Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Ελένη Μαρτσούκου: Το "υπόδειγμα" δημοσίου υπαλλήλου


Έπαινο στην προϊσταμένη του Γραφείου Διεθνών και Κοινοτικών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, Ελένη Μαρτσούκου, απένειμε την Τρίτη σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατόπιν σχετικής εισήγησης του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου.
Η 38χρονη Ελένη Μαρτσούκου, είναι απόφοιτος της Νομικής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές σε Γερμανία και Αμερική. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς τη βράβευσε γιατί στην ουσία, γλίτωσε την Ελλάδα από πρόστιμα ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε μόλις 2 χρόνια.
Η δημόσια υπάλληλος "υπόδειγμα",  εργάζεται από τις 14 Ιουλίου του 2010 στο γραφείο Διεθνών και Κοινοτικών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης.
Η ίδια δηλώνει οπαδός της ομαδικής δουλειάς και με αρκετή μετριοφροσύνη λέει πως δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το καθήκον της, ενώ υπογράμμισε την ομαδική δουλειά του γραφείου της.
Η υπάλληλος που "σώζει" πρόστιμα
Όταν ανέλαβε προϊσταμένη του νεοσύστατου τότε Γραφείου Διεθνών και Κοινοτικών Θεμάτων της
Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, η χώρα μας βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις των 27 μελών της Ε. Ε. σε ότι αφορά το έλλειμμα ενσωμάτωσης (2,4%) ευρωπαϊκού δικαίου.
Το 2012, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 8η θέση, με έλλειμμα ενσωμάτωσης 0,5%. Το γραφείο του οποίου προΐσταται η κυρία Μαρτσούκου, κατάφερε να αντιμετωπίσει επιτυχώς 117 υποθέσεις. Η χώρα μας μάλιστα κινδύνευε με πρόστιμα που κυμαίνονταν από 26.535.600,00 έως 550.171.440,00 ευρώ.
Πλούσιο βιογραφικό
Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως δικηγόρος, ενώ πριν αναλάβει τη σημερινή της θέση, υπήρξε μέλος του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού της νομικής σχολής του Yale, όπου και ήταν μέλος ΔΕΠ.
Μιλώντας στο "Βήμα", δήλωσε ότι "έκανε απλά το καθήκον της" και τίποτα παραπάνω. Κοινώς, έκανε σωστά τη δουλειά της, κάτι που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς.
Θεωρεί πως ο έπαινος της δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε να συνδυαστεί με υλική αμοιβή. "Γενικά όμως η παροχή, εκτός από ηθικών και υλικών κινήτρων, δε θα ήταν κακή ιδέα για την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Δεν ξέρω όμως πόσο εφικτή είναι στη συγκεκριμένη συγκυρία", συμπληρώνει.
Η πρώτη υπόθεση που αντιμετώπισε με επιτυχία, αφορούσε την κοινοτική οδηγία inspire η οποία ορίζει ένα θεσμικό και τεχνικό πλαίσιο συντονισμού των διαδικασιών συλλογής, χρήσης και διάθεσης γεωχωρικών δεδομένων.
"Τελικά η συγκεκριμένη οδηγία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο το Σεπτέμβριο του 2010 και έτσι η προσφυγή της Ε. Ε ενάντια στο ελληνικό κράτος, και κατ' επέκταση το πρόστιμο, αποφεύχθηκαν.
Συνηθέστερος λόγος των προσφυγών δεν είναι αυτή καθαυτή η άρνηση συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά θέματα που έχουν να κάνουν με επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων ή άλλους διαδικαστικά θέματα που δημιουργούν καθυστερήσεις" αποκάλυψε η Ελένη Μαρτσούκου.
Ποιος είναι ο ρόλος του Γραφείου Διεθνών και Κοινοτικών Θεμάτων
Το Γραφείο Διεθνών και Κοινοτικών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης παρακολουθεί και ενημερώνει για το νομοθετικό έργο των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ιδίως παρακολουθεί
α) τις διαδικασίες ενσωμάτωσης του παράγωγου κοινοτικού δικαίου στην ελληνική έννομη τάξη και υποστηρίζει τα αρμόδια υπουργεία στο έργο αυτό και
β) την εξέλιξη των διαδικασιών ενώπιον των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις παραβιάσεις από τη χώρα μας του κοινοτικού δικαίου.
Τι είπε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, απονέμοντας τον έπαινο στην Ελένη Μαρτσούκου
"Κυρία Μαρτσούκου, σας απονέμουμε αυτόν τον έπαινο για λόγους και πρακτικούς, ουσίας, αλλά και συμβολικούς. Πρακτικούς γιατί με τις γνώσεις σας, τις αρετές σας, το έργο σας, ωφελήσατε το Ελληνικό δημόσιο, δηλαδή τον μέσο Έλληνα πολίτη.
Αλλά και συμβολικούς, γιατί αποδείξατε ότι στην Ελληνική δημόσια διοίκηση υπάρχουν οι άξιοι. Υπάρχει μια τάση σήμερα όλους να τους καταδικάζουμε και είναι λάθος. Υπάρχουν εκείνοι, οι οποίοι αγωνίζονται, υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι δεν είναι σαν τους άλλους, υπάρχουν εκείνοι που έχουν ήθος, συνείδηση και πραγματικά είναι διαμάντια της δημόσιας διοίκησης, οι άξιοι.
Αυτές είναι οι αξίες που πρέπει να δημιουργήσουν την Ελλάδα του αύριο με ανθρώπους σαν κι εσάς. Για κάθε Πρωθυπουργό, πέρα και πάνω από κόμματα, ονόματα, είναι υποχρέωση και είναι ταυτόχρονα τιμή να συνεργάζεται μαζί σας, με τέτοιους ανθρώπους.
Είναι ταυτόχρονα μια απόδειξη ότι επειδή στην Ελλάδα αξίζει ένα καλύτερο μέλλον, με ανθρώπους σαν κι εσάς, μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας. Πραγματικά σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ πάρα πολύ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου