Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Μήπως ο καναπές σας προσπαθεί να σας σκοτώσει;


 
Φανταστείτε μια κατάσταση όπου κυβερνητικοί αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι ορισμένες χημικές ουσίες ευθύνονται για την πρόκληση πολύ σοβαρών ασθενειών όπως καρκίνων και
νευρολογικών προβλημάτων, αλλά είναι λίγο ως πολύ ανήμποροι να απαγορεύσουν τη χρήση τους.
Αυτή είναι σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η κατάσταση με το ρυθμιστικό πλαίσιο χρήσης χημικών ουσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στα χαρτιά, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ έχει την εξουσιοδότηση να ρυθμίσει ή ακόμα και να απαγορεύσει τη χρήση τοξικών ουσιών.
Στην πράξη, η Αρχή συναντά τόσα πολλά εμπόδια που έχει σταματήσει το “κυνήγι” τοξικών ουσιών από το 1991, όταν δεν κατάφερε να απαγορεύσει τη χρήση αμιάντου.
Το ρυθμιστικό κενό επιχειρούν να καλύψουν περίπου 25 Πολιτείες, ωστόσο το πρόβλημα πηγάζει από την ανικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον να επιβάλλει το νόμο.
Πρόσφατα, σε μια σειρά άρθρων που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Chicago Tribune, αποκαλύφθηκε ότι η EPA δεν μπόρεσε να σταματήσει την ευρεία χρήση επιβραδυντικών φλόγας.
Οι εν λόγω χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται σε ο,τιδήποτε, από καλύμματα για καναπέδες έως τηλεοράσεις και αεροπλάνα, με στόχο να περιοριστεί ο κίνδυνος εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιάς. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε, είναι συχνά άχρηστα και χρησιμοποιούνται κατόπιν πιέσεων της χημικής βιομηχανίας.
Ορισμένα ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνων, άλλα κατηγορούνται για μείωση της ικανότητας αναπαραγωγής και άλλα για παχυσαρκία, άγχος και συμπεριφορικά προβλήματα.
Τα επιβραδυντικά φλόγας υποβαθμίζουν επίσης το περιβάλλον, με έρευνες να δείχνουν υψηλές συγκεντρώσεις βρωμιούχων επιβραδυντικών στην ατμόσφαιρα κοντά στις Μεγάλες Λίμνες, στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά, αλλά και στην άγρια ζωή.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι η προ σαρακονταετίας απαγόρευση χρήσης επιβραδυντικών στα παιδικές πυτζάμες στις ΗΠΑ δεν εμπόδισε τη χρήση τους σε βρεφικά καροτσάκια, καθίσματα αυτοκινήτων και άλλο παιδικό εξοπλισμό από αφρό πολυουρεθάνης.
Μεγάλο στοίχημα των περιβαλλοντικών Αρχών άλλα και της κεντρικής διοίκησης στις ΗΠΑ είναι η υποχρεωτική υποβολή στοιχείωνασφάλειας και υγείας εκ μέρους των χημικών βιομηχανιών πριν τη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου