Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Πολιτικές διώξεις στην ΕΡΤ με τη σφραγίδα της κυβερνητικής τρόϊκας



Πηγή: The Media Project
Η απόφαση ελήφθη. Η πρωινή ζώνη στην ειδησεογραφική ΝΕΤ γίνεται κομμάτια προς χάριν της ενημέρωσης made in Νέα Δημοκρατία. Ή καλύτερα προς χάριν του ομφάλιου λώρου Μαξίμου με το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Η σύντομη περίοδος “ουδετερότητας” και δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας για την ΕΡΤ τελειώνει και τυπικά με τη σμίκρυνση της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής στη ΝΕΤ. Οι παρουσιαστές της Κώστας Αρβανίτης και Μαριαλένα Κατσίμη ενημερώθηκαν και επίσημα πως θέλουν-δεν θέλουν η εκπομπή τους θα γίνει 2ωρη, 6.00 το πρωί με 8.00. Μετά τις 8.00 θα αναλάβει άλλο δίδυμο, αρεστό στη νέα κυβέρνηση το οποίο φυσικά αποδέχθηκε χωρίς να βγάλει κιχ η νέα διοίκηση. Τόση ανεξαρτησία πια.
Αρχικά εκτιμήθηκε πως η πρόταση αυτή έγινε για να εξωθηθεί σε παραίτηση ο Κώστας Αρβανίτης. Μια τέτοια κίνηση θα έδινε άλλοθι στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Σίμο Κεδίκογλου. Όπως καλά θυμόμαστε και το ΠΑΣΟΚ είχε σοβαρό πρόβλημα με τον παρουσιαστή της ΝΕΤ. Για τη ΔΗΜΑΡ ούτε λόγος να έχει άλλη γνώμη, αφού πήρε τις θέσεις που ήθελε στην ΕΡΤ. Τελικά ο δημοσιογράφος δεν θα παραιτηθεί.
Η ΕΡΤ προτιμά λοιπόν να θυσιάζει μια εκπομπή υψηλής τηλεθέασης (ακόμη και στο δείγμα της Nielsen) για να απαλλαγεί από μια δημοσιογραφική εκπομπή. Μπαίνει και αυτή, όπως τα ιδιωτικά κανάλια, στην κατηγορία της μονοφωνικής, απόλυτα ελεγχόμενης ενημέρωσης.
Για τις επόμενες μετά τις 8.00 π.μ ώρες, και επειδή προφανώς πρέπει να βολευτούν και οι νεοπροσληφθέντες δημοσιογράφοι, δημιουργούνται δυο ακόμη ενημερωτικές εκπομπές. 8.00 με 10.00 το πρωί με παρουσιαστές πιθανόν τους Γιώργο Κουβαρά, Ανθή Σαλαγκούδη και 10.00 με 12.00 το μεσημέρι με τους Β.Γιακουμή και Β.Μπεσκένη.
Για όλες τις παραπάνω προσλήψεις βρέθηκε και η φόρμουλα. Συνήφθησαν συμβάσεις Προσωπικού Ειδικών Θέσεων. Κατηγορία συμβάσεων που βρέθηκε στο εδώλιο επί προηγούμενης διοίκησης Χρήστου Παναγόπουλου καθώς μέσω αυτής υπογράφονταν τα χρυσά συμβόλαια σε golden boys και girls της ΕΡΤ. Και ενώ υποτίθεται η κατηγορία αυτή μειωνόταν αριθμητικά έως να καταργηθεί πλήρως, οι Π.Ε.Θ. επανέρχονται στην ΕΡΤ αφού είναι ο μόνος νόμιμος τρόπος να γίνουν προσλήψεις των δικών τους παιδιών.
Η επόμενη μεγάλη παρέμβαση της κυβερνητικής τρόϊκας μετά τις σαρωτικές αλλαγές στις γενικές διευθύνσεις, θα γίνει στις ενημερωτικές εκπομπές και στο δελτίο ειδήσεων. Είναι φανερό πια πως η κρατική τηλεόραση μετατρέπεται σε προπύργιο της κρατικής προπαγάνδας, χωρίς κανείς να δίνει λογαριασμό. Αντιθέτως η διοίκηση σφραγίζει τη μοίρα της δίνοντας τη συναίνεση της στην υφαρπαγή 75 εκατ. ευρώ από τα έσοδα ανταποδοτικού τέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου