Το τεύχος 09 του UNFOLLOW κυκλοφορεί ανανεωμένο και πλουσιότερο, με νέες στήλες, νέα πρόσωπα στη συντακτική ομάδα, και νέο σχεδιασμό.
Διαβάστε στο UNFOLLOW 09:
Αλέξης Τσίπρας: «Δεν γλίτωσαν από μας. Στον ύπνο τους μας βλέπουν»,συνέντευξη στονΠιτσιρίκο και στονΑυγουστίνο Ζενάκο
«Η νέα χρεοκοπία είναι βέβαιη», άρθρο του Λεωνίδα Βατικιώτη
«Έξοδος από το ευρώ ή έξοδος από τον καπιταλισμό;», άρθρο του Πέτρου Λινάρδου Ρυλμόν
«Συρία: Από το «Λιοντάρι» στην αραβική άνοιξη», δημοσιογραφικό αφήγημα του Άρη Χατζηστεφάνου, φωτογραφίες τουΑχιλλέα Ζαβαλλή
«Αντιφασισμός σήμερα», ρεπορτάζ της Αφροδίτης Πολίτη
«Τα θολά νερά των επιχειρήσεων Αλαφούζου», ρεπορτάζ του SPY–Jungle Report
«Οι μεταρρυθμιστές της παιδείας κάνουν πλάκα», ρεπορτάζ της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου
«Νόμος για την παιδεία: φάρμακο πιο τοξικό από την ασθένεια», ρεπορτάζ του Αντώνη Γαλανόπουλου
«Παναθηναϊκή συμπαιγνία;», άρθρο του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου
«Τζούλιαν Ασάντζ: Το τίμημα της ελευθερίας», δημοσιογραφικό αφήγημα του Λεωνίδα Βατικιώτη
Οι νέες στήλες του UNFOLLOW, από το τεύχος 09 και κάθε μήνα:
«Θραύσματα εποχής» του Νικόλα Σεβαστάκη
«Στοιχήματα» του Γιάννη Η. Χάρη
«Lapsus Calami» της Έφης Γιαννοπούλου
«Αυθάδειες» της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου
«Κομμενταρήσιοι» του Αδάμ Γιαννίκου
Τα θέματα του UNFOLLOW 09, αναλυτικά:
«Η νέα χρεοκοπία είναι βέβαιη», άρθρο του Λεωνίδα Βατικιώτη.«Στην Ελλάδα η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από αυτούς που θα πλήξουν τα νέα μέτρα κι εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου η μόνη διαφωνία αφορά το αν φτάνουν αυτά τα μέτρα για να δείξουμε στους πιστωτές μας πόσο υπάκουοι είμαστε. Εκτός Ελλάδας, όμως, η επικείμενη –νέα– χρεοκοπία θεωρείται βέβαιη...»
«Έξοδος από το ευρώ ή έξοδος από τον καπιταλισμό;», άρθρο του Πέτρου Λινάρδου Ρυλμόν.«Η εμμονή με την «έξοδο από το ευρώ» ενός τμήματος της αριστεράς επιλέγει να μην κατανοήσει τι συμβαίνει. Στην πραγματικότητα, ενώ κατά την πορεία των κοινωνικών αγώνων, η έξοδος της Ελλάδας ή και άλλων χωρών από το ευρώ είναι πιθανή και ίσως αναγκαία, η ανατροπή του ταξικού συσχετισμού δυνάμεων μπορεί και πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, τόσο επειδή η παραγωγική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση σε κάθε χώρα εξαρτάται από αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και επειδή ο ευρωπαϊκός χώρος είναι ο πλέον ενοποιημένος στον κόσμο, από την άποψη της ιστορίας, της πρακτικής και των οραμάτων των κοινωνικών κινημάτων.»
«Τα μαύρα δίκτυα της Δεξιάς», άρθρο του Άρη Χατζηστεφάνου. «Με την επανοδό της στην κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία και κυρίως το περιβάλλον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επιχείρησαν, σαν να ζήλεψαν τη δόξα του Γιώργου Παπανδρέου, να στήσουν το δικό τους δίκτυο εξουσίας στον κυβερνοχώρο...»
«Παναθηναϊκή συμπαιγνία;», άρθρο του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου. «Όταν ακούς τη λέξη “συμμαχία”, αυτομάτως σκέφτεσαι τον πόλεμο. Και στον Παναθηναϊκό είναι γεγονός πως υπήρξε πόλεμος όταν εμφανίστηκε, με μπροστάρη τον Γιάννη Αλαφούζο, η Παναθηναϊκή Συμμαχία...»
Αλέξης Τσίπρας: «Δεν γλίτωσαν από μας. Στον ύπνο τους μας βλέπουν», συνέντευξη στον Πιτσιρίκο και στονΑυγουστίνο Ζενάκο.Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι «η λιτότητα δεν είναι το μέσο της Ε.Ε. για την έξοδο από την κρίση αλλά ο στόχος της» και ότι «ο εκβιασμός πρέπει επιτέλους να σπάσει». Τον συναντήσαμε στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή – δηλαδή στο δικό του. Έπρεπε να τον περιμένουμε λίγο. Αλλά, σκεφτήκαμε, συμβαίνουν αυτά με τα μεγάλα κόμματα…
«Συρία: Από το “Λιοντάρι”στην αραβική άνοιξη»,δημοσιογραφικό αφήγημα του Άρη Χατζηστεφάνου, φωτογραφίες τουΑχιλλέα Ζαβαλλή.«Ο “Γιος του Λιονταριού”πίστευε στον σοσιαλισμό αλλά δημιούργησε μια δικτατορία. Ο διάδοχός του, που στην πραγματικότητα ήθελε να γίνει οφθαλμίατρος, έγινε ο δικτάτορας που προσπαθεί να πνίξει στο αίμα τη συριακή επανάσταση. Και οι ΗΠΑ, που μόλις προ λίγων ετών κήρυξαν τον “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”, εξοπλίζουν και πάλι αντάρτες –ή “τρομοκράτες”;–, όπως τη δεκαετία του 1980 στο Αφγανιστάν, εναντίον του πρώην “πολύτιμου εχθρού”τους...»
«Τα θολά νερά των επιχειρήσεων Αλαφούζου», ρεπορτάζ του SPY–Jungle Report.«Στην Ελλάδα, η “αντικειμενική ενημέρωση”θέλει τις επιχειρήσεις συμφερόντων Αλαφούζου να δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ναυτιλίας και των ΜΜΕ. Οι καταγγελίες για μόλυνση του περιβάλλοντος, χρηματισμούς πολιτικών ή αμφιλεγόμενες συμβάσεις με το ρουμανικό δημόσιο δεν αγγίζουν ποτέ τους πανίσχυρους αυτούς παρασκηνιακούς “παίκτες”, οι οποίοι μάλιστα ξεκινούν και εκστρατείες... οικολογικής ευαισθησίας!»
«Νόμος για την παιδεία: φάρμακο πιο τοξικό από την ασθένεια», ρεπορτάζ του Αντώνη Γαλανόπουλου.«Όλοι συμφωνούν ότι η παιδεία πάσχει. Είναι όμως ο περιβόητος νόμος 4009 αυτό που χρειάζεται; Οι υποστηρικτές του θεωρούν πως “βάζει τέλος στην ανομία”των πανεπιστημίων και οι ιδεολόγοι των “μεταρρυθμίσεων”διατείνονται ότι ακόμη και οι λιγοστές τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν αποτελούν ανεπίτρεπτη οπισθοχώρηση. Οι διαφωνούντες, όμως, τονίζουν ότι πρόκειται για έναν κακό νόμο, που αντί να βελτιώσει την παιδεία, την υποβαθμίζει περισσότερο, ενώ στη βάση του έχει στόχο να διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση της παιδείας στο άμεσο μέλλον...»
«Καλή πρόοδο!», ρεπορτάζ της Κατερίνας Κιτίδη.«Οι κρατικές δαπάνες για την Παιδεία θα έχουν μειωθεί συνολικά κατά 19,2% από το 2009 μέχρι το 2015. Τα δύο τελευταία χρόνια, οι υπηρετούντες καθηγητές έχουν μειωθεί κατά 11.062 άτομα. Πέρυσι, η σχολική χρονιά ξεκίνησε με περίπου 1.100 λιγότερα σχολεία. Φέτος, το νέο σχολικό έτος αρχίζει με τους χειρότερους οιωνούς...»
«Οι μεταρρυθμιστές της παιδείας κάνουν πλάκα», ρεπορτάζ της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου.«Από την πρώην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ακούσαμε πολλά για “μεταρρύθμιση”. Ακόμη και μετά την πολιτική πανωλεθρία της, οι υποστηρικτές της επιμένουν να τα επαναλαμβάνουν. Λίγο όμως αν τα εξετάσουμε, ανακαλύπτουμε ότι αυτή δεν είναι μεταρρύθμιση. Είναι κωμωδία.»
«Αντιφασισμός σήμερα», ρεπορτάζ της Αφροδίτης Πολίτη.«Η απειλή του φασισμού επανέρχεται στους προβληματισμούς αριστερών οργανώσεων και σε συνελεύσεις γειτονιάς, ενώ πολλαπλασιάζονται τα αντιφασιστικά συνθήματα στους τοίχους, οι αφίσες, οι συναυλίες, οι αποκεντρωμένες αντιφασιστικές πορείες. Αλλά όσο η αριστερά, το κίνημα, οι αυτόνομες αντιφασιστικές ομάδες, συζητούν, δρουν, οργανώνονται, οι φασίστες σκοτώνουν. Το κράτος προς το παρόν δεν εξοντώνει τους ξένους χωρίς χαρτιά, αλλά σκουπίζει, φυλακίζει, απελαύνει, διαπομπεύει, τους κλείνει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πώς αντιμετωπίζουμε σήμερα το φασισμό, όχι πλέον ως περιθωριακό αλλά ως καθημερινό τοξικό φαινόμενο;»
«Τζούλιαν Ασάντζ: Το τίμημα της ελευθερίας», δημοσιογραφικό αφήγημα του Λεωνίδα Βατικιώτη.«Ο αυστραλός δημοσιογράφος, πρώην χάκερ, και ιδρυτής των Wikileaks πέτυχε να του δοθεί πολιτικό άσυλο από τη Δημοκρατία του Ισημερινού. Παραμένει, ωστόσο, παγιδευμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, καθώς η Μ. Βρετανία επιμένει να τον εκδώσει στη Σουηδία, όπου καταζητείται, με τον κίνδυνο να εκδωθεί ακολούθως στις ΗΠΑ, που εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα από τη δράση του. Η απόφαση του Ισημερινού, πάντως, συνιστά μια νίκη για την ελευθεροτυπία και την ελευθερία του λόγου.»
«Οι ενεργοί πολίτες και οι δημιουργικοί απελπισμένοι», άρθρο του Αυγουστίνου Ζενάκου. «Η αφήγηση της “δημιουργικότητας της κρίσης”μοιάζει να αποτελεί τον αντίποδα της “πολιτιστικής ανάπτυξης”. Στην πραγματικότητα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.»
Στο UNFOLLOW 09 θα βρείτε, ακόμη:
«Σαδιστικά βερίκοκα», διήγημα της Μαρίας Γιαγιάννου
«Λίγος χώρος για τον ξένο», ποίημα του Δημήτρη Αθηνάκη
«Μουσείο». Σε αυτό το τεύχος, ένα έργο του Πάρι Χαβιάρα.
Και, όπως σε κάθε τεύχος του UNFOLLOW, οι στήλες μας:
«Τεχνηέντως»του Αυγουστίνου Ζενάκου
«Μεσαιωνικά»του Θεόφιλου Τραμπούλη
«Ανάβαλε λίγο το θάνατό σου»του Old Boy
«Ερωτοπραξίες»του George Le Nonce
«Κοσμικά»της Κατερίνας Κιτίδη
«Ελληνοφρένεια»του Θύμιου Καλαμούκη
«Jungle Report»του SPY
«Δώστε μας πίσω τη χώρα μας»του Πιτσιρίκου
«Αδέσποτη»του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου
«Πρόχειρο». Γράφουν: Old Boy, Αθηνά Ορεινού, Ροντιόν Ρομάνοβιτς, Νέλλη Ψαρρού. Φωτογραφία: Δημήτρης Ραπακούσης. Σχέδια Ντίνος Διμολάς.
«Ανακόλουθα». Γράφουν: Έφη Γιαννοπούλου, Old Boy, Θεόφιλος Τραμπούλης. Σχέδια: Ντίνος Διμολάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου