Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Εργαζόμενοι ΕΟΤ: Ο σύμβουλος έπαιρνε τα μπλοκ επιταγών κατόπιν πιέσεων της διοίκησης

Ανακοίνωση με την οποία δίδουν νέα διάσταση στην υπόθεση της απόπειρας υπεξαίρεσης χρημάτων εις βάρος του ΕΟΤ, εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, υποστηρίζοντας ότι ο συλληφθείς ειδικός σύμβουλος:
  • Καλούσε στο γραφείο του υπαλλήλους του ΕΟΤ και χωρίς να έχει καμία εξουσιοδότηση ή θεσμική αρμοδιότητα.
  • Τους ασκούσε πιέσεις προκειμένου να έχει πρόσβαση σε έγγραφα, πληροφορίες και διαδικασίες μη ιδικής του αρμοδιότητας
  • Ζητούσε επίμονα να του δοθούν για έλεγχο τα μπλοκ των τραπεζικών επιταγών, τα οποία, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των υπαλλήλων του Ταμείου, μετά από ισχυρές πιέσεις της διοίκησης του παραδόθηκαν. Από αυτά τα μπλοκ προέρχεται η επιταγή των 147.000 EURO.
Η απάντηση Καραχάλιου
Από την πλευρά του ο πρώην γγ του ΕΟΤ, Ν. Καραχάλιοςσε ανακοίνωσή το περιορίζεται να τοποθετηθεί στο ζήτημα της πλαστογράφησης της υπογραφής του. Στην ανακοίνωση αναφέρει


«Η υπόθεση της πλαστογραφίας που ήρθε στο φως της δημοσιότητας είναι πολύ σοβαρή, αλλά αποτελεί ερασιτεχνική απάτη, μπροστά στα επαγγελματικά κυκλώματα που θέλουν την αδιαφάνεια στον ΕΟΤ», τονίζει ο κ. Καραχάλιος σε δήλωσή του. Υποστήριξε επίσης ότι «κάποιοι πλαστογράφησαν την υπογραφή μου», ενώ κατέληξε: «Αν θέλουμε να μάθουμε τι πραγματικά συμβαίνει στον ΕΟΤ, πρέπει να κινηθούμε βήμα-βήμα. Ελπίζω ότι ο "διάδοχός" μου (ο οποίος ακόμη και σήμερα, μια εβδομάδα, μετά τον διορισμό του δεν είχε τον επαγγελματισμό να επικοινωνήσει μαζί μου) θα εκτελέσει τις αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης, που αφορούν στην κάθαρση στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού».
Την ίδια στιγμή την επίσπευση των διαδικασιών της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης έως τις 7 Ιανουαρίου, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Στην ΕΔΕ που η ίδια η υπουργός ζήτησε να γίνει στους κόλπους του ΕΟΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, τίθενται τα εξής ερωτήματα:
  • Πότε και με εντολή τίνος παραδόθηκε το μπλοκ των επιταγών στον πρώην σύμβουλο του πρώην γενικού γραμματέα Νίκου Καραχάλιου, Κώστα Βασιλάκο;
  • Ποιος είναι ο λόγος της παράδοσης;
  • Είχε ξανασυμβεί αυτό στο παρελθόν και αν ναι, πότε;
  • Από πόσους και ποιους λογαριασμούς του ΕΟΤ έχουν εκδοθεί μπλοκ επιταγών και ποιος ο λόγος έκδοσης αυτών;
  • Τηρείται βιβλίο καταχώρησης των επιταγών που εκδίδονται και παραδίδονται στους δικαιούχους για πληρωμή;
  • Ζητάται επίσης να καταγραφεί πόσες επιταγές και με τι ποσά η κάθε μια, είχαν εκδοθεί από τον ΕΟΤ στα πλαίσια των οικονομικών υπηρεσιών του οργανισμού από 1/1/2012 εως 21/12/102 και αν είχε διαπιστωθεί η νόμιμη πληρωμή αυτών.
Π. Λειβαδάς: «Να μην σπιλώνονται αθώοι»
«Θέλουμε οι ένοχοι να οδηγηθούν στη φυλακή, αν το κρίνει αυτό ο δικαστής και θέλουμε να μην σπιλώνονται αδίκως αθώοι άνθρωποι. Αλλά για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να προσέχουμε να μην κάνουμε δηλώσεις, είναι εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε προσεχτικοί» δήλωσε από την πλευρά του ο γγ του ΕΟΤ Π. Λειβαδάς στο "Πρώτο Πρόγραμμα".
Τόνισε πως υπάρχει πόρισμα των ορκωτών λογιστών και προσέθεσε: «η έρευνα η αστυνομική και η εισαγγελική, μέχρι και αυτή τη στιγμή, δεν εντοπίζει ούτε έναν άνθρωπο του ΕΟΤ μπλεγμένο σε αυτή την υπόθεση».
Σημείωσε, ακόμη, πως η ΕΔΕ δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση και πως εξετάζεται αναφορικά με τις διαδικασίες αν υπήρξαν σφάλματα.
Παπαδημούλης: Μάχη φατριών της ΝΔ
Το σκάνδαλο του ΕΟΤ έχει ευρύτερες διαστάσεις και συνδέεται με τη διαμάχη προσώπων ή ενδεχομένως και φατριών στο χώρο της ΝΔ. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η χαλαρότητα που διέπει τους κανόνες διαχείρισης των χρημάτων στη ναυαρχίδα που διαχειρίζεται την πιο βαριά βιομηχανία της χώρας μας: τον τουρισμό», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης για την υπόθεση σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις (Alpha).
Και συμπλήρωσε τα εξής: «Τρομάζει η ιδέα ότι μετά από δεκαετίες «εκσυγχρονισμού», «μεταρρυθμίσεων» «αναδιοργάνωσης» κ.ο.κ, είναι τόσο εύκολο να παίρνει κάποιος αναρμοδίως ένα μπλοκ επιταγών και να συμπληρώνει ένα μεγάλο ποσό. Επίσης εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο κ. Καραχάλιος με τον διάδοχό του, τον κ. Λειβαδά, δίνουν για το ίδιο θέμα δύο εντελώς διαφορετικές εκδοχές. Επίσης, θα πρέπει να μας προβληματίζει πάρα πολύ ότι αυτό το «δίδυμο» το έχουμε ξαναδεί πριν από μερικά χρόνια σε ένα άλλο πεδίο. Κανένας κανονικός άνθρωπος που να έχει δουλέψει στη βιομηχανία του τουρισμού, να τον εμπιστεύεται η κυβέρνηση και να μην είναι παιδί του κομματικού σωλήνα, δεν υπάρχει;».
ΠΑΣΟΚ: Άμεση διερεύνηση και πλήρη διαφάνεια
«Το οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο που ξέσπασε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) με την πλαστή επιταγή των 147 χιλιάδων ευρώ αλλά και όσα επακολούθησαν με τις καταγγελίες για την οικονομική διαχείριση στον Οργανισμό, πρέπει να διερευνηθούν ταχύτατα, σε βάθος, με πλήρη διαφάνεια και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου και αν αυτές ανήκουν.
Η οξεία διαμάχη και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ της Υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη και του παραιτηθέντος Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Νίκου Καραχάλιου δείχνουν ότι ο ΕΟΤ νοσεί βαριά και διάφορα κυκλώματα δρουν ανεξέλεγκτα.
Η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΟΤ που αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.
Σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης που οι πολίτες υποβάλλονται σε μεγάλες θυσίες η ανοχή απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος πρέπει να είναι μηδενική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την υπόθεση της πλαστογραφημένης επιταγής του ΕΟΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου