Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Κυνηγοί μετάλλων: Ένα πλιάτσικο που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις


Ένα νέο “παράθυρο” λείας έχει ανοίξει εδώ και καιρό για επιτήδειους ληστές: οι κλοπές μετάλλων. Στόχος των ομάδων που κλέβουν χαλκό είναι εταιρίες όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΣΕ, αλλά και λατομεία, σχολεία, οικοδομές και παλιά απομονωμένα σπίτια. Το φαινόμενο έχει διογκωθεί, καθώς και η τιμή του χαλκού έχει πάρει για τα καλά την άνοδο. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος
Ανακοινώσεις της Αστυνομίας σκιαγραφούν εκτός από το μέγεθος του προβλήματος και τις ομάδες των ληστών. Πριν από λίγες μόνο ημέρες, στις 4 Ιουλίου, η αστυνομία συνέλλαβε δύο ληστές, ελληνικής καταγωγής, με ένα τόνο χαλκού στην κατοχή τους. Ο χαλκός ήταν υπό μορφή καλωδίων και μπαρών ασφαλείας των δρόμων. Στις 5 Ιουλίου κάποιοι έκλεψαν ότι μεταλλικό είχε στην αποθήκη του ο πρώην δήμαρχος Τρικάλων, Κώστας Παπαστεργίου. Στις 6 Ιουλίου σε σχολείο της Καλύμνου κάποιοι αφαίρεσαν όλους τους σωλήνες θέρμανσης.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Αστυνομίας, το φαινόμενο των “κυνηγών μετάλλων”, όπως έχουν ονομαστεί, είναι σε έξαρση καθώς η τιμή του χαλκού έχει εκτοξευθεί στα 5 ευρώ το κιλό.
Οι ληστείες γίνονται εκτεταμένα σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως σε περιοχές χωρίς κίνηση, όπως χωράφια. Επειδή δρούν σε οργανωμένες ομάδες εκτός από τις κατηγορίες για την κλοπή, οι ληστές μπορούν να επιβαρυνθούν και με κατηγορίες οργανωμένου εγκλήματος, όπως και εγκλήματος κατά συρροήν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, αναφορικά με το προφίλ των ληστών, κατά κύριο λόγο πρόκειται για Ρομά, ενώ στα κυκλώματα ληστών είναι Έλληνες, Πακιστανοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι. Μάλιστα, ανάλογα με το θράσσος αλλά και την “εμπειρία” της κάθε ομάδας, οι στόχοι διαφέρουν: οι πιο οργανωμένοι χτυπούν οργανισμούς, όπως η ΔΕΗ, ενώ οι πιο “ερασιτέχνες” κλέβουν οικοδομές, λάστιχα, και καλώδια.
Η ΔΕΗ είναι αυτή που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, οι ληστές με κίνδυνο της ζωής τους λόγω της έντασης του ρεύματος, δένουν τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ με αυτοκίνητο, τον ξηλώνουν, μετά τον ανοίγουν και παίρνουν ότι έχει μέσα, όπως πηνία και καλώδια. Ο κάθε μετασχηματιστής κοστίζει στην ΔΕΗ περίπου πέντε χιλιάδες ευρώ, και αξίζει να σκεφθεί κανείς ότι ο αριθμός των κλεμμένων μετασχηματιστών ξεπερνά τους 250, άρα μιλάμε για τουλάχιστον 1.250.000 ευρώ χωρίς τα έξοδα εγκατάστασης και μόνο για τις περιπτώσεις που έχουν εξιχνιαστεί.
Η ΔΕΗ έχει πλέον σχεδιάσει να κάνει καλύτερη εγκατάσταση μετασχηματιστών μέσα σε κλωβό δηλαδή και όχι μέσα σε κουτιά, όπως μέχρι τώρα. Επίσης, έχει την πρόθεση να εγκαταστήσει συναγερμούς που θα ειδοποιούν τις αρχές με την παραμικρή δόνηση.
Ακόμη, έχει υπάρξει συνεργασία με την Αστυνομία για να αποτραπούν άλλα περιστατικά αλλά και για να εντοπιστούν οι δράστες. Αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνει και η ΕΛ.ΑΣ., εκπρόσωπος της οποίας μάλιστα δήλωσε στο tvxs.gr ότι έχει υπάρξει εντολή και για την φύλαξη των γραμμών του ΟΣΕ, χωρίς αυτό να είναι εφικτό λόγω του μεγέθους του δικτύου των σιδηρογραμμών.
Αρκετά είναι και τα περιστατικά, όμως, που έχουν γίνει κλοπές και από κατοικίες πολιτών. Εκεί ανοίγουν τα κουτιά της ΔΕΗ και παίρνουν το περιεχόμενο ή απογυμνώνουν τα καλώδια του ΟΤΕ αφήνοντας έτσι ένα σπίτι χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, βέβαια, υπάρχει η προτίμηση στις εξοχικές κατοικίες, επειδή είναι πιο απομονωμένες.
Οι ληστές, αφού κλέψουν τη λεία τους, την καίνε ώστε να απομονώσουν τον χαλκό και να τον πουλήσουν με το κιλό. Η πώληση δεν γίνεται σε εταιρίες χυτηρίων καθώς εκεί ο υπεύθυνος κόβει τιμολόγιο για κάθε ποσότητα που αγοράζει. Έτσι ο κίνδυνος είναι μεγάλος για να εντοπιστεί ο ληστής. Απεναντίας, οι ληστέςπροτιμούν μάντρες σκραπ, όπου ο έλεγχος δεν υπάρχει, πουλώντας βέβαια σε μικρότερη τιμή (1 ευρώ λιγότερο το κιλό).
Αν και οι συλλήψεις που έχουν γίνει για αυτά τα περιστατικά είναι πολλές δεν μπορούμε να έχουμε στοιχεία ούτε του ακριβούς συνολικού μεγέθους της ζημιάς αλλά ούτε και ποσοστιαία προσέγγιση των συλλήψεων καθώς η περίπτωση της κλοπής μετάλλων εντάσσεται στην γενικότερη κατηγορία των κλοπών και όχι μεμονωμένα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, όμως, τονίζουν ότι ότι πλέον το φαινόμενο έχει πάρει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου