Τρίτη 1 Μαρτίου 2011



ΕΞΕΛΕΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ Ο «ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ»

οικητικής αναδιοργάνωσης»Καλλικράτης», ανάμεσα στις αλλαγές και τις καινοτομίες που επέφερε, εισήγαγε και ένα νέο θεσμό: Πρόκειται για τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ο οποίος είναι κάτι ανάλογο με τον γνωστό από χρόνια και με επιτυχία δραστηριοποιούμενο “Συνήγορο του Πολίτη” αλλά σε επίπεδο Δήμου. Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της επιχείρησης όπως ονομάζεται, καλείται να ανταποκριθεί σε αιτήματα των Δημοτών ή φορέων ή επιχειρήσεων οι οποίοι θα προσφεύγουν σε αυτό προκειμένου να λυθούν ζητήματα που άπτονται των σχέσεων τους με την Δημοτική αρχή.
Ο Συμπαραστάτης επιλέγεται, -όπως αναφέρει ο σχετικός Νόμος- ανάμεσα σε υποψηφιότητες προσώπων «εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας» με υποψηφιότητες που κατατίθενται ύστερα από δημόσια προκήρυξη της θέσης. Εκλέγεται δε από διευρυμένη πλειοψηφία 2/3 του Δημοτικού συμβουλίου (αυτό ισχύει για δήμους άνω των 20.000 κατοίκων όπως ο δικός μας).
Σημειοτέον πως ο ίδιος Νόμος προβλέπει πως με την ίδια πλειοψηφία μπορεί να ανακληθεί ο διορισμός του, για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του.
Αρμοδιότητα του Συμπαραστάτη είναι η εξέταση καταγγελιών των άμεσα θιγόμενων πολιτών και των επιχειρήσεων, για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του Δήμου / της Περιφέρειας.
Αποστολή του είναι η διαμεσολαβητική επίλυση των διαφορών αυτών, λειτουργώντας δηλαδή ως ένας εξωδικαστικός μηχανισμός, όπως και ο Συνήγορος του Πολίτη. Σύμφωνα με τον νόμο «Καλλικράτη», ο Συμπαραστάτης έχει υποχρέωση να απαντά στον πολίτη εγγράφως ή ηλεκτρονικώς εντός τριάντα (30) ημερών.
Αρμοδιότητα επίσης είναι και η αυτεπάγγελτη παρέμβαση του, με προτάσεις για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους Δημότες είτε εντάσσοντας τις προτάσεις του στην ετήσια έκθεσή του, είτε κατά τη διάρκεια της θητείας του και οι έγγραφες παρεμβάσεις του εισάγονται υποχρεωτικά προς συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο.
Ο Δήμος είναι υπόχρεος να εξασφαλίζει στον Συμπαραστάτη του Δημότη, διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη για την άσκηση των καθηκόντων του.

ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ 
Σε διαδικασίες εκλογής του προσώπου που θα αναλάβει τις ευθύνες αυτού του νέου Θεσμού, προχώρησε και ο Δήμος μας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 28/2/2011
Μετά από ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων και δίλεπτη περίπου αυτοπαρουσίαση όσων υποψηφίων ήταν παρόντες, δηλαδή των κ.κ Θωμά Ναστούλη, Θεόδωρου Κοτσώνη και Δαγρέ Ιωακείμ, το σώμα προχώρησε σε μυστική ψηφοφορία, η οποία όμως χρειάστηκε να επαναληφθεί, αφού δεν εξασφαλίστηκε η πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείτο. Τελικά μετά τη δεύτερη ψηφοφορία, το δημοτικό συμβούλιο Παλλήνης εξέλεξε στη θέση του συμπαραστάτη τον κ. Θωμά Ναστούλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου