Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Απαγόρευσαν σε ΑΜΕΑ να πετάξει με την Ολυμπιακή


Απίστευτο και όμως αληθινό. Όχι μόνο δεν δέχθηκαν να εξυπηρετήσουν ένα ανήλικο κοριτσάκι με κινητικά προβλήματα, αλλά απαγόρευσαν και στο ίδιο και τη μητέρα του να πετάξει, επειδή δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την ασφάλειά της. Ο λόγος για την Ολυμπιακή και συγκεκριμένα την πτήση 766 από Χίο προς Αθήνα. Όλα έγιναν παραμονή της 11ης Νοεμβρίου όταν η μητέρα και το ανήλικο κορίτσι επιχείρησαν να ταξιδέψουν από Χίο προς Αθήνα.
Είχε προηγηθεί το ταξίδι της μητέρας και της ανήλικης κόρης της από Αθήνα προς Χίο, όπου κατά τον έλεγχο των εισιτηρίων, ζητήθηκε από τα μητέρα να εκδώσει παιδικό εισιτήριο και όχι βρεφικό, αφού ο κανονισμός της εταιρίας αναφέρει ότι για παιδιά από 2-12 ετών εκδίδεται εισιτήριο στη μισή τιμή.
Ωστόσο το κοριτσάκι λόγω κινητικών δυσκολιών δεν μπορούσε να ταξιδέψει σε απλό κάθισμα, καθώς αδυνατεί να στερεώσει το κεφάλι του. Και έτσι αντί η εταιρεία να προμηθεύσει στο κοριτσάκι ειδικό κάθισμα, όπως άλλωστε προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ταξίδεψε στην αγκαλιά της μητέρας του.
Για το λόγο αυτό η μητέρα απέστειλε επιστολή προς την εταιρεία στην οποία ζητούσε ειδική θέση για το παιδί της, για τη μέρα που θα επέστρεφαν στην Αθήνα.
«Εφόσον ο κανονισμός λέει τα παιδιά άνω των 2 ετών να έχουν δική τους θέση στο αεροσκάφος για λόγους ασφαλείας, να μεριμνήσετε να υπάρχει και ειδικό κάθισμα για τα παιδιά με κινητικά προβλήματα, το οποίο εξασφαλίζει την ασφάλειά τους κατά την πτήση.
Είναι πολύ άδικο να ωφελείστε οικονομικά χωρίς να παρέχετε την ανάλογη ασφάλεια σε παιδιά ΑμΕΑ και στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ένα παιδί με βαριά ψυχοκινητική καθυστέρηση, που ούτε το κεφάλι δε μπορεί να στηρίξει, πόσο μάλλον να καθίσει μόνο του σε ένα αεροπορικό κάθισμα δεμένο μόνο από τη μέση.
Να εξασφαλίσετε την ασφάλεια της κατά την πτήση από Χίο για Αθήνα στις 11/11, διότι δεν έχω σκοπό να την κρατάω δεμένη πάνω μου, εφόσον πληρώνει εισιτήριο για να έχει δική της θέση.
Για οτιδήποτε συμβεί θα φέρετε εσείς την ευθύνη και για τις επόμενες φυσικά πτήσεις που θα ακολουθήσουν, διότι το παιδί ταξιδεύει συχνά Αθήνα-Χίο-Αθήνα», ανέφερε μεταξύ άλλων η μητέρα στη διοίκηση της Ολυμπιακής.
Η απάντηση της εταιρείας ωστόσο ήταν σοκαριστική. Όχι μόνο εμφανίστηκε απρόθυμη να παράσχει ειδικό κάθισμα στο παιδί για την πτήση, αλλά απαγόρευσε σε μάνα και κοριτσάκι να ταξιδέψουν, επειδή δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την ασφάλεια του παιδιού.
«Αναφορικά στο ταξίδι επιστροφής σας από Χίο προς Αθήνα, δεδομένων των αναγκών που έχει η κόρη σας και των δυνατοτήτων της Εταιρείας μας, σας ενημερώνουμε ότι δεν είναι δυνατή η μεταφορά της με ασφάλεια, άρα και η αποδοχή της σε πτήση της Εταιρείας μας», αναφέρει η επιστολή της Ολυμπιακής.
Η εταιρεία ωστόσο είναι καθόλα υποχρεωμένη βάσει Ευρωπαϊκής οδηγίας να παρέχει ειδικό κάθισμα, που εγγυάται την ασφάλεια των ατόμων με αναπηρία, κάτι το οποίο συστηματικά αψηφούν και άλλες εταιρείες. Τελικά η Ελλάδα στις μέρες μας δε μαστίζεται μόνο από οικονομική κρίση, αλλά και από έλλειψη ανθρωπιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου