Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

«Διπλωματική» η ασθένεια Ράπανου; Με Αβραμόπουλο στη Σύνοδο Κορυφής


Χωρίς οικονομικό επιτελείο παραμένει η κυβέρνηση καθώς η αιφνίδια ασθένεια του Βασίλη Ράπανου οδηγεί σε ανατροπή των σχεδιασμών του Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι βέβαιος ότι ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας θα αποδεχθεί τελικά την πρόσκληση του πρωθυπουργού και θα ορκιστεί υπουργός Οικονομικών. Την ίδια ώρα, λόγω της ασθένειας του Αντώνη Σαμαρά, την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής θα εκπροσωπήσει ο υπ. Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Παράλληλα το ενδεχόμενο να συνοδεύσουν τον κ. Αβραμόπουλο στις Βρυξέλες εξετάζουν οι Βενιζέλος και Κουβέλης οι οποίοι μάλιστα έχουν προγραμματίσει για το μεσημέρι συνάντηση στη Βουλή.

Διπλωματική η ασθένεια Ράπανου;

Σε ανατροπή των σχεδιασμών του κ. Σαμαρά οδηγεί η αιφνίδια ασθένεια του κ. Βασ. Ράπανου, καθώς, σύμφωνα και με πληροφορίες τουtvxs, κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι βέβαιος ότι ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας θα ορκιστεί τελικά υπ. Οικονομικών. Επιπλέον, σύμφωνα με διαρροές στελέχη της ΝΔ βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση νέων προσώπων.

Οι εν λόγω πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ράπανος δεν θα αποδεχτεί τελικά τη θέση του υπουργού, λόγω της κλονισμένης υγείας του αλλά και διότι αιφνιδιάστηκε από τις επιλογές του πρωθυπουργού για το οικονομικό επιτελείο. Πιο συγκεκριμένα φάνηκε ενοχλημένος από την άρνηση Σαμαρά
να υπουργοποιήσει τους κ. Ζανιά, Στουρνάρα και Γιαννίτση.

Το Έθνος σημειώνει δε, ότι μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου παραδέχονταν ότι ο κ. Ράπανος αιφνιδιάστηκε όταν πληροφορήθηκε τη σύνθεση της κυβέρνησης, καθώς είχε διαβεβαιώσεις περί συμμετοχής των συγκεκριμένων προσώπων στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα αναμένεται επίσημη τοποθέτηση του κ. Ράπανου εντός της ημέρας.

Εκτιμήσεις πάντως αναφέρουν ότι το θέμα της υγείας του κ.Ράπανου λειτουργεί επικοινωνιακά προς όφελος της κυβέρνησης, καθώς μια πιθανή άρνηση του να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας, θα χρεωθεί στην περιπέτεια της υγείας του και όχι σε πολιτική διαφωνία.

Με Αβραμόπουλο στη Σύνοδο Κορυφής

Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος ορίστηκε να είναι ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, μετά την αδυναμία του πρωθυπουργού να μεταβεί στις Βρυξέλλες. Πάντως σήμερα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης υποστήριξε τη Δευτέρα ότι στη σύνοδο κορυφής δεν θα ληφθούν αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γ.Ζανιάς, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο βουλευτής Επικρατείας Χρ.Λαζαρίδης και ο κυβερνητικός εκπροσώπος Σίμος Κεδίκογλου.

Για τα αποτελέσματα της σύσκεψης αναμένεται να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 17:00. Ανάλογη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών και την Τετάρτη το πρωί.

Δ. Αβραμόπουλος, Γ. Ζανιάς, Κ. Χατζηδάκης και Χρ. Σταϊκούρας, θα αποτελούν την  ελληνική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο Κορυφής με απόφαση του Αντ. Σαμαρά. Την ίδια ώρα πάντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταβούν κι εκείνοι στη Σύνοδο Κορυφής.

Συνάντηση Βενιζέλου - Κουβέλη

Στη συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αναμένεται, στο μεταξύ, να ξεκαθαριστεί εάν τελικά θα υλοποιηθεί η πρόταση να συνοδεύσουν στις Βρυξέλλες και οι δύο αρχηγοί τον επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, δηλαδή τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Μετά την επικοινωνία που θα έχουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, πιθανότατα, θα επισκεφθούν τον Αντώνη Σαμαρά στο Αττικό Νοσοκομείο.

Ασθενεί η κυβέρνηση

Εξιτήριο αναμένεται να πάρει σήμερα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η χειρουργική επέμβαση στο μάτι στην οποία υποβλήθηκε ήταν επιτυχημένη, ωστόσο, η ακινησία μιας εβδομάδας είναι επιβεβλημένη και οδήγησε στη ματαίωση της μετάβασης του κ. Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής και πιθανότατα στη μίνι αναβολή της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ αναβάλλεται για λίγες ημέρες και η άφιξη της τρόικας στην Αθήνα λόγω των προβλημάτων υγείας τόσο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά όσο και του υπουργού Οικονομικών Βασίλη Ράπανου.

Οι τρεις επικεφαλής της τρόικας, που βάσει προγράμματος αναμένονταν σήμερα στην Αθήνα, θα έλθουν πιθανότατα την επόμενη Δευτέρα 2 Ιουλίου συνοδευόμενοι από πολυμελή τεχνικά κλιμάκια.

Παράλληλα, αναβολή για τουλάχιστον δύο ημέρες παίρνει η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Η συζήτηση επρόκειτο να ξεκινήσει το Σάββατο, ωστόσο αναμένεται να μετατεθεί για την ερχόμενη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου