Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Παραιτήθηκε αιφνιδίως και με αιχμές ο αρχηγός ΓΕΣ


Την παραίτησή του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπέβαλε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, για λόγους που άπτονται της ηθικής και της αξιοπρέπειας. Νέος αρχηγός του ΓΕΣ ορίστηκε ο Κωνσταντίνος Γκίνης. Έντονες είναι οι πολιτικές αντιδράσεις. 
Ο Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, υπέβαλε την παραίτησή του στις 2.30 τα ξημερώματα, αντιδρώντας στις υποδείξεις που του έγιναν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το ποιες θα πρέπει να είναι οι επιλογές του για τους ανώτατους αξιωματικούς εν όψει των κρίσεων στο στράτευμα.
Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπ. Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος διέψευσε τα περί επαναφοράς αποστράτων. «Η παραίτηση του κ. Ζιαζιά ήταν μία προσωπική του επιλογή. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι περισσότερο. Απλώς, επειδή ακούω στα ραδιόφωνα διάφορα από το πρωί, δεν υπήρξε ποτέ και δεν ετέθη ποτέ θέμα επιστροφής αποστράτων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ούτε υπήρξε, ούτε ετέθη από κανέναν» τόνισε ο υπουργός.
Σε δηλώσεις του στο Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλουδήλωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την παραίτηση του Κωνσταντίνου Ζιαζιά, αλλά τόνισε πως θεωρεί απίθανο να πρόκειται για "κομματικές διώξεις" και έκανε λόγο για "πρακτικές άλλων εποχών".

H ανακοίνωση του ΓΕΣ

«Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012 και ώρα 02:00, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, σεβόμενος το προσωπικό που είχε την τιμή να διοικήσει επί εννιάμηνο, υπέβαλε την παραίτησή του, για λόγους που άπτονται της ηθικής και της αξιοπρέπειας, τόσο της δικής του όσο και του Στρατεύματος» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ. 

O Kωνσταντίνος Γκίνης ορίστηκε νέος αρχηγός ΓΕΣ

Τον ορισμό του Κωνσταντίνου Γκίνη στη θέση του παραιτηθέντα αρχηγού ΓΕΣ  Κωνσταντίνου Ζιαζιά αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης. O αντιστράτηγος Κ.Γκίνης ήταν έως σήμερα διοικητής της Πρώτης Στρατιάς και Γενικός Επιθεωρητής Στρατού. 

Πολιτικές αντιδράσεις


Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι αποτελεί «μείζον ζήτημα το γεγονός ότι ο Α/ΓΕΣ καταγγέλλει παρέμβαση της πολιτικής εξουσίας στις κρίσεις του στρατεύματος». «Είναι αδιανόητο να υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις», τόνισε και πρόσθεσε πως  «αναμένουμε εξηγήσεις από την κυβέρνηση και υπενθυμίζω ότι είχαμε προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχθούμε να γίνει ο στρατός κομματικό φέουδο. Επίσης περιμένουμε εξηγήσεις και από τους κ.κ.Βενιζέλο και Κουβέλη»

Σε ανακοίνωσή του ο Κώστας Ήσυχος μέλος Π.Γ. ΣΥΝ, υπεύθυνος για την Εξωτερική πολιτική και Άμυνα σημειώνει ότι «η παραίτηση του Κωνσταντίνου Ζαζιά, Γενικού Αρχηγού Επιτελείου Στρατού καθώς και  όσα αναφέρονται στην επιστολή παραίτησής του, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο απαλλαγής της σημερινής τροϊκανής κυβέρνησης από την επιβολή άκρατου κομματισμού και αδιαφανών παρεμβάσεων, ώστε να εξυπηρετηθούν στενές κομματικές επιλογές με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και αδιαφανείς διαδικασίες».

«Με τις τελευταίες αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις ανοίγει ο δρόμος για την «καθετοποίηση» τέτοιων απαραδέκτων ενεργειών σε όλη την βαθμίδα των ένοπλων δυνάμεων», τονίζεται στην ανακοίνωση, που καταλήγει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την πάγια πρότασή του για αξιοκρατικές, δημοκρατικές κρίσεις σε όλη την βαθμίδα των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, που θα στηρίζονται σε διακοινοβουλευτικές διαδικασίες, βασισμένες αποκλειστικά στα τυπικά, ουσιαστικά και επιστημονικά προσόντα των κρινόμενων. Ένας τέτοιος δημοκρατικός και διακομματικός κανονισμός, είναι η μόνη ασπίδα ενάντια στο κομματισμό και τα ιδιοτελή συμφέροντα. Η εθνική άμυνα και η ασφάλεια της χώρας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο ρουσφετολογικών κομματικών και πελατειακών διαδικασιών».

«Πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται γύρω από το θέμα της παραίτησης του αρχηγού ΓΕΣ», αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ, μετά την παραίτηση του αντιστρατήγου Κ. Ζιαζιά και καλεί την κυβέρνηση «να ενημερώσει τον λαό σχετικά με τις βαθύτερες αιτίες και τις αντιθέσεις που η παραίτηση εκφράζει».

Αιχμές για την παραίτηση άφησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας, υποστηρίζοντας πως «κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσπάθησε να εγγυηθεί την αξιοκρατία και τη διαφάνεια». Αποχωρώντας «είχα αφήσει ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα περί ιεραρχίας και προαγωγών, που πρέπει να εφαρμόζεται με αντικειμενικό τρόπο, ώστε κάθε στέλεχος να νιώθει ότι αξιολογείται αντικειμενικά η επίδοσή του και ότι επικρατούν κριτήρια επαγγελματισμού, χωρίς κανένα κομματικό και μικροκομματικό κριτήριο», τόνισε.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε δήλωση τους αναφέρουν ότι παρά του ότι η Ελλάδα βιώνει μία μοναδική κρίση στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, αν και η Περιοχή της Μεσογείου βρίσκεται στο κόκκινο, «η δίχρωμη πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, προσπαθώντας προφανώς να «βολέψει ημετέρους» συνεχίζει να επενδύει στην «κομματική
αξιοκρατία», αναγκάζοντας σε παραίτηση τον άξιο Αρχηγό Στρατού Στρατηγό Ζιαζιά».

Επιπλέον ζητούν εξηγήσεις από το ΥΕΘΑ και συζήτηση του ζητήματος στην Επιτροπή Εξωτερικών Άμυνας, αναφέροντας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας που σκοπό έχουν να προασπίζουν την εθνική κυριαρχία πρέπει να πάψουν να λειτουργούν κάτω από καθεστώς κομματοκρατίας, ώστε η υφιστάμενη παράγκα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων να πάψει να παράγει νέους «ΑΚΗΔΕΣ» και να κρύβει τους γνωστούς συνδαιτημόνες του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου