Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Η Σαουδική Αραβία επιτρέπει για πρώτη φορά τη συμμετοχή γυναικών στου Ολυμπιακούς


Η αθλήτρια ιππασίας, Ντάλμα Ρούσντι Μάλχας
H Σαουδική Αραβία θα επιτρέψει για πρώτη φορά στις αθλήτριες της να συμμετάσχουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Με μια σύντομη ανακοίνωση της, η σαουδαραβική πρεσβεία στο Λονδίνο τονίζει ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας θα «επιβλέπει τη συμμετοχή αθλητριών οι οποίες μπορούν να αγωνιστούν» στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.
Η απόφαση αυτή βάζει τέλος στην συζήτηση για το αν η Σαουδική Αραβία θα αποκλειστεί ή όχι εξαιτίας των διακρίσεων, καθώς στη δημόσια συμμετοχή των γυναικών σε αθλητικές διοργανώσεις αντιτίθενται πολλοί συντηρητικοί πολίτες της Σαουδικής Αραβίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα δεν υπάρχει σχεδόν καμία παράδοση γυναικείας συμμετοχής στον αθλητισμό.
Αξιωματούχοι της χώρας αναφέρουν ότι, λίγες εβδομάδες μόνο από τους αγώνες, η μόνη αθλήτρια ολυμπιακών προδιαγραφών είναι η αθλήτρια στην ιππασία Ντάλμα Ρούσντι Μάλχας.
Για τη Σαουδική Αραβία η απόφαση να επιτρέψει στις γυναίκες να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και μια ανατροπή της αντίδρασης στη συμμετοχή των γυναικών σε τέτοιου είδους διοργανώσεις.
Μέχρι πρόσφατα, και συγκεκριμένα τον Απρίλιο, όλα έδειχναν πως οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι θα υπέκυπταν στο λόμπι των συντηρητικών και θα απαγόρευαν την συμμετοχή γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τελικά, οι παρασκηνιακές συζητήσεις με επικεφαλής τον βασιλιά Αμπντάλα, ο οποίος επιθυμεί οι γυναίκες να διαδραματίζουν πιο ενεργό ρόλο στην κοινωνία της χώρας, οδήγησαν στο αντίθετο αποτέλεσμα.
Σε μυστικές συναντήσεις στη Τζέντα, αξιωματούχοι λένε ότι υπήρξε συναίνεση στα μέσα Ιουνίου, μεταξύ του βασιλιά, του διάδοχου του θρόνου, του υπουργού Εξωτερικών, του κορυφαίου θρησκευτικό κληρικού, Μεγάλου Μουφτή και άλλων, για να ανατρέψουν την απαγόρευση.
Ενώ όλα ήταν έτοιμα και επρόκειτο να γίνει η σχετική ανακοίνωση, ο αιφνίδιος θάνατος του διαδόχου Ναγιέφ καθυστέρησε τις εξελίξεις.
Όπως δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Σαουδικής πρεσβείας στο BBC «Ο βασιλιάς Αμπντάλα προσπαθεί να κινήσει τη διαδικασία μεταρρύθμισης με έναν λεπτό τρόπο, με την εξεύρεση της σωστής ισορροπίας».
«Για παράδειγμα, επέτρεψε τη συμμετοχή των γυναικών στο συμβούλιο της Σούρα -συμβουλευτικό όργανο-, ώστε η Ολυμπιακή απόφαση να αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης διαδικασίας, χωρίς να έχει απομονωθεί».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας έχει στηρίξει μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της αντιπολίτευσης.
Ο βασιλιάς Φαϊσάλ, ο οποίος εισήγαγε την τηλεόραση στη δεκαετία του 1960 και τελικά δολοφονήθηκε, επέμεινε στην εισαγωγή της εκπαίδευσης για τα κορίτσια.
Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου