Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

«Αιώνια» προφυλάκιση: Ξεκινάει απεργία πείνας ο Κ. Σακκάς


18-1--2-thumb-mediumΔυόμιση χρόνια προφυλακισμένος χωρίς να έχει δικαστεί κινδυνεύει να μείνει ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, Κώστας Σακκάς, όπως καταγγέλλει η συνήγορός του, "κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας".

Ο ίδιος, ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει σε απεργία πείνας από τις 4 Ιουνίου, οπότε και θα ανανεωθεί εκ νέου η προφυλάκισή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
 Όπως διευκρινίζει η δικηγόρος Μαρίνα Δαλιάνη, η περίπτωση του Σακκά είναι πρωτοφανής: Προφυλακίστηκε στις 4.12.2010. Το ανώτατο όριο της προφυλάκισής του (18 μήνες) συμπληρώθηκε χωρίς η δίκη του να έχει ξεκινήσει. Δύο μήνες πριν τη συμπλήρωση του 18μήνου, του ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για συναφή υπόθεση και προφυλακίστηκε εκ νέου.
Ο ανώτατος χρόνος της δεύτερης προφυλάκισής του, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (12 μήνες), συμπληρώθηκε, ενώ η πρώτη του δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη (για την οποία κρατείται) δεν έχει καν αρχίσει. Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την παράνομη πλέον παράταση της προφυλάκισής του για έξι ακόμα μήνες, οπότε κινδυνεύει να μείνει 3 χρόνια προφυλακισμένος χωρίς να έχει δικαστεί.
Η Μ. Δαλιάνη επισημαίνει επίσης ότι "τέτοια ευθεία και κυνική παραβίαση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ σχετικά με την προσωρινή κράτηση δεν έχει συμβεί από το έτος 1996", ενώ για παρόμοια θέματα η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου