Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Πυρετός για το πόρισμα των εισαγγελέων

imerisia.gr
«Φύλλο και φτερό» έχουν κάνει τα τελευταία 24ωρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ -υπό την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων- την παλιά και τη νέα «λίστα Λαγκάρντ» προσπαθώντας να εντοπίσουν τυχόν αλλοιώσεις στα ονόματα ή στα στοιχεία των καταθετών στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.
Πυρετός για το πόρισμα των εισαγγελέων Οι έρευνες, οι οποίες έχουν ήδη πυροδοτήσει πολιτικές αντιπαραθέσεις, γίνονται υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας που έχουν αξιώσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης, καθώς θέλουν πριν από οποιαδήποτε επόμενη ενέργεια ή ανακοίνωσή τους να έχουν απολύτως ασφαλή και σίγουρα αποτελέσματα.
Οι συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο λίστες γίνονται με μεγάλη σχολαστικότητα ώστε να μην ξεφύγει το παραμικρό και, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ σύντομα (σήμερα ή αύριο) θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για το αν προκύπτουν ή όχι διαφορές ανάμεσα στη λίστα που είχε παραδοθεί προ διετίας στον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και σε εκείνη που ξαναδόθηκε τώρα στις ελληνικές αρχές, ύστερα από σχετικό αίτημα των οικονομικών εισαγγελέων.
Η διερεύνηση και η σύγκριση των σχετικών στοιχείων δεν είναι, πάντως, απλή υπόθεση όπως θα υπέθετε κανείς ότι θα χρειαζόταν μία αντιπαραβολή γύρω από τα 2.059 ονόματα καταθετών που περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα που παραδόθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς και στο ΣΔΟΕ.
Κι αυτό γιατί στο «στικάκι» κάθε όνομα που υπάρχει οδηγεί σε άλλα στοιχεία που αφορούν το «προφίλ» (π.χ. επαγγελματική ιδιότητα) ή οδηγεί σε άλλη σειρά στοιχείων, όπου μπορεί να εμφανίζονται άλλα πρόσωπα (π.χ. ως συνδικαιούχοι λογαριασμών ή που έχουν κάποια εμπλοκή στις σχετικές τραπεζικές κινήσεις) καθώς επίσης ποσά τραπεζικών καταθέσεων, χρονολογικές αναφορές κινήσεων, κ.λπ. Ετσι η έρευνα δεν περιορίζεται μόνο στο κατά πόσον ο αριθμός και τα ονόματα των καταθετών είναι ακριβώς τα ίδια και στις δύο λίστες, αλλά εστιάζει και στην κρίσιμη για τους εισαγγελείς παράμετρο αν συμφωνούν μεταξύ τους και τα ποσά και οι τραπεζικές κινήσεις και οι χρονολογίες κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν σταλεί το αίτημα για να ξαναδοθεί από τις γαλλικές αρχές η «λίστα Λαγκάρντ», από εισαγγελικής πλευράς είχε γίνει μια πρώτη κρούση προς τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. για το ηλεκτρονικό έγκλημα, σχετικά με το κατά πόσον θα ήταν τεχνικά εφικτό να ανιχνευθούν τυχόν αλλοιώσεις.
Από αστυνομικής πλευράς υποστηρίχθηκε ότι τα πάντα ανιχνεύονται. Ωστόσο, από τη στιγμή που υπήρχε η δυνατότητα να αντληθεί ακριβές αντίγραφο του πρωτοτύπου από τη Γαλλία προτιμήθηκε αυτή η λύση, αφού είναι η ασφαλέστερη και απαιτεί διαδικασία συγκρίσεων που δείχνουν αμέσως αν κάτι έχει πειραχθεί.
Σε περίπτωση που τα στοιχεία είναι ακριβώς τα ίδια, η Βουλή θα αποφασίσει για την τύχη της δικογραφίας που έχουν ήδη στείλει οι οικονομικοί εισαγγελείς, χωρίς την προσθήκη της μομφής περί αλλοιώσεων. Αν, όμως, εντοπιστούν αλλοιώσεις στη «λίστα Λαγκάρντ», θα χρειαστεί να καταβληθεί τεχνική προσπάθεια για να εντοπιστεί πότε διαφοροποιήθηκαν τα επίμαχα στοιχεία καθώς το ακριβές χρονικό διάστημα θα αποδειχθεί στην περίπτωση αυτή κρίσιμο και καθοριστικό για την απόδοση ευθυνών.
