Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Oι Σέρβοι ψηφίζουν για Πρόεδρο, Βουλή και τοπική αυτοδιοίκηση



Ανοιξαν οι κάλπες για τις προεδρικές, βουλευτικές και δημοτικές εκλογές στη χώρα
Oι Σέρβοι ψηφίζουν για Πρόεδρο, Βουλή και τοπική αυτοδιοίκηση

Εκλογές σε όλα τα επίπεδα εξουσίας διεξάγονται σήμερα στη Σερβία. Οι κάλπες σε 8.391 εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7 π.μ. (τοπική ώρα) και θα κλείσουν στις 8 μ.μ.

Οι 6.770.013 πολίτες με δικαίωμα ψήφου καλούνται να εκλέξουν Πρόεδρο Δημοκρατίας, τους εκπροσώπους τους στη Βουλή και τα μέλη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το προεδρικό αξίωμα διεκδικούν δώδεκα υποψήφιοι. Ωστόσο, δεν αναμένεται να λάβει κάποιος από τον πρώτο γύρο  ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ψήφων για να αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο τέως Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς και ο υποψήφιος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Στη διεκδίκηση των 250 εδρών του κοινοβουλίου συμμετέχουν 18 πολιτικοί συνδυασμοί. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, κανένας τους δεν αναμένεται να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) του Μπόρις Τάντιτς και το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Τόμισλαβ Νίκολιτς φέρονται
να καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις, με πολύ μικρή διαφορά μεταξύ τους.

Καταλυτικό ρόλο στις μελλοντικές διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα παίξει, πιθανότατα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας (SPS), που οι δημοσκοπήσεις το θέλουν να έρχεται τρίτο στην προτίμηση των ψηφοφόρων.

Στο Κόσοβο, παρά τις αντιρρήσεις της Πρίστινας, θα λειτουργήσουν 90 εκλογικά τμήματα, όπου θα μπορούν να ψηφίσουν οι 109.000 Σέρβοι που ζουν στην περιοχή.

Οι εκλογές στο Κόσοβο διεξάγονται υπό την επίβλεψη του ΟΑΣΕ, που την τελευταία στιγμή αποδέχθηκε σχετικό αίτημα της σερβικής κυβέρνησης. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έλαβε στο Κόσοβο η διεθνής στρατιωτική δύναμη (KFOR), ενώ έντονη είναι και η παρουσία της αστυνομίας, ώστε να αποτραπούν επεισόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου