Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Δεν ευθύνονται οι υψηλοί μισθοί για την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας







Δεν ευθύνονται οι υψηλοί μισθοί για την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με έκθεση του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ, η οποία τονίζει ότι η επιδείνωση οφείλεται κυρίως στην ονομαστική συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ. Το Ινστιτούτο Εργασίας αναφέρει επίσης ότι σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν από τις χαμηλότερες αποδοχές, όταν οι επιχειρήσεις στη χώρα µας διατηρούν από τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», όπως σηµειώνει στον πρόλογο της µελέτης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, από την ανάλυση προκύπτει ότι τόσο οι µεταβολές στο µέσο περιθώριο κέρδους όσο και οι µεταβολές του κόστους εργασίας ανά µονάδα προϊόντος δεν επηρέασαν σηµαντικά την ανταγωνιστικότητα κατά την περίοδο 1995-2009, διότι αθροιστικά µεταβλήθηκαν µε ρυθµούς ανάλογους προς τους αντίστοιχους στις 35 κυριότερες ανταγωνίστριες χώρες.

Η έκθεση υπογραμμίζει πως ο επιχειρηµατικός τοµέας δεν θυσίασε την υψηλή κερδοφορία του για να επιτευχθεί η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η οποία αντίθετα επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της ανατίµησης του ενιαίου νοµίσµατος. Η ανατίμηση αυτή κατέστησε τα ελληνικά προϊόντα (αγαθά και υπηρεσίες) ακριβότερα και υπέσκαψε την ανταγωνιστικότητά τους. Ειδικότερα:

-Το πραγματικό ετήσιο κόστος εργασίας στην Ελλάδα παρουσίασε κατά την περίοδο 1995-2009 μεγάλες αυξήσεις. Ωστόσο, το πραγματικό ετήσιο κόστος εργασίας στην Ελλάδα παρέμενε το 2009 σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο στις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες: περίπου κατά 35% έναντι των μικρών χωρών της Βόρειας Ευρώπης, 25% έναντι της Γαλλίας και της Βρετανίας, περίπου 20% έναντι της Ιταλίας και της Ισπανίας.

-Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου 1995-2009, το µέσο περιθώριο κέρδους της ελληνικής οικονομίας (40%) ήταν το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 18 πιο προηγμένων χωρών, µε εξαίρεση την Ιρλανδία. Ακόµη και το 2010, παρά την κάμψη του μέσου περιθωρίου (-5%) εξαιτίας της κρίσης, οι επιχειρήσεις της Ελλάδας διατηρούν τα υψηλότερα περιθώρια μαζί µε την Ιρλανδία, τη Γερµανία και την Ισπανία.

-Ενώ οι αποδοχές στην Ελλάδα, υπολογισμένες σε εθνικά νομίσματα, αυξήθηκαν κατά 12,5% περισσότερο από ό,τι οι αποδοχές στις ανταγωνίστριες χώρες, υπολογιζόμενες σε δολάρια παρουσίασαν εκρηκτική αύξηση (30%), κάτι που δείχνει ότι τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες εκτός Ευρωζώνης έγιναν δυσπρόσιτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου