Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Τεράστια κυβερνοεπίθεση επιβραδύνει το Ίντερνετ

Οι κυβερνοεπιθέσεις στο ίντερνετ είναι ένα σενάριο που το έχουμε δει ουκ ολίγες φορές σε διάφορες ταινίες επιστημονικές φαντασίας. Φαίνεται όμως ότι τα “χολιγουντιανά σενάρια” δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα. Μία κυβερνοεπίθεση που όμοια της δεν έχει ξανασυμβεί προκαλεί τεράστια επιβράδυνση στο ίντερνετ σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι ειδικοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Όπως μετέδωσε το BBC, όλα έγιναν εξαιτίας μια αντιπαράθεσης μεταξύ μιας οργάνωσης εναντίον του spam και ενός ολλανδικού web host. Συγκεκριμένα η οργάνωση Spamhaus , η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και τη Γενεύη και ειδικεύεται στην παροχή blocklists με servers που χρησιμοποιούνται για κακόβουλους σκοπούς, μπλόκαρε servers του Cyberbunker. Ενός ολλανδικού web host το οποίο υποστηρίζει τα πάντα εκτός από υλικό παιδική πορνογραφίας και υλικο που σχετίζεται με τρομοκρατία.
Το Cyberbunker κατηγόρησε το Spamhaus για κατάχρηση της δύναμής του, επισημαίνοντας πως δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει τι κυκλοφορεί και τι όχι στο Ίντερνετ.
Το αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευθεί ένας τεράστιος όγκος αντιποίνων οι οποίες επηρέασαν τις διαδικτυακές υποδομές λόγω της τεράστιας κίνησης δεδομένων. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν επιπτώσεις σε υπηρεσίες τραπεζών και email.
Σε πέντε αστυνομίες του κόσμου σήμανε συναγερμός. Τα αρμόδια τμήματα ξεκίνησαν εκτεταμένες έρευνες. Οι καταγγελίες της Spamhaus κρίθηκαν ιδιαίτερα σοβαρές. Όπως ανέφερε πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται το Cyberbuncker το οποίο κατά την ίδια συνεργάζεται με εγκληματικές οργανώσεις από την ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Spamhaus χαρακτήρισε την έκταση της επίθεσης ως άνευ προηγούμενου. Όπως ανέφερε ο λόγος που στέκεται ακόμα είναι επειδή οι υποδομές του είναι μοιρασμένες σε διάφορες χώρες (80 servers σε όλο τον κόσμο), ενώ υπάρχει μεγάλη υποστήριξη από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου του Διαδικτύου, που εξυπηρετούνται από τη δραστηριότητα της οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου