Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Καλλικράτης στα… στάδια


By

47-1--7-thumb-large Ενα πιο συγκεντρωτικό σύστημα στη διοίκηση των σταδίων, γηπέδων και αθλητικών χώρων του Λεκανοπεδίου Αττικής επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με στόχο φυσικά (τι άλλο;) τη μείωση του μισθολογικού κόστους έως και 70%.
Η λογική είναι απλή: αντί το κράτος να πληρώνει τέσσερις και πέντε επιτελείς κάθε εγκατάστασης, θα έχει ένα διοικητικό συμβούλιο και δύο (το πολύ) διευθυντές. Το μοντέλο της ενιαίας διοίκησης ήδη εφαρμόζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου παύτηκαν οι ξεχωριστές διοικήσεις εν μια νυκτί και πλέον το Αλεξάνδρειο, το Εθνικό Κολυμβητήριο, το Ποσειδώνιο, τα κλειστά γήπεδα Μίκρας, Νεάπολης, Σταυρούπολης, το «σπίτι» της Αρσης Βαρών στη Σταυρούπολη (το οποίο, σημειωτέον, είναι ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο) ανήκουν στη δικαιοδοσία μιας Επιτροπής και ενός προέδρου, του Κώστα Χαριτωνίδη. Εξαιρείται το Καυτανζόγλειο, το οποίο, επειδή είναι κληροδότημα, παρέμεινε αυτοτελές με δικό του Δ.Σ.
Στην Αθήνα το σχέδιο προβλέπει το σχηματισμό μιας Επιτροπής, ή ενός Δ.Σ., που θα διοικεί το Ολυμπιακό Στάδιο, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τον Αγιο Κοσμά, το «σπίτι» των βαρέων αθλημάτων στα Ανω Λιόσια, το κωπηλατοδρόμιο στον Σχινιά και ενδεχομένως τα μεγάλα κλειστά γήπεδα, όπως π.χ. του Ελληνικού. Για να γίνει πράξη ο… Καλλικράτης των αθλητικών χώρων απαιτείται υπουργική απόφαση. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε την ύπαρξη ενός τέτοιου προγράμματος, το οποίο, ωστόσο, θεωρείται κοινό μυστικό και συζητείται ευρέως τον τελευταίο καιρό.
Πρόεδροι
Αυτή τη στιγμή, το Ολυμπιακό Στάδιο έχει πρόεδρο (τον ολυμπιονίκη Πέτρο Γαλακτόπουλο), διευθυντή (τον Βασίλη Κάκο), αναπληρωτή διευθυντή (τον προπονητή μπάσκετ Μιχάλη Κυρίτση) και περίπου 210 υπαλλήλους από 400, που είχε προ κρίσης. Αντίστοιχα το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας διοικείται από πρόεδρο (το βετεράνο διεθνή πολίστα του Εθνικού Πειραιώς Αντώνη Αρώνη), αντιπρόεδρο (το βετεράνο μπασκετμπολίστα του Πειραϊκού και του Ολυμπιακού Σταύρο Ελληνιάδη), διευθυντή-συντονιστή (το μεγάλο άσο του παρελθόντος και πρώην δήμαρχο Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα), αναπληρωτή διευθυντή (τον παλαίμαχο διεθνή των Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, Αρη κ.λπ., Γιώργο Σιγάλα). Το δε προσωπικό του αριθμεί 90 άτομα, από 200 το 2008. Ολοι οι εκλεκτοί της συγκυβέρνησης αμείβονται αρκετά καλά για την εποχή, δηλαδή από περίπου 2.000 οι πρόεδροι (οι οποίοι έχουν και τα έξτρα τους, ως έξοδα παράστασης) έως 2.500-3.000 ευρώ οι διευθυντές. Οπως γίνεται αντιληπτό, η μηνιαία μισθολογική δαπάνη μόνο για τα δύο αυτά μεγάλα στάδια κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη μπορεί να χαρακτηριστεί.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου