρ, έχει συμμετάσχει σε Παγκόσμια πρωταθλήματα κατακτώντας αξιοσημείωτες θέσεις... Οι επιτυχίες της πολλές και είναι μόλις 23 χρόνων. Το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού βρίσκεται στο Λονδίνο και η Κατερίνα Στεφανίδη μιλάει στην citypress λίγο πριν μπει στο Ολυμπιακό στάδιο και με τα χρώματα της χώρα μας αγωνιστεί στο άθλημα του επι κοντώ.
Από μία οικογένεια καθώς οι γονείς της υπήρξαν σπουδαίοι αθλητές του στίβου αλλά και με την μικρότερη αδερφή της να ακολουθεί τα βήματα της, η Κατερίνα δεν θα μπορούσε να μην πάρει και εκείνη το μικρόβιο του στίβου. Κατέχει μάλιστα το πανελλήνια ρεκόρ στην κατηγορία των παγκορασίδων (4'30) και τα τελευταία 5 χρόνια σπουδάζει και προπονείται στην Αμερική, καθώς έγινε δεκτή σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, το Στάνφορντ. Μάλιστα, από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το διδακτορικό της. 
Σε σχέση με κάποιους άλλους Έλληνες αθλητές που απαρνήθηκαν την καταγωγή τους, η Κατερίνα δηλώνει περήφανη που εκπροσωπεί την Ελλάδα στους φετινούς αγώνες, υποσχόμενη να δώσει τον καλύτερο της εαυτό. 
 -  Πώς αισθάνεσαι που συμμετέχεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Σίγουρα η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες είναι το όνειρο κάθε αθλητή. Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ και ελπίζω να το ζήσω όσο πιο πολύ μπορώ. 
 -  Τι στόχους θέτει ένας αθλητής ο οποίος συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Κάθε αθλητής αναλόγως με τις δυνατότητες τους, το "πως είναι" την εποχή των αγώνων και πολλών άλλων παραγόντων, θέτει διαφορετικούς στόχους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βλέπουμε αθλητές να βγαίνουν τρίτοι και να πανηγυρίζουν και άλλους να βγαίνουν δεύτεροι και να κλαίνε. Ο καθένας θέτει τους δικούς του στόχους. 
 -  Μια αθλήτρια με πολλές επιτυχίες όπως είσαι εσύ, πώς καταφέρνει και συνδυάζει προπόνηση με σπουδές; 
Λόγω του πανεπιστημιακού συστήματος στην Αμερική είναι δυνατόν για κάθε αθλητή καλού επιπέδου να συνδυάζει σπουδές με αθλητισμό. Το πρόγραμμα είναι έτσι ώστε να έχουμε χρόνο να κάνουμε τις προπονήσεις που χρειαζόμαστε αλλά να μπορούμε να παρακολουθούμε και μάθημα την ίδια στιγμή. Το σύστημα είναι πολύ διαφορετικό από της Ελλάδας γιατί οι προπονητές νοιάζονται για το πως πας αθλητικά αλλά και ακαδημαϊκά ενώ οι καθηγητές προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να εξυπηρετήσουν τους αθλητές που αναγκάζονται να χάσουν μαθήματα λόγω αθλητικών υποχρεώσεων. 

 - Η αδερφή σου ακολουθεί τα δικά σου βήματα. Ως μεγάλη αδερφή τι θα την συμβούλευες για να καταφέρει και εκείνη να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Θεωρώ ότι το σημαντικότερο στοιχείο στο να καταφέρει κάποιος να εκπροσωπήσει την χώρα του στους Ολυμπιακούς αγώνες είναι το να έχει κάνει όλες του τις θυσίες και όλες τις επενδύσεις που έχει κάνει στον αθλητισμό ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ και όχι επειδή κάποιος άλλος του είπε ή επειδή πρέπει.
Η αδερφή μου μπορεί να ακολουθεί τα δικά μου βήματα αλλά δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τους ίδιους στόχους αθλητικά ή ακαδημαϊκά ή γενικώς. Σημασία έχει να είσαι ευτυχισμένος με αυτό που κάνεις. 
 
 
 - Στο αγώνισμα σου η Ελλάδα εκπροσωπείται από δύο ακόμα αθλήτριες. Λαμβάνοντας υπόψην ότι ο στίβος είναι ένα ατομικό άθλημα ποια συναισθήματα κυριαρχούν όταν είστε τρεις κοπέλες και εκπροσωπείτε την χώρα μας; 
 
Θεωρώ ότι υπάρχει υγιείς ανταγωνισμός μεταξύ μας και η μία σπρώχνει την άλλη να γίνει καλύτερη. 
 
 
 Για ακόμα μία φορά ο ελληνικός αθλητισμός σημαδεύτηκε από φαινόμενα ντόπινγκ. Πώς πιστεύει ότι μπορεί να καταπολεμηθεί το φαινόμενο αυτό; 
 
Όπως έχω πει πολλές φορές πρέπει να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Άμα ήθελαν οι ομοσπονδίες να πιάσουν τους αθλητές που ντοπάρονται, θα τους έπιαναν. Στο κάτω - κάτω έχουμε φτάσει πια στο στίβο να έχουμε κοινό μυστικό ποιος ντοπάρεται και ποιος όχι. Όλοι ξέρουν και απλά δεν μιλάνε. Άμα θέλανε να τους πιάσουνε θα τους πιάνανε. 
 
 
 -  Εδώ και πέντε χρόνια βρίσκεσαι στην Αμερική για σπουδές και ταυτόχρονα για προπονήσεις με τον καλύτερο προπονητή του είδους. Έχεις εντοπίσει διαφορές στις συνθήκες προπόνησης ανάμεσα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό;
 
Θα έλεγα ότι η διαφορά δεν είναι τόσο στις συνθήκες προπόνησης αλλά στην νοοτροπία. Στην Αμερική ο καθένας προσπαθεί να γίνει καλύτερος από τον ευατό του ή για την ομάδα του. Στην Ελλάδα όλοι ασχολούνται πρώτα να βρούνε χορηγίες και ανθρώπους να τους πληρώνουνε και μετά να γίνουν αθλητές. Οι αθλητές χρειάζονται υποστήριξη πριν γίνουνε πρωταθλητές με το στόχο να γίνουν καλύτεροι αθλητές και όχι χρυσοθήρες. 
 
 
 - Πώς κρίνεις εσύ την υπόθεση του αποκλεισμού της Παπαχρήστου από την ΕΟΕ;
Δεν θα ήθελα να πω κάτι για το θέμα. Ό,τι έγινε, έγινε. Η Βούλα και ο προπονητής της συνεχίζουν τις προσπάθειες τους. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου