Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΟΙ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΟΤΕΣ



Όταν χτες διάβαζα τα σχόλία διάφορων για τις δηλώσεις του Στρατούλη, από την μία έβλεπα τον υπόγειο πόλεμο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη ήθελα πραγματικά να βάλω τα γέλια με την αθλιότητα κάποιων. Ειδικά κάποιων που το παίζουν και οπαδοί του ρόλου των τραπεζών στην ανάπτυξη. Δηλαδή τι είπε χτες ο Στρατούλης και έπαθαν όλοι πανικό;
 Είπε ότι οι κρατικοποιημένες τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τις καταθέσεις και ότι κεφάλαια έχουν για να δημιουργήσουν ρευστότητα στην αγορά. Ε και; Που είναι το πρόβλημα; Δηλαδή ποια λεφτά δανείζουν τόσους αιώνες οι τράπεζες; Μα φυσικά τα λεφτά των καταθέσεων. Βέβαια τα τελευταία χρόνια δανείζουν και λογιστικό αέρα αλλά η ουσία και η ιδέα παραμένει η ίδια. Επειδή οι καταθέτες ποτέ δεν ζητούν μαζικά τα χρήματά τους οι Τράπεζες εκμεταλλεύονται το γεγονός  και τα δανείζουν. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο δίνουν και τόκο στους καταθέτες.
 Από που βγαίνει λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεσμεύσει τις καταθέσεις; Μήπως σκοπεύουν κάποιοι να αποπειραθούν να αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους για να δημιουργήσουν οικονομικό χάος. Μα τότε και βέβαια οι τράπεζες θα ακινητοποιήσουν τους λογαριασμούς για έναν και μόνο λόγο, ότι τα χρήματα των καταθέσεων δεν υπάρχουν εδώ και καιρό. Τα έχουν δώσει σε ακάλυπτα δάνεια εδώ και καιρό. Ακριβώς αυτό είναι που φοβούνται οι τραπεζίτες.
 Φοβούνται ότι αν χάσουν τον έλεγχο τον τραπεζών μάσα από την ανακεφαλαιοποίηση , τότε θα αποκαλυφθεί  το φαγοπότι που έχουν στήσει εδώ και χρόνια στην πλάτη των καταθετών, των μικρομετόχων αλλά και τελικά ολόκληρης της κοινωνίας . Γιατί η μαγική λέξη που είπε ο Στρατούλης και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ήταν ο δημόσιος έλεγχος. Αυτό είναι που ούτε θέλουν να ακούσουν οι τραπεζίτες και μια σειρά από οικονομικά συμφέροντα στην χώρα. Δημόσιος έλεγχος η μαγική λέξη. Όσοι ξέρουν λίγο τι γίνετε εδώ και καιρό σχετικά με τις τράπεζες στην χώρα ξέρουν και γιατί δεν έχει προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση. Απλά οι τραπεζίτες εκβιάζουν και απαιτούν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να τα πάρουν όλα. Δηλαδή και τα λεφτά που θα κάνουν τις τράπεζες βιώσιμες και την διαβεβαίωση ότι αυτές θα μείνουν στα χέρια τους και κάτω από τον έλεγχό τους. Αυτά βέβαια μόνο σε μπανανίες γίνονται γιατί ακόμα και στον ναό του καπιταλισμού τις ΗΠΑ οι τράπεζες που διασώθηκαν πέρασαν ουσιαστικά υπό δημόσιο έλεγχο.
 Κλίνοντας και για να μην μας περνάτε όλους για αγράμματους να πω ότι όσο και να πιέσουν τις τιμές των μετοχών δεν θα βρεθούν και πολλά αυτιά να τους ακούσουν. Όσοι ασχολούνται με το άθλημα του χρηματιστηρίου ξέρουν ότι τα λεφτά τους τα έχουν χάσει εδώ και καιρό με όποιο τρόπο και αν διασωθούν οι τράπεζες. Και για να μην πει κανένας που θα βρει τα λεφτά ο ΣΥΡΙΖΑ να τις περάσει υπό δημόσιο έλεγχο η απάντηση είναι προφανής από την ΤΤΕ που μπορεί να δανείζετε με ότι ενέχυρο θέλει ακόμα και αέρα κοπανιστό.
 Νομίζω ότι ήρθε καιρός να τελειώνουμε με το φτηνό χαμηλού επιπέδου συνασπισμό εξουσίας που απομυζά τόσα χρόνια την εργασία μας. Έστω και μια όχι τόσο επαναστατική μέθοδος θετικό θα είναι να τους στείλουμε στον αγύριστο ....     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου