Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Η προστασία των αδέσποτων στο επίκεντρο της νέας δημοτικής αρχής στη Θεσσαλονίκη



Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011
Συγκεκριμένες δράσεις για τα αδέσποτα ζώα θα αναλάβει ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως ανακοινώθηκε σε εκδήλωση με θέμα: «Δράσεις και διαχείριση θεμάτων που αφορούν τα αδέσποτα ζώα του δήμου»
Χαίρομαι που η νέα δημοτική αρχή στη Θεσσαλονίκη ασχολείται από τον πρώτο καιρό με το ζήτημα της προστασίας των αδέσποτων
Ακολουθεί το δελτίο τύπου του Δήμου:

Η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, διοργάνωσε το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, ανοιχτό διάλογο με θέμα "Δράσεις και Διαχείριση θεμάτων που αφορούν τα αδέσποτα ζώα του Δήμου μας". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσία του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνου Ζέρβα, εκπροσώπων φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών της Θεσσαλονίκης. Στόχος του ανοιχτού διαλόγου η διαμόρφωση για πρώτη φορά συγκεκριμένης και σαφούς πολιτικής από πλευράς Δήμου Θεσσαλονίκης για τη φροντίδα των αδέσποτων.
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την πρόσφατη συνάντησή του με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιλένα Αποστολάκη, με την οποία συζητήθηκε το θέμα της χρηματοδότησης δράσεων για την προστασία των αδέσποτων ζώων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2004 ο Δήμος Αθηναίων απορρόφησε το ποσό των 900.000 ευρώ, ο Δήμος Καλαμαριάς το ποσό των 70.000 για την τριετία 2007-2009 ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν πήρε ούτε ένα ευρώ (!), με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο θέμα να είναι μηδενικός. «Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος δεν είχε ουσιαστικά καμία στρατηγική για το συγκεκριμένο θέμα αφήνοντας ανεκμετάλλευτα τα προβλεπόμενα κονδύλια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα οποία άλλοι δήμοι κατάφεραν να εντάξουν στον προϋπολογισμό τους για την πραγματοποίηση σχετικών δράσεων» τόνισε σχετικά ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων.
Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στα προβλήματα που πηγάζουν από το φαινόμενο της αδιαφορίας για τους «αδέσποτους συμπολίτες μας», όπως τους χαρακτήρισε και αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί μία βιώσιμη λύση. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για δημιουργία μητρώων, στείρωση, αποπαρασίτωση, εμβολιασμό, θεραπεία και φυσικά την υιοθεσία ή την επανένταξη των αδέσποτων ζώων. Από πλευράς υποδομών ο Κωνσταντίνος Ζέρβας πρότεινε την στελέχωση του Δήμου με κατάλληλο προσωπικό (οδηγούς, μεταφορείς, κτηνιάτρους, εκπαιδευτές κτλ.), την κατασκευή και συντήρηση καταφυγίου, τη κατασκευή νεκροταφείου και αποτεφρωτηρίου ζώων και τη σταθερή και διαρκή συνεργασία της αντιδημαρχίας με τις φιλοζωικές ΜΚΟ, τους όμορους δήμους, τα πανεπιστήμια και λοιπούς φορείς.


Ακολούθησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία διατυπώθηκαν ανησυχίες, μαρτυρίες και προτάσεις, ενώ εκφράστηκε η κοινή επιθυμία όλων να επιτευχθεί επιτέλους πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα.




Share



Αναρτήθηκε από Σταύρος Δρούγκας στις 10:00 π.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου