Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Αν υπήρχε μια σοβαρότητα για να βρεθούν οι ληστές του κράτους θα είχαν βρεθεί.



Έλληνας φοροφυγάς
της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου04/03/2011


Χρίστος Mπάτζιος
φοροδιαφυγή


Καθώς όλοι επιμένουν πως η φοροδιαφυγή είναι το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και η κυβέρνηση αναζητεί (όπως λέει) τον τρόπο για να πατάξει την φοροδιαφυγή και να συνάψει κάποιου είδους συμφωνία με τις Ελβετικές Τράπεζες, άλλες χώρες, λύνουν τα προβλήματα τους δραστικά.
Ο Έλληνας Χρίστος Mπάτζιος, Στέλεχος της Credit Suisse, κρατείται στις ΗΠΑ ως συνένοχος φοροδιαφυγής Αμερικανών

πολιτών. Θεωρείται συνένοχος στη φοροδιαφυγή Αμερικανών πολιτών. Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι στη λίστα προτεραιοτήτων για τις Αμερικανικές Αρχές. Οι ΗΠΑ δεν κυνηγούν μόνο τους φοροφυγάδες αλλά και τραπεζικά στελέχη τα οποία είναι ύποπτα για την «παροχή υπηρεσιών» σε πολίτες που δεν δηλώνουν τα εισοδήματα τους στην πατρίδα. Το 2009, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατέληξε σε συμφωνία με την ελβετική UBS για την αποκάλυψη της ταυτότητας χιλιάδων Αμερικανών ύποπτων για φοροδιαφυγή. Η τράπεζα εντέλει κατέβαλλε στις ΗΠΑ πρόστιμο 750 εκατ. δολαρίων.
Ο Χρίστος Mπάτζιος, στέλεχος της Credit Suisse, συνελήφθη κατά την είσοδό του στις ΗΠΑ. Ανώνυμη πηγή της Credit Suisse δήλωσε στο Reuters ότι η προσωποκράτηση του κ. Μπάτζιου συσχετίζεται με δραστηριότητές του πριν ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του στη συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα. Οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι εξετάζεται ο ρόλος του ως συμβούλου εύπορων πελατών που διέμεναν στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και Αμερικανοί πολίτες οι οποίοι δεν πλήρωναν φόρους της τάξεως δεκάδων χιλιάδων δολαρίων. Εάν η αμερικανική Δικαιοσύνη στραφεί εναντίον του, τότε η υπόθεση θα δικαστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ρέτζο Γκαντόλα ήταν το πρώτο στέλεχος της UBS που του απαγγέλθηκαν προσωπικά κατηγορίες μετά τον συμβιβασμό μεταξύ UBS και του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι παρείχε συμβουλές σε Αμερικανούς πελάτες για να αποφύγουν την καταβολή υψηλών φόρων. Οι ΗΠΑ αντιμέτωπες με την κρίση αποφάσισαν να λύσουν το θέμα της φοροδιαφυγής με Κάθε δυνατό τρόπο αντιμετωπίζοντας το σαν οικονομικό έγκλημα.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποια συμφωνία ανάμεσα στη χώρα μας και τις Ελβετικές τράπεζες. Άλλωστε η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη κυνηγήσει εκείνους που γνωρίζει ότι δεν έχουν πληρώσει φόρο στο ελληνικό κράτος. Ακόμη και αν μια τέτοια συμφωνία επιτευχθεί ποιοι λογαριασμοί θα ανοίξουν; Εκείνοι των Ελλήνων πολιτικών; Και ποιων πολιτικών; Η ιστορία του Έλληνα φοροφυγά είναι σαν ταινία μυστηρίου. Όλοι κάνουν λόγο για αυτόν, αλλά εκείνος δεν είναι πουθενά. Αν υπήρχε μια σοβαρότητα για να βρεθούν οι ληστές του κράτους θα είχαν βρεθεί. Προς το παρόν η φοροδιαφυγή είναι μια καλή δικαιολογία για να καλυφθούν τα αμέτρητα λάθη που έχουν γίνει και να χρονοτριβούμε. Και μάλλον οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες είναι εκείνοι που κυνηγούν τους φοροφυγάδες. Για αυτό το πιο πιθανόν είναι ότι δεν θα συλληφθούν ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου