Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Το σχέδιο της «Δέλτα» για χρήση μόνο ελληνικών ζωοτροφών Πηγή: ERGON blog: Το σχέδιο της «Δέλτα» για χρήση μόνο ελληνικών ζωοτροφών

Στη σταδιακή αντικατάσταση των εισαγόμενων ζωοτροφών με ελληνικές αποσκοπεί το σχέδιο δράσης «Γαία» που ξεκίνησε να εφαρμόζει τον τελευταίο χρόνο η βιομηχανία τροφίμων Δέλτα, θυγατρική του ομίλου Vivartia. Πέρα από το γεγονός ότι το κόστος λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων επιβαρύνεται σημαντικά εξαιτίας της εισαγωγής ζωοτροφών -πολλώ δε μάλλον τα τελευταία χρόνια που οι διεθνείς τιμές των δημητριακών βρίσκονται σε διαρκή άνοδο- μέσα από το πρόγραμμα αυτό θα επιχειρηθεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο χρήσης ζωοτροφών που περιέχουν γενετικά τροποποιημένη σόγια.

Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) η καλλιέργεια 60 στρεμμάτων στην Αλίαρτο. Στο αγρόκτημα έγινε μεικτή σπορά βίκου και κριθαριού, σε τρεις διαφορετικές αναλογίες για την παραγωγή χλωρομάζας, που θα χρησιμοποιηθεί για τη διατροφή αγελάδων. Η συγκομιδή θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου 2013 και το Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής του ΓΠΑ θα αναλύει την παραγόμενη χλωρομάζα σε τακτά χρονικά διαστήματα για να εκτιμηθεί η θρεπτική της αξία και η βέλτιστη αναλογία της συγκαλλιέργειας.

Κατά την πρώτη φάση του προγράμματος, το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2012, το βάρος δόθηκε στην επιστημονική έρευνα για τη δημιουργία ζωοτροφών αποκλειστικά ελληνικής παραγωγής. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε φυτά, όπως το καλαμπόκι, τον ηλίανθο, την ελαιοκράμβη και διάφορα ψυχανθή και πέτυχε καινοτόμους συνδυασμούς τροφών, που βασίζονται σε 100% ελληνικές πρώτες ύλες και μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τη χρήση της εισαγόμενης σόγιας.
Σεμινάρια σε αγρότες

Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικά σεμινάρια σε αγρότες, σε έξι πόλεις της Ελλάδας. Συνολικά συμμετείχαν περισσότεροι από 500 Ελληνες αγρότες στις ημερίδες, όπου ενημερώθηκαν για την καλλιέργεια εγχώριων παραδοσιακών κτηνοτροφικών φυτών, καθώς και για τις μεθόδους που οι σοδειές τους μπορούν να συνδυαστούν αποτελεσματικά στα σιτηρέσια των αγελάδων.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου