Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Χαμηλώνει τις προσδοκίες επαναδιαπραγμάτευσης ο Σαμαράς


«Φτερά» φαίνεται πως κάνουν οι προεκλογικές εξαγγελίες Σαμαρά περί σκληρής επαναδιαπραγμάτευσης των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης. Στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, που μετέφερε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαμηλώνει σαφώς τους τόνους, προτάσσοντας ως  μόνο ζητούμενο στην παρούσα φάση την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. Παράλληλα, δεσμεύεται για επιτάχυνση της εφαρμογή των μέτρων, με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις.
 
Στην επιστολή Σαμαρά δηλώνεται ξεκάθαρα πως «η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης». Μάλιστα, «η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του προγράμματος».

Ο κ. Σαμαράς δεσμεύεται επίσης ότι θα επιταχύνει την εφαρμογή του προγράμματος με έμφαση
στον τομέα των Ιδιωτικοποιήσεων.

Ως προς το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της δανειακής σύμβασης, ο κ. Σαμαράς κάνει απλώς λόγο για «ορισμένες αναγκαίες τροποποιήσεις», εστιάζοντας στην ανάγκη επιμήκυνσης του προγράμματος κατά ένα ή δύο έτη.
Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει πιο ήπιους τόνους, και ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία, αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως τη νέα κυβέρνηση, είναι να κερδίσει χρόνο.
Γι' αυτό και στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους εταίρους τους διαβεβαιώνει ότι αποδέχεται τον πυρήνα της δανειακής σύμβασης και του εφαρμοζόμενου οικονομικού προγράμματος, με τις αναγκαίες όμως τροποποιήσεις -βελτιώσεις για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ύφεσης.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν την Πέμπτη ότι η προγραμματική συμφωνία των τριών έχει ορίζοντα τετραετίας και το μόνο αίτημα που είναι ώριμο για να πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αυτή τη στιγμή, είναι η παράταση του χρόνου προσαρμογής. Σε δεύτερη φάση, ίσως, και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα δήλωνε χθες στο Dow Jones Newswires πως η Ελλάδα δεν προτίθεται να οπισθοχωρήσει μονομερώς από τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το Μνημόνιο, επιθυμεί ωστόσο να παρατείνει την προθεσμία που της έχει δοθεί, εξαιτίας της πολύ βαθύτερης ύφεσης που θα φθάσει το 6,7% φέτος.

Αποκαλυπτικό των διαθέσεων της νέας κυβέρνησης είναι επίσης σημερινόδημοσίευμα του «Έθνους», σύμφωνα με το οποίο η πρώτη κυβερνητική κίνηση για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα μέσα στο καλοκαίρι είναι η κατάργηση ή ησυγχώνευση 60 Οργανισμών. Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταφέρουν πως με αυτόν τον τρόπο «θα διευκολυνθεί η συζήτηση για την τροποποίηση του Μνημονίου».
Σε ανακοίνωσή του σχετικά με την επιστολή του πρωθυπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για υποταγή του κ. Σαμαρά στους δανειστές. Όπως αναφέρει, ο κ. Σαμαράς στην επιστολή του ούτε καν «ψέλλισε» τη δική του προεκλογική δέσμευση για «επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου». «Με αυτό τον τρόπο», σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «δείχνει την υποταγή του στους δανειστές και αποδεικνύει ότι παραμένει πιστός στην εφαρμογή της καταστροφικής πολιτικής του μνημονίου για το λαό και τη χώρα». Για εμμονή του Τσίπρα, να αντιπολιτεύεται τη χώρα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου. 
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σχολιάζει πως «η επιστολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στους ηγέτες της ΕΕ επιβεβαιώνει ότι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, η οποία προβλήθηκε κατά κόρον στην προεκλογική περίοδο από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ είχε καθαρά ψηφοθηρικό χαρακτήρα». Προσθέτει ότι «η όποια επαναδιαπραγμάτευση γίνει, δεν αφορά στα λαϊκά συμφέροντα, αλλά στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου