Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Πρώτα η τρόικα και μετά οι δόσεις της βοήθειας

Η σύγχυση που επικρατεί στην Ε.Ε. για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ενεργοποίησε χθες το πρωί τον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης και οδηγεί στην απόφαση για πάγωμα των δόσεων προς την Ελλάδα μετά τον Ιούνιο αν προηγουμένως δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, ώστε να έρθει η τρόικα και να γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος. 

Όπως μετέδωσε το Euro2day από το πρωϊ, χθες οι εκπρόσωποι της Φινλανδίας, τηςΟλλανδίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας στo European Working Group έθεσανθέμα παγώματος της δόσης των 5,2 δισ. ευρώ, η οποία ήταν προγραμματισμένο να μπει σήμερα στα ταμεία του κράτους. 

Δημιουργήθηκε αναβρασμός και το θέμα έφθασε σε επίπεδο υπουργών οικονομικών που συμμετέχουν στο Δ.Σ. του EFSF, από το οποίο εκταμιεύονται οι δόσεις του ελληνικού ταμείου. 
 
Οι χώρες τους σκληρού πυρήνα επέμειναν ότι η δόση πρέπει να παγώσει έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιποι θεώρησαν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έστελνε λάθος μηνύματα στον ελληνικό λαό καθώς η δόση είχε εγκριθεί από τον Μάρτιο και η έγκριση αυτή βασίστηκε πάνω στη θετική αξιολόγηση της τρόικας για τα μέτρα που έλαβε και εφάρμοσε η χώρα μας.
Το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης ήταν να βρεθεί η μέση λύση χορήγησης των 4,2 δισ. ευρώ και της παρακράτησης του 1 δισ. Με άλλα λόγια, η απόφαση του EFSF ήταν να διασφαλιστούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους δανειστές και μόνο

Όμως, το ανησυχητικό στις χθεσινές διαβουλεύσεις ήταν η τάση που διαπιστώθηκε σε επίπεδο EWG (σε τηλεδιάσκεψη στην οποία δεν συμμετείχαν όλες οι χώρες) ότι η Ε.Ε. πρέπει να παγώσει τη μεγάλη δόση του δανείου που αναμένεται στο τέλος Ιουνίου. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο συνεπώς -για ακόμα μία φορά- οι δανειστές έχουν την πολυτέλεια να πιέσουν, αδιαφορώντας για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας. 

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε σήμερα το μεσημέρι ο επικεφαλής του
EFSF Klaus Regling, με δηλώσεις του στο Reuters. Mε αφορμή την αποστολή της των 4,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ξεκαθάρισε ότι "δεν θα εκταμιευτούν άλλες δόσεις προς την Ελλάδα μετά τον Ιούνιο, μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα επίσκεψη της τρόικας στη χώρα". Οπως είναι γνωστό η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα αν προηγουμένως δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση με την οποία θα διαπραγματευτεί τα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο.

Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα πως η Γερμανία έχει σκοπό να συνεχίσει την τακτική της λιτότητας για την Ελλάδα, όμως την ίδια στιγμή εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο χαλάρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και τηςΙσπανίας

Αναζητείται γραμμή

Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κοινή γραμμή στην Ε.Ε. για την Ελλάδα. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη σημερινή συνάντηση του νέου Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τον πρόεδρο του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η Γαλλία δεν φαίνεται διατεθειμένη να δείξει σήματα ταύτισης με τη χώρα μας πριν διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα μέσα στην ευρωζώνη. Σίγουρα μια επικοινωνιακή στήριξη μπορεί να υπάρξει, όμως ας μην ξαφνιαστούμε εάν μέσα στα συμβούλια ο νέος πρόεδρος δεν είναι και τόσο ένθερμος υποστηρικτής. 

Από την άλλη, ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ ετοιμάζεται να ταχθεί υπέρ της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά ένα ή δύο έτη, συντασσόμενος με τη λογική του ΔΝΤ. 

Η εικόνα της χώρας μας χειροτέρεψε απότομα τις τελευταίες 24 ώρες αν αναλογιστεί κανείς τονβομβαρδισμό των προειδοποιήσεων και των απειλών για έξοδο από το ευρώ, κυρίως από τη Γερμανία, απ' όπου υπήρξε μπαράζ δηλώσεων από Μέρκελ, Σόιμπλε και Βεστερβέλε. 

Δυστυχώς, η πληροφόρηση που φθάνει στα υψηλά κλιμάκια της Ε.Ε. είναι συγκεχυμένη και δεν δίνει την ορθή εικόνα των πολιτικών εξελίξεων και το πώς πραγματικά σκέφτονται οι πολίτες. 

Σε αυτό επηρέασε αρνητικά και ο υπερβάλλων ζήλος στελεχών και πρώην υπουργών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αρκετοί ομόλογοί τους επικοινώνησαν τις τελευταίες δύο μέρες ώστε να πληροφορηθούν τις εξελίξεις. Και βεβαίως έλαβαν μια διαστρεβλωμένη εικόνα. Κάποιοι, μάλιστα, φέρονται να μετέφεραν την άποψη ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ. Ανάλογη ήταν η πληροφόρηση και από άλλες πηγές, όπως οι υπεύθυνοι ορισμένων πρεσβειών, γεγονός που επέτεινε τη σύγχιση.

Βεβαίως, η πληροφόρηση αυτή εξυπηρετούσε μικροκομματικές σκοπιμότητες, πιθανότατα εν όψει νέων εκλογών ή ζυμώσεων. Όπως έγραψε χθες το euro2day, οι δανειστές ελπίζουν ότι την ύστατη στιγμή ο Κάρολος Παπούλιας θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση αποδοχής. 

Αλλά ακόμα και αν γίνει μια τέτοια κυβέρνηση, δεν αναμένεται να μακροημερεύσει άρα τα κόμματα ετοιμάζουν τη στρατηγική της επόμενης μέρας. Προφανώς η στρατηγική κάποιων αξιωματούχων του ΠΑΣΟΚ είναι να ενθαρρύνουν την Ε.Ε. και το ΔΝΤ να συνεχίσουν την πολιτική απειλών προς την Ελλάδα, με τη λογική ότι οι πολίτες θα αναζητήσουν ασφάλεια στα μεγάλα κόμματα ως τη μόνη λύση. 

Η στρατηγική αυτή, όμως, έχει βαρύτατες συνέπειες για τη χώρα και άρχισε να διαφαίνεται από τη χθεσινή αναμπουμπούλα για την εκταμίευση μιας ήδη εγκεκριμένης δόσης. 

Μήπως κάποιοι εξακολουθούν να παίζουν με τη φωτιά; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου