Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΟΧΙ στην ομοφοβία και την τρανσφοβία - ΝΑΙ στα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των LGBT

Το Σάββατο, 8 Ιούνη 2013, πραγματοποιείται το 9ο Athens Pride. Τα αιτήματα και του φετινού Pride είναι πολλά και «παλιά», με κυρίαρχο αίτημα τη νομική κατοχύρωση βασικών δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου –κάτι που οφείλει να παρέχει σε ΟΛΑ τα μέλη της κάθε δημοκρατική κοινωνία.
Οι LGBT ζη­τούν το δι­καί­ω­μα στον πο­λι­τι­κό γάμο, το δι­καί­ω­μα στο σύμ­φω­νο συμ­βί­ω­σης, στην τε­κνο­θε­σία, όπως και την άρση των δια­κρί­σε­ων σε κοι­νω­νι­κό, ερ­γα­σια­κό και θε­σμι­κό επί­πε­δο.
Ζη­τούν επί­σης επέ­κτα­ση του Προ­ε­δρι­κού Δια­τάγ­μα­τος για τη Σύ­στα­ση Τμη­μά­των και Γρα­φεί­ων Αντι­με­τώ­πι­σης Ρα­τσι­στι­κής Βίας, ώστε να πε­ρι­λαμ­βά­νει σε­ξουα­λι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό και ταυ­τό­τη­τα φύλου, με μέ­ρι­μνα για απο­τε­λε­σμα­τι­κή και επαρ­κή προ­στα­σία στα θύ­μα­τα ομο­φο­βι­κής και τραν­σφο­βι­κής βίας.
Προ­σθή­κη στο Σύ­νταγ­μα της χώρας του σε­ξουα­λι­κού προ­σα­να­το­λι­σμού και της ταυ­τό­τη­τας φύλου, ως κα­τη­γο­ρία για την οποία απα­γο­ρεύ­ε­ται κάθε διά­κρι­ση (στο πρό­τυ­πο της ευ­ρω­παϊ­κής χάρ­τας δι­καιω­μά­των).
Επί­σης, ανα­διάρ­θρω­ση της λει­τουρ­γί­ας του Εθνι­κού Συμ­βού­λιου Ρα­διο­τη­λε­ό­ρα­σης, προ­κει­μέ­νου να
απο­τρέ­πε­ται προ­βο­λή ρα­τσι­στι­κών, σε­ξι­στι­κών, ομο­φο­βι­κών και τραν­σφο­βι­κών στε­ρε­ο­τύ­πων από τα ΜΜΕ και να εξα­σφα­λί­ζε­ται ο σε­βα­σμός στα αν­θρώ­πι­να δι­καιώ­μα­τα και την ελευ­θε­ρία του λόγου.
Στό­ουν­γουολ
Οι «πα­ρε­λά­σεις υπε­ρη­φά­νειας» γί­νο­νται κάθε χρόνο σε πολλά μέρη του κό­σμου σαν επέ­τειος των «Τα­ρα­χών του Στό­ουν­γουολ», τον Ιού­νιο του 1969, στη Νέα Υόρκη, που ήταν η ημε­ρο­μη­νία γέν­νη­σης του GLF (Απε­λευ­θε­ρω­τι­κό Μέ­τω­πο Ομο­φυ­λό­φι­λων), ενός μα­χη­τι­κού κι­νή­μα­τος των LGBΤ, το οποίο από την αρχή δια­κή­ρυ­ξε:
«Εί­μα­στε μια ομο­φυ­λό­φι­λη επα­να­στα­τι­κή ομάδα αν­δρών και γυ­ναι­κών, που γεν­νή­θη­κε από την επί­γνω­ση ότι η σε­ξουα­λι­κή απε­λευ­θέ­ρω­ση για όλους δεν είναι δυ­να­τόν να επι­τευ­χθεί παρά με την κα­τά­λυ­ση των υφι­στά­με­νων κοι­νω­νι­κών θε­σμών. Αρ­νού­μα­στε την προ­σπά­θεια της κοι­νω­νί­ας που θέλει να μας επι­βά­λει σε­ξουα­λι­κούς ρό­λους και να κα­θο­ρί­ζει τη φύση μας. Απορ­ρί­πτου­με αυ­τούς τους ρό­λους και τους απλοϊ­κούς μύ­θους που τους συ­νο­δεύ­ουν. Εν­νο­ού­με να εί­μα­στε αυτό που εί­μα­στε. Ταυ­τό­χρο­να, δη­μιουρ­γού­με και­νούρ­γιες μορ­φές κοι­νω­νι­κών σχέ­σε­ων, που βα­σί­ζο­νται στην αδερ­φο­σύ­νη, τη συ­νερ­γα­σία, την αν­θρώ­πι­νη αγάπη και την χωρίς συ­μπλέγ­μα­τα σε­ξουα­λι­κό­τη­τα. Η αμαρ­τω­λή Βα­βυ­λώ­να μας ανά­γκα­σε να αφιε­ρώ­σου­με τον εαυτό μας σ’ ένα μόνο πράγ­μα: την επα­νά­στα­ση».
Επί­θε­ση
Η κα­τά­στα­ση σή­με­ρα των LGBT ατό­μων στην Ελ­λά­δα (και όχι μόνο) απει­κο­νί­ζει πε­ρί­τρα­να ένα συ­νε­χό­με­νο έλ­λειμ­μα θε­σμι­κής και κοι­νω­νι­κής προ­στα­σί­ας και ίσων δι­καιω­μά­των. Με την κρίση όχι μόνο δεν βελ­τιώ­θη­καν τα πράγ­μα­τα, αλλά έχου­με επι­πλέ­ον τους φα­σί­στες Χρυ­σαυ­γί­τες (που τώρα είναι και στο κοι­νο­βού­λιο) να χτυ­πούν –εκτός από τους με­τα­νά­στες– και τα άτομα που είναι, ή αυτοί νο­μί­ζουν ότι είναι, γκέι, τραν­σέ­ξουαλ κλπ.
Η αντί­δρα­ση των φα­σι­στοϊ­δών δεν είναι ελ­λη­νι­κό φαι­νό­με­νο. Την πε­ρα­σμέ­νη εβδο­μά­δα στη Γαλ­λία αυ­το­κτό­νη­σε μέσα στην Πα­να­γία των Πα­ρι­σί­ων ένας ακρο­δε­ξιός συγ­γρα­φέ­ας, επει­δή νο­μο­θε­τή­θη­κε ο γάμος των ομο­φυ­λό­φι­λων. Η Μαρί Λεπέν χα­ρα­κτή­ρι­σε «πο­λι­τι­κή πράξη» την αυ­το­κτο­νία του, ενώ χι­λιά­δες φα­σί­στες και ακρο­δε­ξιά στοι­χεία δια­δή­λω­σαν την άλλη μέρα στους δρό­μους του Πα­ρι­σιού ενά­ντια στους γά­μους των ομο­φυ­λό­φι­λων. Ο κό­σμος καί­γε­ται, η ανερ­γία και η φτώ­χεια καλ­πά­ζουν και αυτά τα κα­τα­κά­θια ασχο­λού­νται με τις μι­σαλ­λο­δο­ξί­ες τους.
Αρι­στε­ρά
Η Αρι­στε­ρά και κάθε προ­ο­δευ­τι­κός άν­θρω­πος οφεί­λουν να αντι­δρά­σουν στα φαι­νό­με­να ομο­φο­βί­ας-τραν­σφο­βί­ας. Το ζή­τη­μα του πο­λι­τι­κού γάμου των ΛΟΑΤ, όπως και τα άλλα αι­τή­μα­τά τους, πρέ­πει να έχει μια ξε­κά­θα­ρη απά­ντη­ση, η οποία να είναι επί­σης αί­τη­μα και διεκ­δί­κη­ση όλων όσων θε­ω­ρούν ότι ανή­κουν στην Αρι­στε­ρά. Να απαι­τή­σου­με οι ΛΟΑΤ να έχουν όλα τα δι­καιώ­μα­τα που έχουν και τα εται­ρο­φυ­λό­φι­λα ζευ­γά­ρια.
Ρι­ζο­σπα­στι­κή Αρι­στε­ρά είναι αυτή που πα­λεύ­ει και ενά­ντια στην εκ­με­τάλ­λευ­ση αν­θρώ­που από άν­θρω­πο και ενά­ντια στην κάθε μορ­φής κα­τα­πί­ε­ση. Δη­λα­δή ΚΑΙ ενά­ντια στη σε­ξουα­λι­κή κα­τα­πί­ε­ση. Ανοι­χτά και χωρίς όρους ή φο­βί­ες απέ­να­ντι στη συ­ντη­ρη­τι­κή πο­λι­τι­κή και εκ­κλη­σια­στι­κή εξου­σία. Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έχει υπο­σχε­θεί στή­ρι­ξη στα αι­τή­μα­τα των ΛΟΑΤ. Πρέ­πει να κάνει την υπό­σχε­ση πράξη.
Η Κί­νη­ση «Απε­λά­στε το Ρα­τσι­σμό» και η ΔΕΑ θα δώ­σουν το παρόν στο Athens Pride 2013, όπως και όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια. Εί­μα­στε ενά­ντια στην ιδε­ο­λο­γία που καλ­λιερ­γεί το μίσος, τη βία και τις δια­κρί­σεις. Ενά­ντια στο ρα­τσι­σμό, το φα­σι­σμό και σε κάθε μορφή κα­τα­πί­ε­σης. Πα­λεύ­ου­με για ίσα δι­καιώ­μα­τα σε όλους και όλες. Γι’ αυτό υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε ΟΛΑ τα αι­τή­μα­τα της LGBT κοι­νό­τη­τας.
Όλες και όλοι στην Πλ.Κλαυθ­μώ­νος, το Σάβ­βα­το 8 Ιούνη, από τις 12 το με­ση­μέ­ρι.
Η πο­ρεία θα ξε­κι­νή­σει στις 7μμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου