Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Έλεγχος των όπλων: Μια «καυτή πατάτα» που δεν ακουμπά καμια ηγεσία στις ΗΠΑ…

Έλεγχος των όπλων: Μια «καυτή πατάτα» που δεν ακουμπά καμια ηγεσία στις ΗΠΑ…
Το μακελειό στο Κολοράντο με τον 24χρονο Τζέιμς Χολμς να «γαζώνει» όποιον βρίσκει μπροστά του, επανέφερε στον δημόσιο διάλογο στις ΗΠΑ το ζήτημα της οπλοφορίας, ένα θέμα για το οποίο οι πολιτικές ηγεσίες κάνουν τα «στραβά μάτια», παρά τα συνεχή πολύνεκρα περιστατικά.
Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος πρόεδρος, Μιτ Ρόμνι,μπορεί να διέκοψαν εκτάκτως τις προεκλογικές τους περιοδείες, στις ομιλίες τους όμως δεν είπαν κουβέντα για τον έλεγχο της οπλοκατοχής.
Σύμφωνα με το Reuters, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ δεν μπαίνει στη διαδικασία να προχωρήσει σε αυστηρότερες ρυθμίσειςεπί του ζητήματος για ψηφοθηρικούς λόγους, αφού το «λόμπι των όπλων» (όπως η Εθνική Ένωση Όπλων - National Rifle Association) είναι πολύ ισχυρότερο σε σχέση με τους υποστηρικτές του αυστηρότερου ελέγχου.
Η οπλοφορία στις ΗΠΑ αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα, (γνωστό ως Δεύτερη Τροπολογία – Second Amendment), σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα σε οπλοφορία και οπλοκατοχή, για κυνήγι ή αυτοάμυνα, είναι αναφαίρετο για όλους τους αμερικανούς πολίτες.
Ένας από τους λίγους που άρθρωσαν δημόσιο λόγο, θίγοντας το θέμα είναι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης και εκατομμυριούχος, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος παρότρυνε Ομπάμα και Ρόμνι να αναφερθούν στο φλέγον ζήτημα.
«Δεν υπάρχει άλλη ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο με το πρόβλημα αυτό σε τέτοια έκταση.Έχουμε περισσότερα όπλα από ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε προεκλογικά, το 2008, να προωθήσει αυστηρότερες ρυθμίσεις,όμως η Εθνική Ένωση Όπλων (ΝΡΑ) του έκανε πόλεμο, ξοδεύοντας 40 εκατ. για να μην εκλεγεί. Έκτοτε, κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας δεν «ακούμπησε» το ζήτημα.
Παράλληλα, η εξαγγελία του Δημοκρατικού υποψηφίου, Αλ Γκορ το 2000 για αυστηρότερο έλεγχο των όπλων, ήταν μία από τις σημαντικότερες αιτίες της ήττας του από τον Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με αναλυτές.
Οι περισσότεροι Αμερικανοί πάντως δεν πιστεύουν ότι η αυστηροποίηση των νόμων θα αποτελέσει λύση, ενώ με το πέρασμα δύο δεκαετιών το ποσοστό αυτών που την υποστηρίζουν έχει πέσει από το 78% (1990) στο 44% (2010). Μία έρευνα του πρακτορείου Reuters τον Απρίλιο κατέδειξε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί (δύο στους τρεις) υπερασπίζονται το δικαίωμα να μπορούν να χρησιμοποιήσουν φονικά μέσα για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.
Τα σοκαριστικά περιστατικά στο Λύκειο του Κολουμπάιν το 1999 (16 μίλια από το μακελειό του Ντένβερ), του Βιρτζίνια Τεκ το 2007 και της Αριζόνα το 2011 φαίνεται πως δεν είναι αρκετά για να πείσουν τους κατοίκους των ΗΠΑ να αφήσουν τα όπλα.
Η NRA καταφέρνει μέσω της συντηρητικής και λαϊκιστικής ρητορικής της να πείθει τους πολίτες.
Οπότε, αναμένουμε, δυστυχώς, το επόμενο μακελειό…
Βαγγέλης Βιτζηλαίος για το newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου