Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Απορία....μιας άσχετης!

Λοιπόν οι τράπεζες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, σωστά?
Οταν ένας επιχειρηματίας πέφτει έξω, είτε γιατί δεν χειρίστηκε καλά τα κεφάλαιά του είτε γιατί στάθηκε άτυχος στην επιχείρηση του κλείνει....και χρωστάει..
Τώρα, όταν οι τράπεζες ρίσκαραν τα κεφάλαιά τους δίνοντας ασύστολα και ενεξέλεγκτα δάνεια (επιβραβεύοντας μάλιστα τα golden boy  που τα έκαναν ) σε πρόσωπα ή εταιρείες που δεν είχαν εγγύηση επιστροφής του δανείου,  και η ιδιωτική εταιρεία-τράπεζα ''πτωχεύει'' ( αφου οι αφερέγγυοι δεν μπορουν να αποπληρώσουν) ,
 ΓΙΑΤΙ το κράτος- δηλαδή εμείς- να ορθοποδήσουμε αυτήν την επιχείρηση??
 ΓΙΑΤΙ αυτή την επιχείρηση πρέπει να την προστατέψουμε ενώ τις άλλες να μη πω τι τις κάνουμε??
 ΓΙΑΤΙ πρέπει εγώ να πληρώνω το δάνειο που κακώς έδωσε το golden boy?? που βραβευτηκε κιόλας για την μαλακία του??
Για να προλάβω κάποιον που θα μου πει οτι την βοηθάμε για να σώσουμε τα λεφτά του κοσμάκη...μπούρδες!!!    τα κέρδη των μετόχων βοηθάμε, ειδάλλως ας τους δεσμεύσουν τις περιουσίες ....όπως κάνουν στον απλό επιχειρηματία..για να εξοφλήσουν τα χρέη τους και να κλείσουν...αλλά δεν είδα κανένα μεγαλοτραπεζίτη να εχει πρόβλημα αλλαγής του βιοτικού του επιπέδου.....
Απορίες μιας άσχετης γυμνάστριας.....παρακαλώ όποιος οικονομολόγος μπορεί να μου απαντήσει με απλά, λίγα και κατανοητά λόγια....θα με βοηθούσε να καταλάβω το μπουρδελοσύστημα που ζούμε..ευχαριστώ.
ΖΒΣ

2 σχόλια:

  1. Klearchos Panousis10/5/12, 2:00 μ.μ.

    Λίγο μπακάλικα, αλλά σωστά: Λίγο πριν κλείσει μία τράπεζα φροντίζει να ''πουλήσει'' τα δάνειά της σε μία άλλη προκειμένου να εισπραχθούν, άρα οι οφειλές των πολιτών μένουν. Με αυτα τα τελευταία λεφτά που θα μείνουν στα ταμεία τους, εξοφλουν τις υποχρεώσεις του σε μισθοδοσία, ταμεία ασφάλισης και εφάπαξ (στην καλύτερη περίπτωση).
    Τώρα επειδή η τρύπα είναι 63δις, (κατά άλλους 100 δις)δεν θα κλείσει μόνο μία τράπεζα αλλά όλες (θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα).
    Οι κοινωνίες όμως έχουν μάθει να συναλλάσονται με τραπεζικούς όρους- φαντάσου ουρά στην εφορία που τα λεφτά θα εμέναν στο ταμείο της Εφορίας μέχρι να μεταφερθούν που;;;, όπου θα τα συγκέντρωναν και θα τα έδιναν σύνταξη ή μισθούς στους ΔΥ με κούτες Pampers, και σε τι χρονικά περιθώρια θα γινόταν Πανελλαδικά;;;
    Υπάρχει λοιπόν η άποψη κρατικοποίησης των Τραπεζών, χοντρικά λοιπόν ακόμα 63 δις έλλειμα στην κρατική μηχανή ή αν γίνει όπως Αργεντινή: οι τράπεζες για ένα διάστημα δεν θα επιτρέπουν αναλήψεις αλλά θα διεκδικούν τις δόσεις των δανείων από τους πολίτες και θα στεγνώσουν την εγχωρια αγορά.
    Δυστυχώς το δημόσιο σύστημα έχει μπεί σε λειτουργία με την αναγκαστική παρέμβαση του Τραπεζικού συστήματος (όλοι οι λογαρασμοί πληρώνονται σε Τράπεζες) και δεν έχει ακόμα δημιουργήσει εναλλακτικούς δρόμους κυκλοφορίας του χρήματος.
    Υπάρχει και η μέθοδος της ανταλλακτικής οικονομίας, αλλά τότε περιορίζεσαι τοπικά και δεν μπορείς να ζητήσεις από τον υπόλοιπο κόσμο τα προϊόντα που δεν παράγεις (πετρέλαιο και παράγωγα κυρίως, όλα τα άλλα τα βρίσκουμε).
    Το κακό είναι ότι μέχρι να προσαρμοστούμε θα εμφανίστουν αυτοί που έχουν απεμπλακεί από το ντόπιο Τραπεζικό σύστημα και θα ρίχνουν τα μοναδικά λεφτά στην αγορά και θα καθυστερούν την μετάβαση αλλά και θα καθορίζουν τις (χαμηλές) τιμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξαναρωτώ.....γιατι δεν δεσμευεται η περιουσία χρεοκωπημένων?? γιατι αυτοι συνεχίζουν την ζωή τους κανονικά ενω απετυχε η επιχείρηση τους??

      Διαγραφή