Στο ενδεχόμενο επιβεβαίωσης της αλλοίωσης, οι εισαγγελικές αρχές θα στείλουν προς διερεύνηση και τα νεότερα στοιχεία, προσθέτοντας την κατηγορία της πλαστογραφίας, της ψευδούς βεβαίωσης και άλλων συναφών αδικημάτων (προφανώς σε κακουργηματικό επίπεδο ανάλογα με το ποσό).
ΣΥΡΙΖΑ
Ερώτηση στη Βουλή για τους χειρισμούς
Σε στάση αναμονής βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένοντας το? πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων για τη λίστα Λαγκάρντ.
Στην Κουμουνδούρου για την ώρα δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους για το ποια στάση θα κρατήσουν και εάν τελικά προκρίνουν τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής επί του θέματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει την αντιπαραβολή των στοιχείων από τους οικονομικούς εισαγγελείς, προκειμένου να σταθμίσει τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες του, που τοποθετούνται μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Στα ηγετικά στελέχη του κόμματος υπάρχουν διιστάμενες απόψεις, καθώς η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου αφήνει ανοικτό το θέμα της Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ άλλοι, όπως ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης, είναι πιο επιφυλακτικοί.
Στοιχεία
Πάντως και εν όψει της συζήτησης που θα ανοίξει μετά τις γιορτές, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν με ερώτησή τους να πληροφορηθούν για τους λόγους που καθυστέρησε επί τρεις μήνες η ανάκτηση της πρωτότυπης λίστας Λαγκάρντ από τις γαλλικές αρχές.
Ταυτόχρονα οι βουλευτές ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών τον ακριβή χρόνο κατά τον οποίο περιήλθε η λίστα στην κατοχή των ελληνικών αρχών, σε ποια μορφή παραδόθηκε, από ποιον υπάλληλο και σε ποιον Ελληνα αξιωματούχο.
Ζητούν ακόμη να ενημερωθούν με ποιον τρόπο διασφαλίστηκε το περιεχόμενό της, ποια πρόσωπα ήρθαν σε άμεση επαφή με τη λίστα και πώς θα αξιοποιηθεί η πρωτότυπη λίστα για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, της νομιμότητας και για τη φορολόγηση μη φορολογηθεισών καταθέσεων στην Ελβετία και στο εξωτερικό.
Με δήλωσή του χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης είπε ότι «η ώρα της κρίσης πλησιάζει» και «πως τα ψέματα τελείωσαν, ο λαός ζητάει να μάθει την αλήθεια για τη λίστα Λαγκάρντ». Παναγιώτης Τσούτσιας
ΠΑΣΟΚ:
Να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα
«Εδώ και τώρα» να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων για τη «λίστα Λαγκάρντ» ζητά το ΠΑΣΟΚ, που θεωρεί αναγκαίο αυτό να γίνει σήμερα.
Η Ιπποκράτους, αν και επέλεξε χθες να μην ανεβάσει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης (παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε πυρά εναντίον του «πρώην δικομματισμού»), αναμένει το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης από τη διασταύρωση των στοιχείων, προκειμένου να κάνει επίσημη παρέμβαση.
Στενοί συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου έλεγαν χθες χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να καθυστερεί η δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων κι ότι πρέπει να βγει μέσα στις επόμενες ώρες «καπνός» από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς κ. Πεπόνη και Μουζακίτη. Είναι πασιφανές ότι το ΠΑΣΟΚ, που έχει πληγεί δημοσκοπικά από την εν λόγω υπόθεση, δεν «ανέχεται» τις διάφορες φήμες που διαιωνίζουν μια κατάσταση και οδηγούν -όπως προσθέτουν στην Ιπποκράτους- στην «ομηρεία» το πολιτικό σκηνικό. Υπενθυμίζουν δε ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου τη λίστα που του είχε δώσει ο κ. Ι. Διώτης με την ιδιότητα του επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Εννοούν δηλαδή (προς αποφυγή «παρεξηγήσεων») ότι αν έχει γίνει παρέμβαση, συνέβη πριν φτάσει στα δικά του χέρια και σε στικάκι η «λίστα Λαγκάρντ».
Η ΔΗΜΑΡ
Την πρωτοβουλία στον ΣΥΡΙΖΑ αφήνει εμμέσως πλην σαφώς η Δημοκρατική Αριστερά σε ό,τι αφορά τη λίστα Λαγκάρντ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης δήλωσε ότι «αυτοί που κόπτονται για την πραγματική διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ πρέπει να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: Γιατί δεν προτείνουν την απευθείας σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ή τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής καθώς μόνο αυτοί μπορούν να πράξουν αφού έχουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών;».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου