Είναι και οι τρεις καταξιωμένοι στο χώρο του στίβου,
κάποτε ως αθλητές και τώρα ως προπονητές. Ο Μιχάλης Τομαράς, η Ιωάννα
Σιώμου και ο Ανδρέας Τσούκαλης θέλησαν να ενώσουν τις… δυνάμεις τους και
δημιούργησαν το Athens Track ‘n Field Academy,
προκειμένου να κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν ξανά τον αθλητισμό και
τους γονείς τους να εμπιστευτούν, όσους διστάζουν, ξανά το στίβο. Μότο
τους είναι: «φτάνουμε ως εκεί που μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας»,
θέλοντας έτσι να περάσουν το μήνυμα πως στόχος τους είναι οι «υγιείς»
προπονήσεις.
-Καταρχάς μιλήστε μας για το πως ξεκίνησε το Athens Track ‘n Field Academy…
Μιχάλης Τομαράς: «Βασικά ξεκίνησε λόγω του ότι θέλαμε να είμαστε μια ομάδα. Θέλαμε να φτιάξουμε ένα σύλλογο που να έχει βάση το στίβο. Στόχος μας είναι να εντάξουμε τα παιδιά στο στίβο, να εμπιστευτούν οι γονείς ξανά το χώρο αυτό και γενικότερα να μπαίνουν τα παιδιά στην ιδέα του αθλητισμού. Πιστεύουμε όλοι και ειδικά εγώ και οι συνεργάτες μου ότι ξεκινώντας κάποιο παιδί από μικρή ηλικία ένα άθλημα βοηθάει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Έχοντας δυο αξιόλογους ανθρώπους την Ιωάννα Σιώμου και τον Ανδρέα Τσούκαλη, που θα είναι οι συνεργάτες μου, θα πλαισιώνεται όλη αυτή η ιδέα πολύ σωστά και πολύ όμορφα γιατί είναι άνθρωποι που έχουν περάσει από το χώρο του στίβου με αξιώσεις και τώρα ως προπονητές. Γνωρίζουν πολύ καλά τα στοιχεία αυτά των αθλημάτων, στα εμπόδια, στο ύψος η κυρία Σιώμου και ο Ανδρέας Τσούκαλης που υπήρξε και πρωταθλητής στο δέκαθλο. Θεώρησα ότι ήταν δυο άνθρωποι που μπορούν να με βοηθήσουν πολύ σε αυτό το κομμάτι. Εμείς θα το ξεκινήσουμε σιγά σιγά από Σεπτέμβριο. Τώρα στην ουσία έχει πάρει σάρκα και οστά και είναι ανεπίσημο ως τώρα. Κύριο μέλημα μας είναι να μπούμε στα σχολεία δημόσια και ιδιωτικά και να έχουμε κάποια προγράμματα να προσφέρουμε σε σχολεία και έξω από αυτά και να είναι βάση τους ο στίβος. Θα ήθελα να συμπληρώσω πως υποστηρικτής στην προσπάθεια μας είναι η Adidas και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ τους Γιώργο Μισιτζή και Δημήτρη Κουκουβέ».
-Μιλήστε μας και για τα προγράμματα, θα υπάρχουν διάφορα τμήματα;
Μ. Τ.: «Καταρχάς ο σύλλογος λέγεται αθλητικός σύλλογος «Παλαιού Ψυχικού». Θα έχει αποκλειστικά για αρχή αγωνίσματα στίβου ίσως αργότερα μπουν και άλλα αθλήματα. Ήδη έχουμε φτιάξει τμήματα για παιδιά από 5-17 ετών. Από κει και πέρα υπάρχουν τμήματα ενηλίκων που τα έχουμε ονομάσει Stay Fit και θα είναι για φυσική κατάσταση και ενδυνάμωση, τμήμα που θα είναι για υποψηφίους για στρατιωτικές σχολές και γυμναστική ακαδημία και τμήμα για φοιτητές. Γενικότερα δεν υπάρχει πουθενά τμήμα για φοιτητές. Συνήθως τα μπερδεύουν αυτά. Τα εντάσσουν με των ενηλίκων. Εμείς θα έχουμε ένα τμήμα ειδικά για όσους σπουδάζουν. Ένα άλλο τμήμα είναι το Fitness After Business το οποίο θα είναι ειδικά για εταιρίες που ενδιαφέρονται για τους υπαλλήλους τους, να έρχονται μετά την εργασία τους και να κάνουν ένα πρόγραμμα γυμναστικής που θα το αναλάβει είτε ο Ανδρέας είτε η Ιωάννα όπως και το πρόγραμμα ενηλίκων. Σημαντικό είναι επίσης και το personal που θα είναι και για μικρά παιδιά, αλλά και για ενήλικες. Θα πραγματοποιείται και μέσα στο γήπεδο αλλά παράλληλα και με ραντεβού. Θα παίρνει θα μας λέει το πρόγραμμα του αυτός που θέλει να γυμναστεί και εμείς θα πηγαίνουμε είτε στο χώρο του, είτε εδώ και θα κάνουμε το μάθημα τελείως ιδιωτικά. Το πρόγραμμα των παιδιών αλλά και των υπολοίπων θα είναι τρεις φορές την εβδομάδα, όμως δεν ξέρω αν οι μέρες θα είναι ίδιες και από Σεπτέμβριο».
Ιωάννα Σιώμου: «Έχουν ακουστεί πολλά για το στίβο και οι γονείς έχουν φοβηθεί. Φοβούνται αν κάποιος θα πλησιάσει το παιδί τους να του δώσει αναβολικά. Εμείς υπήρξαμε αθλητές που ήμασταν κατά. Και οι τρεις. Λέγαμε θα φτάσουμε μέχρι εκεί που μπορούμε με τις δυνάμεις μας. Αυτό ήταν και το μότο μας και έτσι «κολλήσαμε». Αυτό που θέλουμε είναι να γυμναστούν πολύ καλά τα παιδιά. Θα υπάρχει ιατροφαρμακευτική φροντίδα, θα έχουμε σωματομετρήσεις, συνεργασία με διατροφολόγο και γενικά θα γίνεται πολύ καλή δουλειά. Είναι ένα όραμα που έχουμε και οι τρεις. Ουσιαστικά κατευθύνουμε το παιδί γιατί στα 4,5 του χρόνια μπορεί να μην έχει κάποια κλίση, αλλά μέσα από το στίβο θα μπορέσει να γίνει ένας πολύ γρήγορος ποδοσφαιριστής και μετά από δύο χρόνια σε εμάς, αφού του φτιάξουμε τη φυσική κατάσταση μπορεί να πάει στο άθλημα που του ταιριάζει. Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος. Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί ως προς τα άλλα αθλήματα».
-Μιλήσατε για φοιτητικά τμήματα που θα έχουν έκπτωση. Γενικότερα οι τιμές θα είναι προσιτές;
Μ. Τ.: «Βιώνουμε όλοι δύσκολες οικονομικές καταστάσεις και στην ουσία αυτό που θέλουμε να μας κάνει γνωστούς εκτός από τη δουλειά μας είναι και οι χαμηλές τιμές. Ενδεχομένως να είναι χαμηλότερες από όλους όσοι βρίσκονται στο Ολυμπιακό Στάδιο. Δε θέλω να μιλήσω γενικά γιατί δεν μπορώ να γνωρίζω τι τιμές υπάρχουν αλλά για όσους θέλουν να έρθουν να γυμνάζονται εδώ η τιμή θα είναι πολύ προσιτή για όλες τις οικονομικές τάξεις. Ακόμα και στο personal training οι τιμές θα είναι οικονομικές».
-Ο καθένας από εσάς έχει αναλάβει έναν ξεχωριστό ρόλο;
Μ.Τ.: «Αυτή τη στιγμή έχω αναλάβει τις ακαδημίες των παιδιών. Αν σε περίπτωση μεγαλώσει το κομμάτι θα αναλάβουν κάποιες ώρες η Ιωάννα και ο Ανδρέας. Από κει και πέρα τα προγράμματα όπως των ενηλίκων των φοιτητών και των υποψηφίων για σχολές το έχουν αναλάβει τα παιδιά. Συνήθως οι ώρες θα είναι από το μεσημέρι προς το βράδυ. Αυτή τη στιγμή ο χώρος που μας έχει παραχωρήσει το ΟΑΚΑ είναι και ο εξωτερικός και ο εσωτερικός ειδικά για τα παιδιά τις μεσημεριανές ώρες. Υπάρχει συνεννόηση τις ώρες που θα είμαστε εδώ να μην ενοχλούμε και την Εθνική ομάδα που κάνει προπόνηση εδώ».
-Είπατε ότι οι γονείς φοβούνται μήπως εμπλακούν τα παιδιά τους με αναβολικά και γι’ αυτό πολλά έχουν απομακρυνθεί. Πιστεύετε ότι είναι ο μοναδικός λόγος που οι νέοι δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό;
Ι.Σ.: «Δυστυχώς ξεκινάει από το σχολείο. Έχει υποβαθμιστεί πολύ ο ρόλος του γυμναστή, φταίει το υπουργείο. Αν ένα παιδί από το δημοτικό ή το νηπιαγωγείο αγαπήσει και κατανοήσει τι είναι
αθλητισμός -πράγμα που δεν γίνεται από την πολιτεία δυστυχώς- θα βλέπαμε κόσμο όπως παλαιότερα. Βλέπω βέβαια και μια στροφή της Ομοσπονδίας και του νέου προέδρου προς αυτή την κατεύθυνση δηλαδή, του ομαδικού αθλητισμού. Εύχομαι να το καταφέρει και μακάρι να «πιάσει»και η δίκη μας ιδέα».
-Ιωάννα είσαι στο Γ.Σ. Κηφισιάς πώς είναι τα πράγματα στον σύλλογο;
«Ήμουν αθλήτρια πολλά χρόνια και με εμπιστεύτηκαν και συνέχισα ως προπονήτρια σε παιδάκια. Είδα μια προσπάθεια όταν το σωματείο ήταν νούμερο 170 στα 350 που έχει ο ΣΕΓΑΣ και τώρα είναι νούμερο 3. Έχει γίνει πολύ καλή προσπάθεια και από τη διοίκηση και τους προπονητές και είμαι ευτυχής που υπήρξα σε αυτό το σωματείο γιατί η αρχή μας ήταν πάντα το παιδί- μαθητής».
-Ιωάννα είσαι προπονήτρια της Τατιάνας Γκούσιν και της Ελισάβετ Πεσιρίδου. Πες μας για αυτές τις συνεργασίες;
«Με την Τατιάνα έχουμε ξεκινήσει μια πολύ καλή προετοιμασία. Μέχρι τέλη Νοεμβρίου κάναμε διπλές προπονήσεις γιατί έχουμε στόχο το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της κατηγόριας της. Είναι ένα παιδί με πολλή όρεξη και ταλέντο, αγαπάει αυτό που κάνει και αυτό που διέκρινα από την αρχή σε αυτή είναι το πάθος της. Το πάθος της είναι αυτό που θα τη φέρει σε υψηλό επίπεδο τα επόμενα χρόνια. Έχει τις προδιαγραφές να πρωταγωνιστήσει. Φέτος φτιάχνουμε τη βάση για την επόμενη τετραετία. Είχαμε κάποιους τραυματισμούς και δεν ξέρουμε αν θα προλάβει τον κλειστό. Αυτός είναι ο αγώνας δρόμου μας. Δεν εξαρτάται από μένα αλλά από τον οργανισμό της. θα προσπαθήσουμε, αλλά δεν θα κάνω τίποτα σε βάρος της υγείας της. Η Ελισάβετ Πεσιρίδου είναι ένα κορίτσι ταλαντούχο επίσης. Έχει έρθει από την Κατερίνη. Είχε πολύ καλές τεχνικές και βάσεις από τον προηγούμενο προπονητή της και το σημειώνω γιατί έχει γίνει πολύ καλή δουλειά. Έχει επιλεγεί και από τον Στέλιο Μπίσμπα όταν είχε αναλάβει την ανάπτυξη του ΣΕΓΑΣ. Δουλεύει χρόνια και φέτος ήρθε στην Αθήνα για να δουλέψει σοβαρά. Κάνει και εκείνη διπλές προπονήσεις και στόχος μας είναι επίσης το Πανευρωπαϊκό. Είμαστε μαζί δυόμιση μήνες, ακούει καταγράφει και δουλεύει πολύ. Θα κάνουμε ένα πέρασμα από το κλειστό και βλέπουμε».
-Μιχάλη, ποιος αγώνας σου έμεινε στη μνήμη ως αθλητής;
«Μου έχουν μείνει κάποιοι που στιγμάτισαν τη ζωή μου. Ίσως κάποιες φορές να αναπολώ και αυτά τα χρόνια. Ένας που θυμάμαι ήταν στο Πανευρωπαϊκό Νέων στην Πολωνία το 2003. Ήταν πολύ σημαντικός αγώνας για μένα γιατί εκείνη την περίοδο μέσα από πολλές δυσκολίες και ανταγωνισμό τελικά τα κατάφερα και πήγα. Ήμουν ο μόνος από τους τρεις που πήγαν στο άλμα εις ύψος που πέρασαν και στον τελικό. Ήταν ένας αγώνας πολύ δύσκολος και μου έχει μείνει μέσα μου. Είναι η μεγαλύτερη εμπειρία που έχω ζήσει. Επίσης, όταν πέρασα το 2.20, ένα φράγμα που βάζουν οι νέοι αθλητές. Αυτό έγινε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α-Γ στο ΣΕΦ το 2001. Όταν μάλιστα, το ξαναέκανα στον ανοιχτό στίβο θεωρήθηκε και πανελλήνιο ρεκόρ».
-Προπονητικά σκέφτεσαι κάτι;
«Βρίσκομαι στο ΣΑΚΑ (Σύλλογος Αποφοίτων Κολεγίου Αθηνών), και από τη στιγμή που τελείωσα την αθλητική μου καριέρα με προσέγγισαν -όπως και εγώ τους προσέγγισα- και είμαι ήδη προπονητής αλμάτων. Είχαμε δυο- τρεις επιτυχίες σε Πανελλήνιο επίπεδο με αθλητές που είμαι τα 4 τελευταία χρόνια. Είναι πιο αυστηρά τα πράματα εκεί γιατί έχει να κάνει με παιδιά που βρίσκονται σε σχολείο. Εμένα και την Ιωάννα μας συνδέει ότι βρισκόμαστε σε ένα χώρο που μας ενδιαφέρει το παιδί-μαθητής, παρά να κοιτάξουμε πώς θα παίρνει βαθμούς ο σύλλογος. Σαφώς αυτό βοηθάει το σύλλογο, αλλά εμείς θεωρούμε ότι όταν το παιδί αγαπάει τους αγώνες και θέλει να συμμετάσχει είναι αυτός ο στόχος μας. Φυσικά πρώτα από όλα είναι το παιδί να γυμναστεί σωστά και μετά να έχει αγωνιστική εμπειρία. Τώρα αν θα πάει καλά ή όχι είναι ένα θέμα που μας απασχολεί τελευταίο».
-Κάνετε personal σε κάποιον… επώνυμο;
«Κάνω αλλά δεν θέλω να πω. Ίσως να μην είναι επώνυμοι της showbiz, αλλά είναι επιχειρηματίες που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους».
-Ανδρέα εσύ είσαι ακόμα εν ενεργεία αθλητής…
«Όσο έχω χρόνο. Δεν υπάρχει αυτές τις μέρες η δυνατότητα να κάνω μόνο πρωταθλητισμό και δεν υπάρχει γενικότερα στήριξη από το ΣΕΓΑΣ . Προτεραιότητα έχει η δουλειά και όσο μπορώ κάνω πρωταθλητισμό».
-Σκέφτεσαι να σταματήσεις και ποιος είναι ο λόγος;
«Όσο μπορώ θα κάνω. Δεν είναι τωρινό φαινόμενο, αλλά υπάρχει χρόνια. Έχω συνηθίσει από μια κατάσταση παγιωμένη τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα με το δέκαθλο το οποίο είναι παραγκωνισμένο σε σχέση με τα άλλα αθλήματα του στίβου. Συνεχίζω, λίγο δουλειά, λίγο προπόνηση και όπως ανταποκριθεί το σώμα μου. Σαφώς οι επιδόσεις δεν θα είναι οι καλύτερες εφόσον δουλεύεις και προσπαθείς να κάνεις «επαγγελματικά» όσο αφορά τις απαιτήσεις, πρωταθλητισμό, αλλά όσο αφορά τις απαιτήσεις και το χρόνο, μια στο ΟΑΚΑ, μια στον Άγιο Κοσμά, αντικειμενικά δεν γίνεται».
-Τι σε ωθεί όμως να συνεχίσεις παρότι ακούγεσαι απογοητευμένος;
«Η κινητήριος δύναμη, δηλαδή ότι μου αρέσει αυτό που κάνω».
Της Μαρίας Μαστορέλη
Η ιστοσελίδα του Athens Track and Field Academy είναι
www.atfa.gr
-Καταρχάς μιλήστε μας για το πως ξεκίνησε το Athens Track ‘n Field Academy…
Μιχάλης Τομαράς: «Βασικά ξεκίνησε λόγω του ότι θέλαμε να είμαστε μια ομάδα. Θέλαμε να φτιάξουμε ένα σύλλογο που να έχει βάση το στίβο. Στόχος μας είναι να εντάξουμε τα παιδιά στο στίβο, να εμπιστευτούν οι γονείς ξανά το χώρο αυτό και γενικότερα να μπαίνουν τα παιδιά στην ιδέα του αθλητισμού. Πιστεύουμε όλοι και ειδικά εγώ και οι συνεργάτες μου ότι ξεκινώντας κάποιο παιδί από μικρή ηλικία ένα άθλημα βοηθάει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Έχοντας δυο αξιόλογους ανθρώπους την Ιωάννα Σιώμου και τον Ανδρέα Τσούκαλη, που θα είναι οι συνεργάτες μου, θα πλαισιώνεται όλη αυτή η ιδέα πολύ σωστά και πολύ όμορφα γιατί είναι άνθρωποι που έχουν περάσει από το χώρο του στίβου με αξιώσεις και τώρα ως προπονητές. Γνωρίζουν πολύ καλά τα στοιχεία αυτά των αθλημάτων, στα εμπόδια, στο ύψος η κυρία Σιώμου και ο Ανδρέας Τσούκαλης που υπήρξε και πρωταθλητής στο δέκαθλο. Θεώρησα ότι ήταν δυο άνθρωποι που μπορούν να με βοηθήσουν πολύ σε αυτό το κομμάτι. Εμείς θα το ξεκινήσουμε σιγά σιγά από Σεπτέμβριο. Τώρα στην ουσία έχει πάρει σάρκα και οστά και είναι ανεπίσημο ως τώρα. Κύριο μέλημα μας είναι να μπούμε στα σχολεία δημόσια και ιδιωτικά και να έχουμε κάποια προγράμματα να προσφέρουμε σε σχολεία και έξω από αυτά και να είναι βάση τους ο στίβος. Θα ήθελα να συμπληρώσω πως υποστηρικτής στην προσπάθεια μας είναι η Adidas και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ τους Γιώργο Μισιτζή και Δημήτρη Κουκουβέ».
-Μιλήστε μας και για τα προγράμματα, θα υπάρχουν διάφορα τμήματα;
Μ. Τ.: «Καταρχάς ο σύλλογος λέγεται αθλητικός σύλλογος «Παλαιού Ψυχικού». Θα έχει αποκλειστικά για αρχή αγωνίσματα στίβου ίσως αργότερα μπουν και άλλα αθλήματα. Ήδη έχουμε φτιάξει τμήματα για παιδιά από 5-17 ετών. Από κει και πέρα υπάρχουν τμήματα ενηλίκων που τα έχουμε ονομάσει Stay Fit και θα είναι για φυσική κατάσταση και ενδυνάμωση, τμήμα που θα είναι για υποψηφίους για στρατιωτικές σχολές και γυμναστική ακαδημία και τμήμα για φοιτητές. Γενικότερα δεν υπάρχει πουθενά τμήμα για φοιτητές. Συνήθως τα μπερδεύουν αυτά. Τα εντάσσουν με των ενηλίκων. Εμείς θα έχουμε ένα τμήμα ειδικά για όσους σπουδάζουν. Ένα άλλο τμήμα είναι το Fitness After Business το οποίο θα είναι ειδικά για εταιρίες που ενδιαφέρονται για τους υπαλλήλους τους, να έρχονται μετά την εργασία τους και να κάνουν ένα πρόγραμμα γυμναστικής που θα το αναλάβει είτε ο Ανδρέας είτε η Ιωάννα όπως και το πρόγραμμα ενηλίκων. Σημαντικό είναι επίσης και το personal που θα είναι και για μικρά παιδιά, αλλά και για ενήλικες. Θα πραγματοποιείται και μέσα στο γήπεδο αλλά παράλληλα και με ραντεβού. Θα παίρνει θα μας λέει το πρόγραμμα του αυτός που θέλει να γυμναστεί και εμείς θα πηγαίνουμε είτε στο χώρο του, είτε εδώ και θα κάνουμε το μάθημα τελείως ιδιωτικά. Το πρόγραμμα των παιδιών αλλά και των υπολοίπων θα είναι τρεις φορές την εβδομάδα, όμως δεν ξέρω αν οι μέρες θα είναι ίδιες και από Σεπτέμβριο».
Ιωάννα Σιώμου: «Έχουν ακουστεί πολλά για το στίβο και οι γονείς έχουν φοβηθεί. Φοβούνται αν κάποιος θα πλησιάσει το παιδί τους να του δώσει αναβολικά. Εμείς υπήρξαμε αθλητές που ήμασταν κατά. Και οι τρεις. Λέγαμε θα φτάσουμε μέχρι εκεί που μπορούμε με τις δυνάμεις μας. Αυτό ήταν και το μότο μας και έτσι «κολλήσαμε». Αυτό που θέλουμε είναι να γυμναστούν πολύ καλά τα παιδιά. Θα υπάρχει ιατροφαρμακευτική φροντίδα, θα έχουμε σωματομετρήσεις, συνεργασία με διατροφολόγο και γενικά θα γίνεται πολύ καλή δουλειά. Είναι ένα όραμα που έχουμε και οι τρεις. Ουσιαστικά κατευθύνουμε το παιδί γιατί στα 4,5 του χρόνια μπορεί να μην έχει κάποια κλίση, αλλά μέσα από το στίβο θα μπορέσει να γίνει ένας πολύ γρήγορος ποδοσφαιριστής και μετά από δύο χρόνια σε εμάς, αφού του φτιάξουμε τη φυσική κατάσταση μπορεί να πάει στο άθλημα που του ταιριάζει. Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος. Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί ως προς τα άλλα αθλήματα».
-Μιλήσατε για φοιτητικά τμήματα που θα έχουν έκπτωση. Γενικότερα οι τιμές θα είναι προσιτές;
Μ. Τ.: «Βιώνουμε όλοι δύσκολες οικονομικές καταστάσεις και στην ουσία αυτό που θέλουμε να μας κάνει γνωστούς εκτός από τη δουλειά μας είναι και οι χαμηλές τιμές. Ενδεχομένως να είναι χαμηλότερες από όλους όσοι βρίσκονται στο Ολυμπιακό Στάδιο. Δε θέλω να μιλήσω γενικά γιατί δεν μπορώ να γνωρίζω τι τιμές υπάρχουν αλλά για όσους θέλουν να έρθουν να γυμνάζονται εδώ η τιμή θα είναι πολύ προσιτή για όλες τις οικονομικές τάξεις. Ακόμα και στο personal training οι τιμές θα είναι οικονομικές».
-Ο καθένας από εσάς έχει αναλάβει έναν ξεχωριστό ρόλο;
Μ.Τ.: «Αυτή τη στιγμή έχω αναλάβει τις ακαδημίες των παιδιών. Αν σε περίπτωση μεγαλώσει το κομμάτι θα αναλάβουν κάποιες ώρες η Ιωάννα και ο Ανδρέας. Από κει και πέρα τα προγράμματα όπως των ενηλίκων των φοιτητών και των υποψηφίων για σχολές το έχουν αναλάβει τα παιδιά. Συνήθως οι ώρες θα είναι από το μεσημέρι προς το βράδυ. Αυτή τη στιγμή ο χώρος που μας έχει παραχωρήσει το ΟΑΚΑ είναι και ο εξωτερικός και ο εσωτερικός ειδικά για τα παιδιά τις μεσημεριανές ώρες. Υπάρχει συνεννόηση τις ώρες που θα είμαστε εδώ να μην ενοχλούμε και την Εθνική ομάδα που κάνει προπόνηση εδώ».
-Είπατε ότι οι γονείς φοβούνται μήπως εμπλακούν τα παιδιά τους με αναβολικά και γι’ αυτό πολλά έχουν απομακρυνθεί. Πιστεύετε ότι είναι ο μοναδικός λόγος που οι νέοι δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό;
Ι.Σ.: «Δυστυχώς ξεκινάει από το σχολείο. Έχει υποβαθμιστεί πολύ ο ρόλος του γυμναστή, φταίει το υπουργείο. Αν ένα παιδί από το δημοτικό ή το νηπιαγωγείο αγαπήσει και κατανοήσει τι είναι
αθλητισμός -πράγμα που δεν γίνεται από την πολιτεία δυστυχώς- θα βλέπαμε κόσμο όπως παλαιότερα. Βλέπω βέβαια και μια στροφή της Ομοσπονδίας και του νέου προέδρου προς αυτή την κατεύθυνση δηλαδή, του ομαδικού αθλητισμού. Εύχομαι να το καταφέρει και μακάρι να «πιάσει»και η δίκη μας ιδέα».
-Ιωάννα είσαι στο Γ.Σ. Κηφισιάς πώς είναι τα πράγματα στον σύλλογο;
«Ήμουν αθλήτρια πολλά χρόνια και με εμπιστεύτηκαν και συνέχισα ως προπονήτρια σε παιδάκια. Είδα μια προσπάθεια όταν το σωματείο ήταν νούμερο 170 στα 350 που έχει ο ΣΕΓΑΣ και τώρα είναι νούμερο 3. Έχει γίνει πολύ καλή προσπάθεια και από τη διοίκηση και τους προπονητές και είμαι ευτυχής που υπήρξα σε αυτό το σωματείο γιατί η αρχή μας ήταν πάντα το παιδί- μαθητής».
-Ιωάννα είσαι προπονήτρια της Τατιάνας Γκούσιν και της Ελισάβετ Πεσιρίδου. Πες μας για αυτές τις συνεργασίες;
«Με την Τατιάνα έχουμε ξεκινήσει μια πολύ καλή προετοιμασία. Μέχρι τέλη Νοεμβρίου κάναμε διπλές προπονήσεις γιατί έχουμε στόχο το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της κατηγόριας της. Είναι ένα παιδί με πολλή όρεξη και ταλέντο, αγαπάει αυτό που κάνει και αυτό που διέκρινα από την αρχή σε αυτή είναι το πάθος της. Το πάθος της είναι αυτό που θα τη φέρει σε υψηλό επίπεδο τα επόμενα χρόνια. Έχει τις προδιαγραφές να πρωταγωνιστήσει. Φέτος φτιάχνουμε τη βάση για την επόμενη τετραετία. Είχαμε κάποιους τραυματισμούς και δεν ξέρουμε αν θα προλάβει τον κλειστό. Αυτός είναι ο αγώνας δρόμου μας. Δεν εξαρτάται από μένα αλλά από τον οργανισμό της. θα προσπαθήσουμε, αλλά δεν θα κάνω τίποτα σε βάρος της υγείας της. Η Ελισάβετ Πεσιρίδου είναι ένα κορίτσι ταλαντούχο επίσης. Έχει έρθει από την Κατερίνη. Είχε πολύ καλές τεχνικές και βάσεις από τον προηγούμενο προπονητή της και το σημειώνω γιατί έχει γίνει πολύ καλή δουλειά. Έχει επιλεγεί και από τον Στέλιο Μπίσμπα όταν είχε αναλάβει την ανάπτυξη του ΣΕΓΑΣ. Δουλεύει χρόνια και φέτος ήρθε στην Αθήνα για να δουλέψει σοβαρά. Κάνει και εκείνη διπλές προπονήσεις και στόχος μας είναι επίσης το Πανευρωπαϊκό. Είμαστε μαζί δυόμιση μήνες, ακούει καταγράφει και δουλεύει πολύ. Θα κάνουμε ένα πέρασμα από το κλειστό και βλέπουμε».
-Μιχάλη, ποιος αγώνας σου έμεινε στη μνήμη ως αθλητής;
«Μου έχουν μείνει κάποιοι που στιγμάτισαν τη ζωή μου. Ίσως κάποιες φορές να αναπολώ και αυτά τα χρόνια. Ένας που θυμάμαι ήταν στο Πανευρωπαϊκό Νέων στην Πολωνία το 2003. Ήταν πολύ σημαντικός αγώνας για μένα γιατί εκείνη την περίοδο μέσα από πολλές δυσκολίες και ανταγωνισμό τελικά τα κατάφερα και πήγα. Ήμουν ο μόνος από τους τρεις που πήγαν στο άλμα εις ύψος που πέρασαν και στον τελικό. Ήταν ένας αγώνας πολύ δύσκολος και μου έχει μείνει μέσα μου. Είναι η μεγαλύτερη εμπειρία που έχω ζήσει. Επίσης, όταν πέρασα το 2.20, ένα φράγμα που βάζουν οι νέοι αθλητές. Αυτό έγινε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α-Γ στο ΣΕΦ το 2001. Όταν μάλιστα, το ξαναέκανα στον ανοιχτό στίβο θεωρήθηκε και πανελλήνιο ρεκόρ».
-Προπονητικά σκέφτεσαι κάτι;
«Βρίσκομαι στο ΣΑΚΑ (Σύλλογος Αποφοίτων Κολεγίου Αθηνών), και από τη στιγμή που τελείωσα την αθλητική μου καριέρα με προσέγγισαν -όπως και εγώ τους προσέγγισα- και είμαι ήδη προπονητής αλμάτων. Είχαμε δυο- τρεις επιτυχίες σε Πανελλήνιο επίπεδο με αθλητές που είμαι τα 4 τελευταία χρόνια. Είναι πιο αυστηρά τα πράματα εκεί γιατί έχει να κάνει με παιδιά που βρίσκονται σε σχολείο. Εμένα και την Ιωάννα μας συνδέει ότι βρισκόμαστε σε ένα χώρο που μας ενδιαφέρει το παιδί-μαθητής, παρά να κοιτάξουμε πώς θα παίρνει βαθμούς ο σύλλογος. Σαφώς αυτό βοηθάει το σύλλογο, αλλά εμείς θεωρούμε ότι όταν το παιδί αγαπάει τους αγώνες και θέλει να συμμετάσχει είναι αυτός ο στόχος μας. Φυσικά πρώτα από όλα είναι το παιδί να γυμναστεί σωστά και μετά να έχει αγωνιστική εμπειρία. Τώρα αν θα πάει καλά ή όχι είναι ένα θέμα που μας απασχολεί τελευταίο».
-Κάνετε personal σε κάποιον… επώνυμο;
«Κάνω αλλά δεν θέλω να πω. Ίσως να μην είναι επώνυμοι της showbiz, αλλά είναι επιχειρηματίες που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους».
-Ανδρέα εσύ είσαι ακόμα εν ενεργεία αθλητής…
«Όσο έχω χρόνο. Δεν υπάρχει αυτές τις μέρες η δυνατότητα να κάνω μόνο πρωταθλητισμό και δεν υπάρχει γενικότερα στήριξη από το ΣΕΓΑΣ . Προτεραιότητα έχει η δουλειά και όσο μπορώ κάνω πρωταθλητισμό».
-Σκέφτεσαι να σταματήσεις και ποιος είναι ο λόγος;
«Όσο μπορώ θα κάνω. Δεν είναι τωρινό φαινόμενο, αλλά υπάρχει χρόνια. Έχω συνηθίσει από μια κατάσταση παγιωμένη τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα με το δέκαθλο το οποίο είναι παραγκωνισμένο σε σχέση με τα άλλα αθλήματα του στίβου. Συνεχίζω, λίγο δουλειά, λίγο προπόνηση και όπως ανταποκριθεί το σώμα μου. Σαφώς οι επιδόσεις δεν θα είναι οι καλύτερες εφόσον δουλεύεις και προσπαθείς να κάνεις «επαγγελματικά» όσο αφορά τις απαιτήσεις, πρωταθλητισμό, αλλά όσο αφορά τις απαιτήσεις και το χρόνο, μια στο ΟΑΚΑ, μια στον Άγιο Κοσμά, αντικειμενικά δεν γίνεται».
-Τι σε ωθεί όμως να συνεχίσεις παρότι ακούγεσαι απογοητευμένος;
«Η κινητήριος δύναμη, δηλαδή ότι μου αρέσει αυτό που κάνω».
Της Μαρίας Μαστορέλη
Η ιστοσελίδα του Athens Track and Field Academy είναι
www.atfa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου