Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ελεύθερος αφέθηκε ο Έλληνας φοιτητής Γιώργος Ιατρίδης που συνελήφθη στην πλατεία Ταξίμ - ''Βρέθηκα στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή''






«Βρέθηκα στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Η σύλληψή μου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το γεγονός πως είμαι Ελληνας», έλεγε χθες αργά το βράδυ στο «Εθνος» ο 25χρονος φοιτητής Γιώργος Ιατρίδης, που συνελήφθη τα ξημερώματα της Τετάρτης στη «φλεγόμενη» Κωνσταντινούπολη.



Μετά από ένα πολύωρο θρίλερ, η περιπέτειά του έλαβε αίσιο τέλος, καθώς ο Τούρκος εισαγγελέας δεν του απήγγειλε καμία απολύτως κατηγορία και ο Ελληνας φοιτητής απελάθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του χθες το βράδυ για την Αθήνα. Λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος που τον μετέφερε πίσω στην πατρίδα, εξήγησε στο «Εθνος» τι ακριβώς συνέβη.

«Το βράδυ της Τρίτης κατέβηκα για να βγάλω φωτογραφίες σε μια περιοχή κοντά στην πλατεία Ταξίμ. Εκείνη τη στιγμή στο σημείο δεν υπήρχε αστυνομία, ούτε γίνονταν ταραχές. Επικρατούσε ηρεμία. Ξαφνικά έγινε μια αστραπιαία αστυνομική επέμβαση και δεν μπορούσα να αναπνεύσω από τα δακρυγόνα. Εκεί η αστυνομία με συνέλαβε μαζί με μια Γαλλίδα, μια Αμερικανίδα και άλλα άτομα. Εγώ τους είπα πως είμαι ξένος πολίτης και πως δεν έχω σχέση με τις ταραχές. Αυτό αργότερα αποδείχτηκε με βίντεο και φωτογραφίες. Γι' αυτό και ο εισαγγελέας με αθώωσε».

Εμεινε ένα 24ωρο στα κρατητήρια, αλλά όπως ο ίδιος λέει «η αστυνομία δεν μου φέρθηκε βίαια. Δεν με χτύπησε κανείς». Είναι γέννημα - θρέμμα του Ηρακλείου Κρήτης και σπούδαζε στο τμήμα αγρονόμων, τοπογράφων - μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη από τον περασμένο Οκτώβρη για να κάνει την πρακτική του άσκηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και μάζευε υλικό για τη διπλωματική του εργασία.
Ελεύθερος ο Ελληνας της Ταξίμ

«Ο Γιώργος είναι από τους πολύ καλούς φοιτητές», σημειώνει ο πρόεδρος του τμήματος Κωστής Κατσάμπαλος. «Το παιδί μας είναι πολιτικοποιημένο αλλά όχι κομματικοποιημένο. Δεν συμμετέχει σε επεισόδια ούτε τα προκαλεί. Του αρέσει η δημοσιογραφία, διατηρεί μια ιστοσελίδα και κατέγραφε τα γεγονότα», λένε στο «Εθνος» οι γονείς του Γιώργου, από το Ηράκλειο.



Τραβούσε φωτογραφίες
Η αγάπη του για την ενημέρωση ήταν και η αφορμή που τον έφερε στο λάθος σημείο, εξηγεί ο ίδιος. «Από το περασμένο Σάββατο πολλά ελληνικά ΜΜΕ ήρθαν σε επικοινωνία μαζί μου και μου ζήτησαν να τους δώσω φωτογραφικό υλικό από όσα συμβαίνουν στην Κωνσταντινούπολη. Γι' αυτό βρέθηκα την Τρίτη το βράδυ στο σημείο όπου με συνέλαβαν, για να τραβήξω φωτογραφίες».

Ο Γιώργος Ιατρίδης προσήχθη από την τουρκική αστυνομία τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης στα όρια της περιοχής Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη. Εκτός από αυτόν προσήχθησαν τουλάχιστον άλλοι 8 αλλοδαποί. Οχι όλοι από το ίδιο σημείο. Οι ελληνικές προξενικές αρχές διέψευσαν κατηγορηματικά από την πρώτη στιγμή τις πληροφορίες που υποστήριζαν πως είχε διπλωματικό διαβατήριο και πως αντιμετώπιζε την κατηγορία της υποκίνησης των διαδηλώσεων.

«Ουδεμία στιγμή δεν τέθηκε τέτοιο θέμα από τις τουρκικές αρχές», επαναλάμβαναν χθες Ελληνες διπλωμάτες που παρείχαν νομική και προξενική προστασία στον συλληφθέντα.

«ΜΑΧΙΜΟΣ»
Εστελνε ανταποκρίσεις σε ελληνικά ΜΜΕ

Από τις πρώτες μέρες των διαδηλώσεων o Γ. Ιατρίδης ζούσε τον παλμό των γεγονότων στην Κωνσταντινούπολη, στέλνοντας ανταποκρίσεις σε ελληνικά ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και εφημερίδες. Το «Εθνος» είχε καταγράψει τις απόψεις του την περασμένη Δευτέρα: «Με τα σημερινά δεδομένα οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να ανησυχούμε περισσότερο από τους υπόλοιπους κατοίκους της Πόλης. Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τα γεγονότα».

Σε όλες τις ανταποκρίσεις του υπογράμμιζε το αυθόρμητο ξεκίνημα των διαδηλώσεων. «Ο Γιώργος είναι το πιο ευφυές άτομο που έχω γνωρίσει και πάντα παλεύει για το κοινό καλό», λέει ο Θεοδόσης Λιαπάκης, στενός φίλος του και ένας από τους συνεργάτες του στην κοινωνική - πολιτιστική ιστοσελίδα alexiptoto.com, διαχειριστής της οποίας είναι ο Γ. Ιατρίδης.

Το σύνθημα...
Οπως λέει ο κ. Λιαπάκης, ξεκίνησαν αυτήν την προσπάθεια το 2011, επειδή ήθελαν «να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει πως υπάρχει ελπίδα και μπορεί τα πράγματα να αλλάξουν». Το σύνθημά τους, άλλωστε, είναι: «Γιατί το μυαλό όπως και το αλεξίπτωτο λειτουργεί καλύτερα όταν είναι ανοιχτό»... Ο ίδιος ο Γ. Ιατρίδης σημείωνε στο Facebook την 1η Ιουνίου: «Κάτι που δεν είδα ποτέ στην Ελλάδα, το είδα στην Τουρκία. Αριστεροί, Κεμαλιστές, απλός κόσμος να αφήνουν πίσω τις κομματικές διαφορές τους, να ενώνονται και να διαδηλώνουν μαζί για το συμφέρον του τόπου. Θα το δούμε ποτέ άραγε αυτό στην Ελλάδα;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου