Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Παράνομα πριόνια στη Μονή Δαφνίου! Καυσόξυλα τα δάση λόγω φτώχειας


Πενία τέχνας κατεργάζεται…

Το κρύο αυξάνεται, μαζί με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Κι όσο αυτά τραβούν την ανηφόρα, παρατηρείται επιστροφή σε παλιές μεθόδους θέρμανσης στα νοικοκυριά. Οι πολίτες για οικονομικούς λόγους στρέφονται στη… φουφού, στις ξυλόσομπες και στα τζάκια.  Σε αρκετές περιπτώσεις τα ξύλα προέρχονται από ομάδες λαθροϋλοτόμων που δρουν σε όλη τη χώρα, αλλά και στα δάση της περιοχής μας.

Ποδηλάτες που ασκούνται σε δασικό δρόμο του όρους Αιγάλεω γίνονται
μάρτυρες παράνομης υλοτόμησης πεύκων, σε μεγάλη ποσότητα.
Ιστορικά έχει παρατηρηθεί ότι όποτε η χώρα μας βρέθηκε σε δεινή οικονομική θέση, το περιβάλλον ήταν το εύκολο θύμα. Στην περίοδο της Κατοχής έγιναν τεράστιες καταστροφές στα δάση της Αττικής από την παράνομη υλοτομία, κυρίως σε εκείνα που ήταν κοντά στον αστικό ιστό της Αθήνας, δηλαδή στην Πάρνηθα, την Πεντέλη, τον Υμηττό, και το Αιγάλεω, το Ποικίλο. Ήδη οργανώνονται ομάδες περιφρούρησης για να μην γενοκευτεί το κακό. 

Σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται… Οι καταγγελίες για παράνομες κοπές δέντρων πληθαίνουν και στην περιοχή μας.
Πριν μερικές μέρες αναφέρθηκε σε αυτό το φαινόμενο και ο τηλεοπτικός σταθμός του ALFA, κάνοντας ένα εκτεταμένο ρεπορτάζ για το Ποικίλο όρος, την περιοχή γύρω από την Μονή Δαφνίου, αλλά μέσα σε άλση και πάρκα! Η αποδυνάμωση της Δασικής Υπηρεσίας λόγω έλλειψης προσωπικού παίζει ιαι αυτή το ρόλο της.


Όμως η λαθροϋλοτομία και η καταστροφή των περιαστικών δασών δεν είναι η μόνη παρενέργεια της κατανάλωσης ξύλου. Σοβαρή επιβάρυνση δέχεται και η ατμόσφαιρα των αστικών κέντρων, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες. Πράγματι, οι μετρήσεις δείχνουν σημαντική αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων, δηλαδή της αιθάλης από την καύση του ξύλου, η οποία άλλωστε είναι ορατή και διά γυμνού οφθαλμού τις ημέρες που επικρατεί άπνοια. Το χειρότερο είναι ότι κάποιοι καταφεύγουν στην εύκολη λύση της καύσης επεξεργασμένης ξυλείας (έπιπλα κτλ.) ή άλλων καύσιμων υλικών, όπως χαρτιά, που περιέχουν χημικές ουσίες, οι οποίες με την καύση απελευθερώνουν επικίνδυνους ρύπους.

Η οικονομική κρίση σε λίγα χρόνια θα αποτελεί παρελθόν. Ας φροντίσουμε ως τότε να μην πάρει μαζί της το μέλλον των επόμενων γενεών.


Βασιλική Μαυρομάτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου