Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Τα λεφτά των ελλήνων πολιτικών στην Κύπρο



Μεγάλα κεφάλαια ελλήνων πολιτικών βρίσκονται μπλοκαρισμένα στις κυπριακές τράπεζες. Η Κύπρος και ο χαμηλός συντελεστής φορολόγησης αποτελούσε για χρόνια πόλο έλξης για τους έλληνες -και όχι μόνο- μεγαλοκαταθέτες. Έτσι, μεταξύ των λογαριασμών που έχουν μπλοκαριστεί και αναμένεται να «κουρευτούν» στο πλαίσιο της συμφωνίας της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα, συμπεριλαμβάνονται και αρκετά κεφάλαια ελλήνων πολιτικών.
Τι προκύπτει από τα πόθεν έσχες

Σύμφωνα με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που έχουν υποβάλλει στη Βουλή οι έλληνες βουλευτές, πολ»λοί είναι εκείνοι που έχουν το σύνολο των καταθέσεών τους στην Κύπρο.
«Βασιλιάς» των ελλήνων καταθετών στη μεγαλόνησο είναι ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ
Ευτύχης Διαμιανάκης, ο οποίος διατηρεί στην τράπεζα Κύπρου, λογαριασμό ύψους 1,3 εκατομμυρίων €.
Ακολουθεί ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος διαθέτει επτά λογαριασμούς στη Λαϊκή τράπεζα, δικαιούχοι των οποίων είναι η κόρη του, η σύζυγός του και η πεθερά του. Το κατατεθειμένο στη Λαϊκή τράπεζα ποσό ξεπερνά τις 650 χιλιάδες.
Όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, όπως προκύπτει από τη δήλωση πόθεν έσχες, έχει στην τράπεζα Κύπρου ο Αλέκος Αθανασιάδης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στην Κοζάνη. Ο ένας και μοναδικός λογαριασμός του κ. Αθανασιάδη περιλαμβάνει ποσό ύψους 667 χιλιάδων €.
Λιγότερα χρήματα, αρκετά ωστόσο για τα δεδομένα, διαθέτει σε κυπριακά υποκατάστημα και η οικογένεια του Χρήστου Ζώη, πρώην βουλευτή Λάρισας τόσο με τη Νέα Δημοκρατίας, όσο και με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ο κ. Ζώης έχει καταθέσεις ύψους 235 χιλιάδων € στην τράπεζα Κύπρου, ενώ λογαριασμό στη Λαϊκή τράπεζα διαθέτει η σύζυγός του.
Περισσότερες από 50 χιλιάδες έχει σε λογαριασμό στη Λαϊκή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης διαθέτει κεφάλαιο ύψους 170.537 € σε λογαριασμό του στην ίδια τράπεζα. Ο κ. Μαρκογιαννάκης έχει έναν ακόμη -κοινό με την κόρη του- λογαριασμό, ύψους περίπου 30 χιλιάδων.
Σημαντικό κεφάλαιο φαίνεται πως έχει στην Κύπρο και η Έλενα Κουντουρά. Η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι έχει καταθέσει λίγο περισσότερες από 100 χιλιάδες € στη Λευκωσία.
Τις 100 χιλιάδες ξεπερνούν και τα κατατεθειμένα χρήματα του πρώην βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Βλατή, ο οποίος διαθέτει πέντε οικογενειακούς λογαριασμούς στην Τράπεζα Κύπρου. Το συνολικό ποσό ξεπερνά τις 150 χιλιάδες.
Καταθέτης επίσης της τράπεζας Κύπρου εμφανίζεται ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κουσελάς. Το ποσό του λογαριασμού του ανέρχεται σε 139.238,65 €, ενώ 100.900 € διαθέτει στην ίδια τράπεζα ο Κώστας Κιλτίδης, πρώην βουλευτής της ΝΔ στο Κιλκίς.
Κι άλλοι με λιγότερα

Συνολικές καταθέσεις ύψους 76.264,54 € σε Κύπρου και Λαϊκή έχει ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Παπανικολάου. Στην τράπεζα Κύπρου διαθέτει λογαριασμό ύψους 20 χιλιάδων ο πρώην βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Τάσος Καρυπίδης, ενώ ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης έχει και αυτός καταθέσεις στην τράπεζα Κύπρου ύψους 34.018 €.
Στην ίδια τράπεζα βρίσκονται περίπου 20 χιλάδες € της οικογένειας του πρώην υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντίνου Ρόβλια, ενώ ποσό ύψους 26.017,85 € διαθέτει η σύζυγος του Νίκου Ζωίδη, πρώην βουλευτή Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ.
Καταθέσεις στη Λαϊκή τράπεζα έχουν πολλοί ακόμη νυν και πρώην βουλευτές και υπουργοί. Αυτοί είναι: Η Έλενα Ράπτη της ΝΔ, η οποία διαθέτει δύο λογαριασμούς με ποσά 7.243,83 λιρών και 5.548,48 ελβετικών φράγκων αντίστοιχα. Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, βουλευτής του ΚΚΕ στη Β” περιφέρεια της Αθήνας με λογαριασμό ύψους 35.864,48 €. Η σύζυγος του βουλευτή της ΝΔ, Νίκου Παπαδημάτου με λογαριασμό ύψους σχεδόν 50 χιλιάδων και η σύζυγος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η οποία έχει κατατεθειμένο στην Λαϊκή τράπεζα της Αγγλίας ποσό ύψους περίπου 2.000 λιρών. Τέλος, στη Λαϊκή έχει καταθέσεις 39.658,73 € η βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, Τσαμπίκα Ιατρίδη.
Λογαριασμούς που ξεπερνούν τις 10 χιλιάδες €, έχουν σε διάφορες κυπριακές τράπεζες οι κύριοι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ στην Αρκαδία, Στάθης Κουσουρνάς και Στέλιος Νικηφοράκης, ενώ καταθέσεις μικρότερες των 10 χιλιάδων έχουν οι Δήμητρης Αβραμόπουλος, Αρης Σπηλιωτόπουλος και οι πρώην βουλευτές Γιώργος Πεταλωτής, Κατερίνα Μπαντζελή, Φραγκίσκος Παρασύρης, Ιωάννης Κοραντής, Σάββας Εμινίδης και Νίκος Λέγκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου