Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

«Φάκελος» Βγενόπουλος: Διεθνείς διαστάσεις για τον «Έλληνα που μόλυνε την κυπριακή οικονομία»


«Φάκελος» Βγενόπουλος: Διεθνείς διαστάσεις για τον «Έλληνα που μόλυνε την κυπριακή οικονομία»

Διεθνείς διστάσεις έχει λάβει η υπόθεση γύρω από τους χειρισμούς του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου με τη MIG και τη Marfin Popular Bank, η οποία πρόσφατα μετονομάστηκε σε Cyprus Popular Bank, μετά τη δημοσιότητα που έκλαβε από το Reuters.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο αφιέρωσε πρόσφατα στον κ. Βγενόπουλο και στα έργα του ειδική έρευνα με τίτλο «Πως μια ελληνική τράπεζα μόλυνε την Κύπρο». Οι εξελίξεις με την Cyprus Popular Bank έχουν προκαλέσει αίσθηση στη Μεγαλόνησο, καθώς τη Δευτέρα που πέρασε, η δεύτερη μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα οδηγήθηκε σε κρατικοποίηση, με την Κυπριακή Δημοκρατία να υποχρεώνεται να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου της βάζοντας 1,8 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα (δημοσιονομικές ανάγκες, κεφαλαιακό έλλειμμα και της Τράπεζας Κύπρου) συνέβαλαν στο να βρεθεί η Κύπρος στην αγκαλιά της τρόικας

Τι έγραψε το Reuters για τον Ανδρέα Βγενόπουλο

Πριν ζητήσει η μεγαλόνησος την οικονομική βοήθεια της ΕΕ και κρατικοποιηθεί η Cyprus Popular bank, το Reuters φρόντισε να στείλει σε Αθήνα και Κύπρο τον δημοσιογράφο Stephen Grey για να μάθει τι συμβαίνει. Τι ανέφερε στην εύρυνα του; Έχουμε και λέμε:

Χαρακτηρίζοντας τον αυτοδημιούργητο επιχειρηματία που έχτισε μία από τις κορυφαίες επιχειρηματικές αυτοκρατορίες τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην Ελλάδα, το Reuters σημειώνει ότι μεταξύ των αποκτημάτων του είναι και μια μεγάλη τράπεζα στο κοντινό μεσογειακό νησί της Κύπρου: Και τότε όλα άρχισαν να ξετυλίγονται. Το 2010, η Marfin Investment Group (MIG) η εταιρεία που διηύθυνε ο κ. Βγενόπουλος, και η οποία έχει συμμετοχές σε πολλές δραστηριότητες, από την ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα της Ολυμπιακής Αεροπορίας μέχρι τον γίγαντα της βιομηχανίας τροφίμων Vivartia, έχασε 1,8 δισ. ευρώ, τη μεγαλύτερη απώλεια που έχει συμβεί ποτέ σε ελληνική εταιρεία. Από εκεί κυκλοφόρησε και το ανέκδοτο με τα αρχικά MIG που σημαίνουν… Money Is Gone.

Στη συνέχεια το διεθνές πρακτορείο, αναφέρει ότι η Ελληνική Βουλή σε έρευνα της κατέδειξε σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων σχετικά με το πώς χρησιμοποιήθηκαν τα δάνεια για τη χρηματοδότηση ευρύτερων δραστηριοτήτων της MIG. Ο κ. Βγενόπουλος αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραξία αλλά οι πράξεις του έριξαν φως σε ένα παράγοντα της οικονομικής κρίσης που είχε αγνοηθεί στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό και τώρα απειλεί τη χώρα με έξοδο από το ευρώ. Τα χρέη πολλών τραπεζών δημιουργήθηκαν με το να δανείζει η μία την άλλη.

Όπως αναφέρει το Reuters, τον περασμένο Νοέμβριο, ρυθμιστικές πιέσεις στην Κύπρο ανάγκασαν τον κ. Βγενόπουλο να αποχωρήσει από την προεδρία της Marfin Bank. Τα στελέχη της νέας τράπεζας, που μετονομάστηκε σε Cyprus Popular Bank και έχει τεθεί υπό κρατικό έλεγχο από τον Μάιο, έχουν αποκαλύψει αυτό που θεωρούν απόδειξη της τεράστιας έκθεσης σε ελληνικές επιχειρήσεις του ίδιου του κ. Βγενόπουλου σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των δανείων που εκδίδονταν προς τους επενδυτές που αγόρασαν μετοχές της MIG. Ισχυρίζονται πως αυτό έχει αφήσει την τράπεζα πολύ εκτεθειμένη στις τύχες της MIG.

Σε μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση στις 17 Μαΐου, ψηφίστηκε η παροχή βοήθειας προς την τράπεζα για να καλύψει ένα έλλειμμα περίπου 2 δισ. ευρώ. Οι Κύπριοι βουλευτές φοβήθηκαν πως αν δεν βρεθούν ιδιώτες επενδυτές η τράπεζα θα μπορούσε να αναγκάσει τη χώρα, που είναι από τις μικρότερες οικονομίες της ευρωζώνης, να ζητήσει διεθνή βοήθεια. «Πως θα μπορούσαν οι κυπριακές αρχές να εξαπατηθούν από έναν άνθρωπο που πήρε τις καταθέσεις των Κυπρίων πολιτών, τις πήγε στην Ελλάδα και τις μετέτρεψε σε αέρα;» αναρωτιέται ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας. Ο κ. Βγενόπουλος αρνείται κάθε ευθύνη.

«Ένας φτωχός άνθρωπος με χρήματα»

Ο κ. Βγενόπουλος είναι δικηγόρος και έφτιαξε το όνομά του ειδικευόμενος στο Ναυτικό Δίκαιο. Κάποτε είχε προκαλέσει την οργή του Ελληνικού Κοινοβουλίου λέγοντας ότι ο ίδιος είναι υπηρέτης των μετόχων του και οι βουλευτές υπηρέτες του λαού, συνεπώς δικοί του υπηρέτες. Ο ίδιος είχε πει κάποτε ότι θεωρεί τον εαυτό του "φτωχό με χρήματα".

Ίδρυσε τη Marfin το 1998, ενώ το 2006 η βάση της εταιρείας μετακινήθηκε στην Κύπρο όπου μετά από συγχωνεύσεις δημιουργήθηκε η Marfin Popular Bank. To 2007 προχώρησε σε διάσπαση όλων των μη τραπεζικών του επιχειρήσεων, τις οποίες και ενέταξε στη MIG, ενώ στη συνέχεια οργάνωσε μια δημόσια εγγραφή ύψους 5,1 δισ. ευρώ για την εισηγμένη στο ΧΑ MIG, μειώνοντας το ποσοστό της Marfin Bank από 97% σε 6,5%.

«Στόχος του ομίλου Marfin είναι να καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς ομίλους με κεφαλαιοποίηση άνω των 140 δισ. ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια» δήλωνε ο κ. Βγενόπουλος το 2007 για την MIG.

Ένα χρόνο αργότερα, κάποιοι στην Ελλάδα άρχισαν να αναρωτιούνται από πού είχαν προέλθει τα χρήματα για την αγορά μετοχών της MIG. Ο Γιώργος Προβόπουλος, διοικητής της ΤτΕ, αποκάλυψε σε βουλευτές πως η Marfin-Egnatia το 2007 χρηματοδότησε με περισσότερα από 700 εκ. ευρώ την αγορά μετοχών της MIG. Τα πιο σημαντικά στοιχεία προέκυψαν μετά από κοινό έλεγχο της Marfin και της Εγνατίας από τους ελεγκτές της ΤτΕ και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου τον Μάρτιο του 2009. Η μελέτη, την οποία έχει και το Reuters, ανέφερε πως η τράπεζα είχε αναλάβει κινδύνους «το επίπεδο των οποίων και η φύση τους προκαλούν ανησυχίες στις εποπτικές αρχές σχετικά με την ορθή και επαρκή διαχείρισή τους». Δάνεια από τη Marfin προς την MIG ήταν πρόδηλα «ευνοϊκή μεταχείριση».

Η νέα διοικητική ομάδα της πρώην Marfin πιστεύει ότι η έκθεση της τράπεζας σε δάνεια που χορηγήθηκαν το 2007 για να αγοραστούν οι μετοχής της MIG μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι έχει αναφερθεί.
​​​​​
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου