Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Στη χώρα των φοροφυγάδων



του Σήφη Πολυμίλη |
Ότι οι Ελληνες φοροδιαφεύγουν δεν αποτελεί φυσικά είδηση. Το βλέπουμε, το ζούμε, το αντιλαμβανόμαστε με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Σε ποια χώρα που βιώνει μια βαθύτατη οικονομική κρίση, με 1,5 εκατομμύριο ανέργους θα βρίσκονταν περισσότεροι από 150.000 συμπολίτες μας να πλήρωναν από 25-85 ευρώ για να πάνε στις παραστάσεις του, καταπληκτικού πράγματι, Cirque du Soleil και μερικές δεκάδες χιλιάδες ακόμα για να γεμίσουν το Ολυμπιακό Στάδιο για τη συναυλία των Red Hot Chili Peppers με εξίσου αλμυρό εισιτήριο;

Μπορεί πράγματι το κράτος μας να έχει χρεοκοπήσει, αλλά προφανώς υπάρχει μια αρκετά μεγάλη μερίδα πολιτών που δεν έχει αλλάξει σε τίποτε τον τρόπο ζωής της παρά την κρίση... Από αυτή την άποψη τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων για τα εισοδήματα που δηλώνουν οι έλληνες ανά περιοχή που κατοικούν, είναι απολύτως αποκαλυπτικά.

Δεν γίνεται για παράδειγμα να υπάρχουν μόνο 15 πολίτες που διαμένουν στις κατά τεκμήριο πιο ακριβές περιοχές, που δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα πάνω από 500.000 ευρώ... Δεν γίνεται οι κάτοικοι των πιο ακριβών δρόμων της Αθήνας στο Ψυχικό, τη Φιλοθέη, την Κηφισιά, το Κολωνάκι να δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα 2 με 3.000 ευρώ. Γιατί αυτό συνεπάγεται ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 70.000 ευρώ που δηλώνουν κατά μέσο όρο. Πώς συντηρούν όλοι αυτοί τα σπίτια τους, τα εξοχικά τους, τα αυτοκίνητα, τα ιδιωτικά σχολεία, το υπηρετικό προσωπικό και πάει λέγοντας;

Αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, δεν είναι μόνο οι κάτοικοι των βορείων προαστίων, οι πιο πλούσιοι, που προφανώς αποκρύπτουν τα εισοδήματα τους.Ακόμα και ένα μεσοαστικό προάστιο αν πάρουμε, όπως τον Χολαργό για παράδειγμα, δεν γίνεται να δηλώνουν οι κάτοικοι του μέσο μηνιαίο οικογενειακό- δηλαδή και των δύο συζύγων - εισόδημα 2.200 ευρώ. Οπως και να τα λογαριάσουμε τα νούμερα δεν βγαίνουν... Και προφανώς το ίδιο ισχύει και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, που εμφανίζονται να φυτοζωούν επισήμως, αλλά στην πραγματικότητα βέβαια άλλα ισχύουν.

Όσο είναι αλήθεια λοιπόν ότι υπάρχουν μεγάλα στρώματα του πληθυσμού που έχουν υποστεί μεγάλη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, που έχουν χάσει τις δουλειές τους, άλλο τόσο αλήθεια είναι ότι υπάρχει ακόμα πολύ μαύρο χρήμα, ότι μεγάλος αριθμός πολιτών πλην μισθωτών, καταφέρνει με χίλιους δυο τρόπους να φοροδιαφεύγει.

Επί είκοσι τουλάχιστο χρόνια ακούμε τους πολιτικούς να διακηρύσσουν ότι αν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή δεν υπάρχει σωτηρία για το κράτος.Κι όμως χρεοκοπήσαμε, βάζουν τον ένα φόρο μετά τον άλλο για να βουλώσουν ένα βαρέλι δίχως πάτο, κόβουν μισθούς, συντάξεις και πάει λέγοντας και ακόμα στα ίδια χάλια βρισκόμαστε. Όχι γιατί δεν μπορούσαν αλλά μάλλον γιατί δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν την κομματική πελατεία τους
Αν και τώρα ανεχθούμε, όσοι τουλάχιστον πληρώνουμε όλα αυτά τα χρόνια το μάρμαρο για να πλουτίζουν και να κάνουν μεγάλη ζωή οι κάθε λογής φοροφυγάδες,να μην αλλάξει τίποτε.

Είμαστε άξιοι της τύχης μας...


από ΤΟ ΒΗΜΑ - 5/9/2012

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος7/9/12, 10:57 π.μ.

    Μπράβο σας. Σαν δημοσιογράφοι το είδατε πως τα εισιτήρια του Alegria κοστίζουν 85 ευρώ! Μπράβο. Διαβάστε και καμιά αφίσα, καμία ανακοίνωση πριν βρίσετε. Μέχρι 65 ευρώ είναι τα εισιτήρια του Alegria (είκοσι ευρώ διαφορά δεν θα λένε μάλλον τίποτα στην αφεντιά σας) και 75 ευρώ στις θέσεις VIP, για τα ψώνια που αισθάνονται «πολύ σημαντικά πρόσωπα» στην Ελλαδάρα. Και, αν ρωτούσατε, θα μαθαίνατε ότι ψώνια έχουμε πολλά, διότι θέσεις VIP δεν έχουν μείνει. Οι φτηνές έχουν μείνει. Άρα το πρόβλημα των Ελλήνων δεν είναι το ακριβό ή μη εισιτήριο αλλά να κάνουν την ψωνάρα τους.
    Αφήστε που δεν κοιτάτε ότι για να τραγουδήσει ο Χρόνης Αηδονίδης στο Ηρώδειο με ένα τσούρμο χορωδίες ζητάνε εισιτήριο έως 68 ευρώ!
    Δηλαδή πενήντα καλλιτέχνες επί σκηνής και το ακριβότερο, ίσως, θέαμα του κόσμου έχει σχεδόν τα ίδια εισιτήρια με έναν ντόπιο τραγουδιστή της παράδοσης! Μπράβο μας. Και μπράβο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή