Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Υποβάθμιση της Γερμανίας από την Egan Jones – EUR/USD στο 1,1600;

Ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης σίγουρα δεν έχει την αναγνωρισιμότητα και το ειδικό βάρος των τριών γνωστών, αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορεί να υποτιμηθεί η σημασία μιας τέτοιας κίνησης, όταν μάλιστα κατά το πρόσφατο παρελθόν, ο οίκος αυτός προηγήθηκε των υποβαθμίσεων από κάθε ένα από τους τρεις γνωστούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Σε γενικές γραμμές, το συμπέρασμα που βγαίνει από τη συγκεκριμένη κίνηση, είναι ότι οι αγορές ετοιμάζονται να προεξοφλήσουν ότι η κρίση χρέους αναμένεται να περάσει από την περιφέρεια στο κέντρο της Ευρώπης και να χτυπήσει και τη Γερμανία.

Βέβαια, αν υπάρξει και νέα υποβάθμιση από άλλον οίκο, αυτό θα προκαλέσει μεγάλο πανικό στις αγορές. Παρόλα αυτά, η υποβάθμιση αυτή και ενδεχομένως και άλλες, εγείρουν ένα σημαντικό ερώτημα: επιθυμεί η Γερμανία την υποβάθμισή της;

Κατά την άποψή μας ναι. Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί αλλά στους βασικότερους συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι χωρίς αξιολόγηση ΑΑΑ είναι ανώφελο να συζητάει κανείς για ευρωομόλογα. Άρα η Γερμανία θα καταφέρει εύκολα να ξεφύγει από αυτή την πίεση. 

Βέβαια, μια κίνηση υποβάθμισης θα επιφέρει και την υποβάθμιση της ευρωζώνης και του EFSF, ενώ θα πλήξει και τον ESM. Το παζλ των αγορών γίνεται όλο και πιο δύσκολο και για το λόγο αυτό θα παρακολουθούμε στενά κάθε εξέλιξη.

Όσον αφορά την ΕΚΤ, ο ισολογισμός της αυξήθηκε κατά €31 δισ. την προηγούμενη εβδομάδα και σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό στα €3,058 τρισ. Με βάση έναν σύνθετο δείκτη που συγκρίνει τη Fed και την ΕΚΤ, η δίκαιη τιμή της ισοτιμίας EUR/USD μετά από αυτή την εξέλιξη είναι το 1,1600.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου